Politică

Știa Alexandru Rafila de crimele de la Spitalul Sf. Pantelimon?

Știa ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de crimele de la Spitalul Sf. Pantelimon? Este întrebarea care se ridică în urma deznodământului neașteptat de miercuri, când a avut loc o premieră pentru medicina românească: două doctorițe și o asistentă au fost reținute, fiind acuzate de omor calificat, respectiv mărturie mincinoasă. Până acum, medicii implicați în cazuri de malpraxis au fost acuzați în cel mai rău caz de ucidere din culpă. În cazul celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon însă, anchetatorii vorbesc de circumstanțe agravante și anume că au profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze”.

La 4 luni de când a trimis la Corpul de Control la Spitalul Sf. Pantelimon și a afirmat public că nu a găsit nereguli și că „este de nepermis să compromiți medici pentru mize personale”, sugerând că acuzațiile ar fi luat naștere în urma unui conflict intern între medici și că nu au fundament, Alexandru Rafila a trimis presei, miercuri la prânz, un comunicat în care cerea demisia managerului spitalului.

  • Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare. Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”.

El a transmis acest comunicat după ce Parchetul a anunțat că procurorii fac percheziții acasă la angajați ai spitalului în dosarul celor 17 decese suspecte și după ce premierul Ciolacu i-a cerut să vină cu explicații. (citește și: Marcel Ciolacu, după perchezițiile de la Spitalul Pantelimon: ‘Să intre la pușcărie cei care fac așa ceva’)

După reținerile celor două doctorițe, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o reacție miercuri seară la Digi24, precizând că este șocat de învinuirile aduse de procurori. „Sunt acuzații extrem de grave și dacă se confirmă, sunt fără precedent. Trebuie sancționate ca atare”, a spus Alexandru Rafila, care în urmă cu patru luni o acuza de minciună pe doctorița care a arătat ororile care se comit acolo.

Întrebat despre anchetele făcute de Corpul de Control și de Colegiul Medicilor din București, ministrul Sănătății a spus aseară că la control au participat „economiști sau juriști”.

„Problemele au fost mai multe, legate de medici, asistenți de la ATI. Trebuie să înțelegem anumite lucruri: Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști, au verificat modul în care organizarea internă a spitalului a respectat procedurile, a verificat situația care a dus la informația că pacienții au putut să fie tratați necorespunzător”, a spus Rafila, care a demarat un simulacru de control cu niște oameni nespecializați în investigații de o asemenea anvergură.

Anchete încheiate fără să fie identificată vreo problemă

În luna aprilie, când a izbucnit acest scandal, atât Ministerul Sănătății, cât și Colegiul Medicilor din București au deschis anchete, prin Corpul de Control, care s-au încheiat fără să identifice vreo problemă. Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat atunci că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.

„Nu am niciun motiv să consider că aceste rezultate ale anchetei interne nu au fost obiective. Mai mult, acolo a fost şi o echipă a Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, am dat şi noi un scurt comunicat”, a declarat la acel moment Alexandru Rafila, precizând că Ministerul Sănătății a verificat doar aspectele administrative, nu și pe cele profesionale.

„Ancheta amănunţită, din punct de vedere profesional, va fi cea a Colegiului Medicilor. Acolo sunt nişte etape procedurale care trebuie respectate, se ajunge cu raportul la Comisia de Disciplină care judecă acest dosar”, a mai spus atunci ministrul Sănătăţii.

Amintim că, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Au redus doza de noradrenalină chiar și de 20 de ori

În ordonanțele de reținere, anchetatorii au arătat că doctorițele și asistenta ar fi pus la cale un mecanism conceput să suprime viața pacienților fără șanse de supraviețuire, pentru eliberarea paturilor pentru cei care credeau că pot fi salvați.

„În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.

În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei” – a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Așadar, știa sau nu Alexandru Rafila de ororile comise la Spitalul Sf. Pantelimon? Indiferent de răspuns, rămâne de văzut cum își va asuma ministrul Sănătății Alexandru Rafila răspunderea pentru modul defectuos în care a gestionat această situație.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button