Politică

Suntem datori vânduți din cauza mafiei PSD-PNL! România are de dat peste jumătate din cât produce. La cât a ajuns datoria publică a țării

Țara noastră are de dat peste jumătate din cât produce. La sfârșitul anului 2024, datoria publică a României a atins 934 de miliarde de lei, echivalentul a 54% din PIB, ceea ce înseamnă că țara trebuie să returneze mai mult de jumătate din valoarea totală a producției sale. România se apropie de pragul de 1000 de miliarde de lei în ceea ce privește datoria externă.

Conform Ministerului Finanțelor, pentru acoperirea deficitului bugetar de 150 de miliarde de lei, pe parcursul anului trecut au fost incluse și plăți de 36 de miliarde de lei pentru dobânzi și refinanțarea datoriilor care au ajuns la scadență.

În 2025, România va adăuga încă cel puțin 135 de miliarde de lei la datoria publică, provenind tot din deficitul bugetar. Astfel, în acest an sunt necesare 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi adăugată la totalul datoriei publice. Cu un deficit bugetar de 7% din PIB, noul Guvern condus de Marcel Ciolacu a promis să adopte măsuri pentru a schimba această situație, în timp ce datoria publică continuă să crească constant.

În ianuarie 1990, datoria publică a României era inexistentă, având valoarea de 0 lei. În acea perioadă, Nicolae Ceaușescu afirma că orice împrumut ar însemna pierderea suveranității și independenței țării. Pentru a dezvolta infrastructura, inclusiv construcții impunătoare, drumuri, poduri și metroul bucureștean, regimul comunist se împrumutase masiv, dar Ceaușescu avea ca obiectiv principal achitarea integrală a datoriei externe. În 1982, a luat decizia radicală de a restitui fiecare împrumut, asumându-și costuri economice și sociale uriașe, care au dus la restricționarea alimentelor și altor resurse esențiale. Pe 31 martie 1989, într-o ședință a Comitetului Politic Executiv al PCR, Ceaușescu a introdus pe ordinea de zi un subiect neașteptat: plata datoriei externe.

„Azi-dimineaţă am dat banii pentru ultima rată a datoriilor. În anul 1980 aveam 11-12 miliarde de dolari. La începutul anului mai aveam 1,15 miliarde de dolari. Astăzi, ultima rată, de 137 de milioane de dolari, a fost achitată şi cu aceasta, datoria bancară şi de stat a fost predată complet”,  anunța Nicolae Ceaușescu.

După căderea comunismului în 1990, datoria publică a României era de zero lei. La 35 de ani distanță, guvernele și președinții democrați au reușit să crească această datorie până aproape de pragul de 1.000 de miliarde de lei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button