SUA și Rusia se reunesc după șapte ani pentru a discuta despre securitate în spațiu

O delegație a SUA se va întâlni cu oficialii ruși pe 27 iulie pentru a discuta despre securitate în spațiu pentru prima dată în șapte ani, pe fondul alarmei de la Washington cu privire la testarea recentă a unei arme anti-satelit de către Moscova, informează dpa.
Întâlnirea este programată să aibă loc la Viena, cu prilejul următoarei runde de discuții SUA-Rusia privind controlul armelor nucleare, a declarat Departamentul de Stat, într-o declarație din 24 iulie. Ultima întâlnire bilaterală între Rusia și Statele Unite cu privire la securitatea spațială a avut loc în 2013.
„Speranța noastră este că această întâlnire ne va permite să explorăm modalități de creștere a securității și stabilității în spațiul exterior, precum și de a avansa cauza dezvoltării normelor de comportament responsabil”, a declarat secretarul adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, Christopher Ford, într-o conferință de presă.
Ford a asociat scopul dialogului spațial SUA-Rusia cu încercările de a crea reguli de comportament acceptabile în spațiul cibernetic.
Cu o zi înainte, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu pe 15 iulie, însă Moscova a negat acuzația, descriind evenimentul drept o inspecție a unui satelit de către altul și a spus că Washingtonul și Londra se angajează în retorica anti-Rusia.
Cu toate acestea, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat faptul că un satelit rus a lansat un proiectil pe care Ford l-a descris drept echivalentul spațial al „unui glonț”. De asemenea, potrivit oficialului american, Rusia ar fi efectuat un prim astfel de test în 2017.
Mai mult, Ford a acuzat Rusia și China că au introdus noi arme anti-satelit „pentru a pune în pericol serviciile spațiale ale SUA și aliaților” și a spus că Moscova dezvoltă astfel de arme „într-un ritm foarte rapid”. Rusia, în schimb, a acuzat Statele Unite că își dezvolta propriul program de arme spațiale.
Obiectele din spațiu se mișcă cu viteză rapidă, ceea ce înseamnă că orice coliziune între un proiectil mic și satelit va cauza daune majore, a explicat Ford, punctând faptul că sateliții sunt critici nu numai pentru apărare, ci pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi și distrugerea lor ar putea provoca perturbări majore. În acest context, oficialul american consideră necesar să se dezvolte reguli de conduită acceptate, altfel există riscul ca lucrurile „să iasă din mână”.
Statele Unite au organizat, de asemenea, întâlniri bilaterale privind securitatea spațială cu China, a mai precizat Ford. El a spus că întâlnirile de securitate spațială în viitor ar putea fi trilaterale sau ar putea include chiar și mai multe țări.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
- ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construireÎn România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
- România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și UngariaRomânia se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
- Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severăRomânia anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
- Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penalCeea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …