Internațional

Studiu științific: România, poarta de intrare a Homo Sapinens în Europa

Într-un articol din revista Scientific Reports, arheologul Wei Chu și colegi ai săi de la celebra universitate olandeză din Leide relatează despre săpături recente din vestul României, la situl Românești-Dumbrăvița, unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei asociate cu evoluția Homo sapiens.

Situl oferă o perspectivă importantă asupra modului în care oamenii moderni s-au adaptat la noul lor mediu european, iar o teorie foarte populară este aceea că Homo Sapiens a pătruns în Europa prin peninsula Balcanică, inclusiv prin România, și au folosit cursul Dunării pentru a înainta spre restul continentului, acum cca.200.000 de ani.

”Multe fosile timpurii de Homo sapiens au fost găsite în sud-estul Europei, probabil pentru că au intrat pentru prima dată pe continent prin Peninsula Balcanică. Cu toate acestea, puține fosile de Homo sapiens au fost găsite în asociere cu rămășițele culturale, făcând din Românești o fereastră importantă în observarea modului în care primul Homo sapiens european a făcut față noilor lor medii” se arată pe siteul Phys.org, care citează revista Nature.

Deci, cum a făcut față Homo sapiens pe acest nou continent? Cercetătorii au descoperit că artefactele de la Românești erau orientate spre producerea de lame de piatră ciobite foarte standardizate, care ar fi putut fi folosite ca inserții pentru săgeți sau sulițe. S-ar putea să fi fost folosite și pietre de șlefuire deosebite pentru a îndrepta arbori, sugerând că Românești era un fel de atelier de arme.

Noile săpături de la Românești indică schimbări în modurile de trai ale Homo sapiens în raport cu neandertalienii, ajutând prin asta la explicarea succesului primilor în materie de evoluție.

Următorul pas este încercarea de a detalia care a fost relația acestor Homo sapiens timpurii cu neandertalienii anteriori. Fosilele contemporane din apropiere indică faptul că Homo sapiens și oamenii de Neandertal s-au încrucișat, dar încă nu știm ce înseamnă asta pentru modurile în care stilurile lor de viață s-au influențat reciproc” mai scriu autorii materialului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button