Internațional

SUA au început să-și evacueze diplomații din Afganistan. Talibanii ajung la Kabul

SUA au început, duminică, evacuarea diplomaţilor din ambasada Statelor Unite la Kabul, relatează Reuters. “Avem un grup mic de oameni care pleacă acum. Majoritatea stafului este pregătit de plecare. Ambasada continuă să funcţioneze”, a declarat un oficial american.

Într-un mesaj pe Twitter, ambasada de la Kabul a precizat că le-a comunicat reprezentanţilor talibanilor la Doha că orice acţiune a lor care ar pune în pericol personalul american sau misiunea acestuia va fi întâmpinată cu o reacţie “rapidă şi puternică”.

“Ambasadorul Tracey Jacobson se ocupă de eforturile de procesare , transport şi mutare a celor care au solicitat viză specială de imigranţi şi a altor aliaţi afgani. Sufletele noastre sunt alături de bărbaţii şi femeile din Afganistan care acum sunt în pericol. Lucrăm nonstop pentru evacuarea celeor care ne-au ajutat cauza”, se menţionează în mesaj.

Sâmbătă, preşedintele SUA Joe Biden a decis ca 5.000 de soldaţi să asigure evacuarea civililor din Kabul în faţa ofensivei talibanilor. Anterior, se vorbea de 3000 de soldaţi, însă numărul a fost mărit ca urmare a deteriorării mai rapide decât s-a estimat a situaţiei din Afganistan.

The Guardian prezintă, duminică, cronologia preluării controlului capitalelor provinciilor din Afganistan de către talibani în doar nouă zile:

6 august – Zaranj. Talibanii preiau controlul oraşului din provincia din sud Nimroz. Este prima capitală de provincie care a căzut în mâinile insurgenţilor.

7 august – Sheberghan.

8 august – Kunduz, Taloqan şi Sar-E-Pul. Talibanii au preluat controlul în Kunduz, oraş din nord cu 270.000 de locuitori, considerat un premiu strategic, deoarece este la ‘poarta’ către provinciile bogate în minerale şi către asia centrală.

9 august – Aaybak.

10 august – Pul-E-Khumri.

11 august – Faizabad.

12 august – Ghazni şi Firus Koh.

13 august – Qala-E-Naw, Kandahar, Lashkar Gah şi Herat.

14 august – Pul-e-Alam, Maymana şi Mazar-I-Sharif, capitala provinciei Balkh şi cel mai mare oraş din nord.

15 august – Jalalabad. Insurgenţii au preluat controlul oraşului cheie din est, capitala provinciei Nangarhar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button