SUA și Rusia se reunesc după șapte ani pentru a discuta despre securitate în spațiu

O delegație a SUA se va întâlni cu oficialii ruși pe 27 iulie pentru a discuta despre securitate în spațiu pentru prima dată în șapte ani, pe fondul alarmei de la Washington cu privire la testarea recentă a unei arme anti-satelit de către Moscova, informează dpa.
Întâlnirea este programată să aibă loc la Viena, cu prilejul următoarei runde de discuții SUA-Rusia privind controlul armelor nucleare, a declarat Departamentul de Stat, într-o declarație din 24 iulie. Ultima întâlnire bilaterală între Rusia și Statele Unite cu privire la securitatea spațială a avut loc în 2013.
„Speranța noastră este că această întâlnire ne va permite să explorăm modalități de creștere a securității și stabilității în spațiul exterior, precum și de a avansa cauza dezvoltării normelor de comportament responsabil”, a declarat secretarul adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, Christopher Ford, într-o conferință de presă.
Ford a asociat scopul dialogului spațial SUA-Rusia cu încercările de a crea reguli de comportament acceptabile în spațiul cibernetic.
Cu o zi înainte, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu pe 15 iulie, însă Moscova a negat acuzația, descriind evenimentul drept o inspecție a unui satelit de către altul și a spus că Washingtonul și Londra se angajează în retorica anti-Rusia.
Cu toate acestea, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat faptul că un satelit rus a lansat un proiectil pe care Ford l-a descris drept echivalentul spațial al „unui glonț”. De asemenea, potrivit oficialului american, Rusia ar fi efectuat un prim astfel de test în 2017.
Mai mult, Ford a acuzat Rusia și China că au introdus noi arme anti-satelit „pentru a pune în pericol serviciile spațiale ale SUA și aliaților” și a spus că Moscova dezvoltă astfel de arme „într-un ritm foarte rapid”. Rusia, în schimb, a acuzat Statele Unite că își dezvolta propriul program de arme spațiale.
Obiectele din spațiu se mișcă cu viteză rapidă, ceea ce înseamnă că orice coliziune între un proiectil mic și satelit va cauza daune majore, a explicat Ford, punctând faptul că sateliții sunt critici nu numai pentru apărare, ci pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi și distrugerea lor ar putea provoca perturbări majore. În acest context, oficialul american consideră necesar să se dezvolte reguli de conduită acceptate, altfel există riscul ca lucrurile „să iasă din mână”.
Statele Unite au organizat, de asemenea, întâlniri bilaterale privind securitatea spațială cu China, a mai precizat Ford. El a spus că întâlnirile de securitate spațială în viitor ar putea fi trilaterale sau ar putea include chiar și mai multe țări.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …