Strategie pentru spaţiu: Moscova denunţă „agresivitatea” americană

Ministerul de Externe rus a denunţat vineri „agresivitatea” americană, după ce Washingtonul a publicat noua sa „strategie de apărare în spaţiu”, relatează AFP.
Potrivit acestei strategii publicate miercuri de Pentagon, Statele Unite vor să împiedice China şi Rusia să preia controlul spaţiului şi se bazează pe aliaţii lor pentru a-i ajuta, inclusiv financiar, să realizeze acest obiectiv.
Acest „document confirmă agresivitatea politicii Washingtonului în domeniul spaţial”, a reacţionat vineri diplomaţia rusă, într-un comunicat, insistând asupra faptului că „spaţiul este considerat de partea americană drept un câmp de luptă”.
„O confruntare armată în spaţiu ar putea duce la consecinţe negative pentru securitatea internaţională şi stabilitatea strategică”, se arată în comunicat, solicitând Washingtonului să adopte o „abordare responsabilă” pe acest subiect.
La rândul său, „Rusia are o poziţie diametral opusă, acordând prioritate utilizării şi explorării spaţiului numai în scopuri paşnice” şi lucrează pentru „prevenirea unei curse a înarmării în spaţiu”, subliniază diplomaţia rusă.
Potrivit strategiei publicate de Pentagon, dimpotrivă, „China şi Rusia reprezintă cea mai importantă ameninţare strategică, deoarece au dezvoltat, testat şi desfăşurat capacităţi militare în spaţiu şi doctrina lor militară prevede utilizarea acestora în caz de conflict”.
„Doctrinele militare chineză şi rusă consideră spaţiul ca fiind important pentru războiul modern şi utilizarea armamentului spaţial ca un mijloc de reducere a eficienţei militare a Statelor Unite şi a aliaţilor lor şi de a câştiga viitoarele războaie”, menţionează de asemenea Pentagonul.
Sursa: www.agerpres.ro
- România, din furnizor strategic de oțel, în importator: Cum am ajuns în ruine cu PSD și PNLÎn anul 1990, România producea aproape 15 milioane de tone de oțel anual, fiind una dintre cele mai importante economii industrializate ale Europei de Est. În același an, Turcia abia ajungea la o producție de 7 milioane de tone de oțel, cu mult sub nivelul României. După 35 de ani, balanța s-a inversat dramatic. România …
- Nicușor Dan a mințit românii: TVA a crescut la 21%, iar adevărul iese la ivealăPrimarul Capitalei, Nicușor Dan, este acuzat că a indus în eroare opinia publică, susținând că nu vor exista majorări de taxe. Între timp, TVA-ul a fost crescut la 21%, iar impactul este deja resimțit de români. În locul unei asumări publice, cetățenii primesc tăcere, promisiuni încălcate și scumpiri în lanț. Românii se confruntă cu o …
- S-au găsit bani pentru pensiile speciale: se impozitează pensiile normaleCând vine vorba de pensiile speciale, guvernanții sunt brusc generoși. Nu le taie, nu le limitează, nu le ating nici măcar cu o virgulă. Însă pentru restul pensionarilor — cei care au muncit cinstit o viață întreagă — se introduce o nouă lovitură: impozitarea pensiilor normale care depășesc 3.000 de lei. Aceasta este „soluția” PSD …
- Ungaria sprijină tinerii să-și cumpere locuințe cu credite subvenționate. În România, prețurile explodează, iar statul nu se implicăGuvernul ungar anunță un program prin care oferă credite cu dobândă subvenționată de 3% pentru achiziția primei locuințe, indiferent de zonă. În România, tinerii se confruntă cu prețuri imobiliare record și cu un stat absent, care nu oferă nici sprijin real, nici alternative. Diferența dintre cele două abordări politice devine tot mai evidentă. Premierul ungar …
- AUR vine cu soluții concrete pentru ieșirea din criză: Program în 12 puncte pentru o Românie demnă și suveranăÎn timp ce guvernul Bolojan impune măsuri dure de austeritate fără consultare publică, AUR reacționează ferm și oferă o alternativă coerentă pentru depășirea crizei economice și politice. Suveraniștii propun un plan în 12 puncte care vizează reducerea risipei, sprijinirea capitalului românesc și protejarea muncii cinstite. Este una dintre puținele inițiative politice care vine cu soluții …