Politică

Stop joc Boc! Micul Dumnezeu al Clujului ar vrea să fugă la Bruxelles

Primarul Emil Boc a fost chemat și audiat iar de DNA, de data aceasta la Serviciul Teritorial Cluj, în data de 19 septembrie, într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la autorizații nelegale, chiar false, emise de Direcția Generală de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Cluj Napoca.

Boc a dat curs doar celei de-a doua citații a DNA, după ce a fost avertizat că, în cazul unei noi neprezentări, va fi emis mandat de aducere împotriva sa. Este de notorietate că în primăria clujeană acționează de ani de zile o rețea coruptă în materie de planuri de urbanism zonal sau detaliat (PUZ-uri sau PUD-uri) și de autorizații de construcție, care este coordonată de un om de mare încredere al primarului Boc, Titus Pop, șeful Direcției Tehnice, al cărui fiu, Virgil Pop, a fost promovat de câțiva ani, la o vârstă tânără, arhitect șef al municipiului de pe Someș și a cărui parteneră de viață ocupă o funcție importantă în Direcția de Urbanism. Conform unor surse clujene bine informate, Titus Pop și Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale (fost plutonier de miliție în regimul comunist și apoi șef al Poliției municipiului Cluj Napoca, coleg de internat cu edilul clujean în anii de liceu) sunt oamenii cei mai de încredere ai lui Emil Boc, fiind suspectați că au rolul de colectori sau intermediari ai șpăgilor.

Bubele negre ale primarului de Cluj             

Edilul șef și ex-premierul Emil Boc a încercat să convingă, în ambele ipostaze, că este „unitatea de măsură a onestității”, cum l-a etichetat părintele său spiritual Traian Băsescu, cu aproape două decenii în urmă, când i-a predat șefia PD. Că nu este așa o pot demonstra câteva amintiri sau întrebări legate de relațiile și combinațiile sale sulfuroase, cu iz penal. Cu fostul primar arestat și condamnat Sorin Apostu, pe care l-a girat după ce anterior îl promovase în funcțiile de șef al Direcției Tehnice și de viceprimar. Cu turcii lui Băsescu și cu feblețea sa blondă Liliana Călin de la firmele Kiatt Group și King Entreprises, care au deținut o perioadă monopolul asfaltărilor și al amenajărilor de locuri de joacă pentru copii în urbea de la poalele Feleacului, încasând în jur de 1,5 miliarde de lei (peste 300 de milioane de euro) de la Primăria municipiului Cluj Napoca, Consiliul Județean Cluj (în cursul mandatelor finului său Alin Păunel Tișe) și de la alte primării clujene conduse de PDL. Cu asfaltarea drumului din localitatea sa natală Călățele din Munții Apuseni, mai ales cu segmentul Ic-Ponor.  Cu protejații fostului șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și ai fostului șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea de la firma româno-cipriotă Oscar Downstream, de la care Compania de Transport a Primăriei Cluj Napoca (CTCN) a achiziționat carburant în valoare de milioane de euro.

Și cu afaceristul sponsor Arpad Paszkanyi, fostul patron al CFR Cluj și al Polus Transilvania, pe care l-a scăpat de un dosar penal voluminos împreună cu Traian Băsescu, fugit din țară de câțiva ani  și așteptat de mai multe dosare la DNA. Cu afaceristul sponsor Ștefan Gadola, patronul Energobitt Cluj Napoca, pe care l-a favorizat ca premier în afacerile cu CEZ Oltenia și pe al cărui fiu l-a ajutat la organizarea primei ediții a Festivalului UNTOLD, prin propunerea și alocarea de către Consiliul Local a unei sume substanțiale de 600.000 de euro. Cu fostul ministru Ioan Rus, care i-a fost șef pe linie de organizație studențească comunistă în ultimii ani ai regimului ceaușist, și cu fostul ginere al acestuia Vasilică Pușcaș, dezvoltator imobiliar cunoscut și favorizat până la un moment dat, mai ales în cazul ansamblurile rezidențiale Platinia.  Cu fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, arestat și condamnat definitiv pentru luare de mită și spălare de bani în dosarul Microsoft, care a declarat în procesul său că, pentru a fi menținut în funcție, ar fi finanțat PDL cu sume lunare de aproximativ 300.000 de euro, pe care le-a înmânat direct premierului Boc. Cu afacerista arestată în cazul Ayahuasca, Vanessa Youness, cu care a locuit, în perioada în care era premier, în același bloc și la aceeași scară în capitală, condamnată definitiv pentru trafic de influență, care a fost acuzată de procurorii DNA că ar fi primit în 2011 o șpagă de un milion de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, pe care aceasta l-ar fi convins că îl poate influența pe șeful Guvernului să decidă prelungirea contractelor pentru licențele Microsoft. Cu afacerile legate de Fondul Proprietatea, intervenind  in justiție, în calitate de premier, împreună cu fostul președinte Traian Băsescu, în favoarea administratorului Franklin Templeton Ltd, la cererea fostului ambasador american Mark Gittenstein (conform unei telegrame transmise de acesta, în data de 25 februarie 2010, Secretarului de Stat și Secretarului Trezoreriei din SUA, care a fost devoalată de organizația WikkiLeaks).

Cartonaș roșu din partea Ambasadei SUA și SRI

Cu tot acest noian de suspiciuni și acuzații de corupție, Emil Boc a fost citat și audiat doar în dosarul fostului ministru Gabriel Sandu și în dosarul fostei sale vecine Vanessa Youness, dar a respins categoric acuzațiile și a scăpat basma curată. În rest, nu a fost deranjat nici măcar cu o întrebare. Vreme îndelungată, a beneficiat de protecție la cel mai înalt nivel, atât din partea fostului președinte Traian Băsescu, cât și din partea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, care i-a fost colegă de facultate, cât și din partea fostului director al SRI, George Maior, care i-a fost tovarăș de nădejde în conducerea organizației studențești comuniste din centrul universitar Cluj Napoca. Potrivit surselor mele, prin recenta citare la DNA lui Emil Boc i s-a arătat pisica, fiind avertizat să renunțe la marea sa ambiție politică, recte la cea de a candida anul viitor la funcția de președinte al României. În cursul acestui an, au avut loc, în nordul țării și apoi în sudul acesteia,  două conclavuri mai secretoase ale foștilor grei din PDL ce au subjugat PNL (Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, Ioan Oltean, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, ș.a.), care au chibzuit și decis să-l lanseze și să-l susțină pe Emil Boc pentru funcția supremă in stat din partea liberalilor.

Numai că noii emisari americani de la București, atât de la ambasada SUA, cât și din rezidența CIA, au convenit împreună cu generalii tineri din conducerea SRI să nu mai permită accesul la funcții politice înalte, îndeosebi la palatele Cotroceni și Victoria, politicienilor care au fost apropiați ai fostului președinte Traian Băsescu sau ai foștilor premieri Adrian Năstase și Victor Ponta. Astfel că lui Boc i-a fost transmis un mesaj clar și ferm că nu poate fi candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024, dar ambițiosul primar clujean a replicat că va candida atunci din partea PMP la aceste alegeri. Într-un asemenea context, a primit citația la DNA Cluj și avertismentul să-și ia gândul de la candidatura la Președinția României și chiar de la Primăria Cluj Napoca, unde se află la al patrulea mandat, pentru că, în caz contrar, i se vor dezgropa mai multe fapte din trecut și i se va întocmi un dosar voluminos de corupție. În plus, au apărut zvonuri că edilul clujean ar deține o casă în Italia, pe un alt nume. Se pare că Emil Boc a înțeles mesajul întrucât s-a exprimat, în scurt timp, că va candida probabil anul viitor la Parlamentul European. Și a început să-și caute succesor la primărie. Serviciile pe care le-a făcut cândva Ambasadei SUA la București nu mai contează.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button