InternaționalRepublica Moldova

SUA intervine în Republica Moldova: sancțiuni împotriva unor persoane cu legături în serviciile secrete rusești

Administrația condusă de Joe Biden a impus luni sancțiuni împotriva a șapte persoane „de frunte ai unui grup de influență malignă legat de serviciile secrete rusești”, pentru rolul lor în „încercarea de a destabiliza guvernul Republicii Moldova”, precizează Departamentului american al Trezoreriei, informează CNN.

Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, cei care au fost sancționați luni au fost implicați într-un complot care a implicat proteste antiguvernamentale în Moldova la începutul acestui an, într-un efort de „a promova o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovean”. „În februarie 2023, grupul a organizat antrenamente de protest, probabil în sprijinul unui complot de destabilizare axat pe Moldova”, a precizat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat de presă. „În timpul protestelor, membrii grupului de influență malignă menționat mai sus au supravegheat deplasarea unor membri ai personalului în locații din Moldova, inclusiv la Chișinău.”

Persoanele sancționate sunt:

  • Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov,
  • Yury Yuryevich Makolov,
  • Gleb Maksimovich Khloponin,
  • Svetlana Andreyevna Boyko,
  • Aleksey Vyacheslavovich Losev,
  • Vasily Viktorovich Gromovikov
  • Anna Travnikova.

În plus, Departamentul Trezoreriei susține că actorii sancționați luni „fac parte dintr-o vastă operațiune informativă globală legată de Federația Rusă care vizează Ucraina, țările limitrofe Ucrainei, inclusiv Moldova, țările din Balcani, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite”. „Acești actori au provocat, antrenat și supravegheat grupuri din țări democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile la exploatare și alimentează temeri care subminează încrederea în principiile democratice în țările vizate”, au precizat aceștia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button