SUA: Rusia și China și-au coordonat strategiile de dezinformare privind pandemia COVID-19
Statele Unite ale Americii au acuzat vineri China şi Rusia că şi-au „accelerat” cooperarea în materie de „propagandă” şi „dezinformare” pe subiectul pandemiei, informează AFP.
„Înaintea crizei COVID-19, constatasem deja un anumit nivel de coordonare propagandistică între Rusia şi Republica Populară Chineză”, a declarat Lea Gabrielle, coordonatoarea centrului pentru analiză şi contracarare a propagandei străine din cadrul Departamentului de Stat.
„Dar odată cu această pandemie, cooperarea s-a accelerat rapid. Această convergenţă este rezultatul pragmatismului celor doi actori, care doresc să modeleze viziunea opiniei publice asupra pandemiei COVID în propriul lor interes”, a adăugat Lea Gabrielle în timpul unei discuţii cu jurnaliştii.
La sfârşitul lunii martie, când preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping au încheiat un armistiţiu informal în războiul verbal dintre cele două mari puteri privind originea bolii, Washingtonul a salutat faptul că Beijingul nu mai propagă teorii conspiraţioniste pe internet despre implicarea americană. Însă, acest armistiţiu a fost de scurtă durată.
Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au alertat cu întârziere comunitatea internaţională cu privire la epidemie şi că au ascuns amploarea acesteia. Şi, prin urmare, că sunt responsabile de răspândirea globală a noului virus, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent.
Mai mult, preşedintele Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo suspectează acum în mod deschis că Beijingul ar fi ascuns un accident de laborator care ar fi fost la originea pandemiei. Şeful diplomaţiei americane a declarat că deţine „dovezi imense” care arată că virusul, de origine naturală, provenea dintr-un laborator din oraşul chinez Wuhan, deşi a recunoscut că nu are o „certitudine” în acest sens. Pompeo nu a dezvăluit însă niciuna din aceste dovezi, aşa că această teză, care nu a fost confirmată public de serviciile de informaţii americane, se bazează deocamdată doar pe aceste suspiciuni.
Diplomaţia chineză a răspuns afirmând că este vorba de o dezinformare. Mike Pompeo „nu poate prezenta dovezi pentru că nu le are”.
„În spatele atitudinii ‘acuzaţi China mereu’ se ascunde un joc politic murdar controlat de o mână de oameni care deturnează atenţia dintr-un interes politic”, a protestat ambasadorul chinez la Washington Cui Tiankai într-o articol apărut în Washington Post. „În manipularea lor, China trebuie neapărat să greşească”, acuză diplomatul chinez.
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat vineri, într-o convorbire telefonică cu preşedintele chinez Xi Jinping, „încercările unor forţe de a folosi epidemia ca pretext pentru a învinovăţi China”. Liderul de la Kremlin și-a exprimat dorința de a sprijini în continuare Republica Chineză, conform agenţiei de presă China Nouă.
Departamentul de Stat consideră că Beijingul şi-a intensificat din nou „campania agresivă de dezinformare” pentru a apăra modul în care autorităţile sale au gestionat epidemia şi pentru a critica SUA.
Lea Gabrielle susține că autorităţile chineze au dezvoltat o nouă rețea „artificială” de conturi false de Twitter create cu scopul de a amplifica propaganda şi dezinformarea chineză. „Fenomenul a fost deja remarcat de Washington în timpul protestelor în favoarea democraţiei din Hong Kong, dar acum a devenit mai puternic”, a mai spus diplomatul american.