Economie

SUA și Rusia prosperă – După ce rubla a ajuns la un nivel record, dolarul atinge un maxim pentru ultimii 20 de ani

Vineri, indicele dolarului s-a apropiat de maximul ultimilor 20 de ani în raport cu principalele monede similare, în timp ce vânzările de pe piețe, în contextul temerilor legate de recesiunea globală, au susținut moneda de refugiu, scrie Reuters.

Bursele europene au deschis în scădere și se îndreptau spre cea mai proastă săptămână din ultimele două luni, în urma unei crize de pe Wall Street. Moneda americană a rezistat datorită așteptărilor ca Rezerva Federală să înăsprească politica monetară. Un raport privind locurile de muncă din SUA, care va fi publicat mai târziu, vineri, ar putea întări argumentele în favoarea unei înăspriri agresive, au declarat analiștii.

Conform unui sondaj Reuters, economiștii preconizează că luna trecută au fost adăugate 391.000 de locuri de muncă în SUA, potrivit unui sondaj Reuters. Indicele dolarului, care urmărește performanța acestuia în raport cu un coș de șase valute, a câștigat până la 0,5% în primele ore de tranzacționare din Europa, atingând un nou maxim al ultimilor 20 de ani, de 104,07. Dar ulterior a pierdut teren în schimburi agitate, iar ultima dată a fost în general stabil la 103,55. Indicele ar putea înregistra a cincea săptămână consecutivă de creșteri, cu 0,3% pe săptămână.

Fed a majorat miercuri ratele cu o jumătate de punct procentual – cel mai mare salt din ultimii 22 de ani – dar dolarul s-a calmat temporar în urma comentariilor președintelui Fed, Jerome Powell, potrivit cărora factorii de decizie nu au luat în considerare în mod activ majorări de 75 de puncte de bază în viitor. Euro a pierdut până la 0,5% în raport cu dolarul în primele ore de tranzacționare din Europa, înainte de a inversa cursul. Ultima dată a crescut cu 0,2%, la 1,05555 dolari. Lira sterlină a fost în general stabilă, după ce mai devreme a scăzut sub 1,23 dolari pentru prima dată în aproape doi ani, la o zi după ce Banca Angliei a trimis un avertisment dur că Marea Britanie riscă o dublă lovitură: o recesiune și o inflație de peste 10%.

De asemenea, BoE s-a alăturat Fed în creșterea ratelor, majorându-le cu un sfert de punct procentual, la 1%. Yenul a scăzut ușor față de dolar, cu 0,2%, până la 130,46 yeni pentru un dolar. În ceea ce privește criptomonedele, bitcoin a slăbit ușor și s-a tranzacționat puțin peste 36.000 de dolari.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button