Politică

Stenograme incendiare: Cum funcționează rețeaua de discreditare USR- Ong-urile lui Soroș – procurori DNA- jurnaliști

Interceptări dintr-un dosar de corupție arată cum șefa Freedom House România, Cristina Guseth, organizație finanțată de George Soros, comanda articole negative de presă (într-un limbaj licențios) la adresa judecătoarei Lia Savonea. Guseth se punea de acord cu procurori membri ai unor ONG-uri, dar și cu jurnaliști, pentru a pregăti o campanie negativă de presa împotriva judecătoarei Savonea, membra CSM, în prezent judecător ICCJ.

În discuție sunt invocați jurnaliștii Ionel Stoica, Alex Costache, Virgil Burlă și Liviu Avram. Aceștia se aflau în contact cu procurorii DNA Cristian Ardelean și Alexandra Lăncrănjan, membri ai unor ONG-uri de magistrați, organizații apropiate/ sprijinite de Freedom House.

Guseth solicita declanșarea unei campanii negative la adresa judecătoarei Savonea pentru că “dacă nu este deloc f… (cuvânt licențios) în presă, asta face ce vrea”. În discuție era invocat un ghid de comunicare între magistrați și jurnaliști. Articole negative au fost publicate ulterior discuțiilor, conform strategiei solicitate de Guseth.

Cristina Guseth (Inquam Photos / Octav Ganea

Guseth a fost propunerea fostului premier Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Justiției. Are o relație apropiată cu fostul ministru PD-L al Justiției, Monica Macovei, și cu fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi.

Guseth este o apropiată a USR alături de lideri ai ONG-urilor Active Watch (Mircea Toma, acum membru CNA din partea USR), Vedem Just ( înființată de judecătorul Cristi Dănileț). În cadrul Active Watch (fosta Agenție de Monitorizate a Presei) a activat și partenera de viață a liderului USR Cristian Ghinea. Active Watch este coordonată acum, după retragerea lui Mircea Toma, de Liana Ganea, sora partenerei lui Ghinea.

Procurorii DNA Ardelean și Lăncrănjan au fost acuzați de-a lungul timpului de abuzuri în anchete. Ardelean este în prezent pensionar, Lăncrănjan activează în continuare la vârful ONG-urilor magistraților și lucrează la structura centrală a DNA.

Guseth invoca relațiile apropiate dintre jurnaliști și procurorii DNA și organiza o întâlnire între aceștia la un “restaurant de bere” indicat de jurnalistul Alex Costache. Costache este un apropiat al procurorilor DNA încă din perioada în care a livrat TVR caseta flagrantului ministrului Decebal Traian Remeș. Costache activează la site-ul patronat de Dan Tăpălagă, fostul consilier al Monicăi Macovei, dar și în echipa știrilor TVR.

Liviu Avram este redactor-șef adjunct al ziarului Adevărul, jurnalistul Ionel Stoica este acum angajatul Primăriei Sector 1 și consilier al primarului USR Clotilde Armand. Virgil Burlă colaborează cu Radio Europa Liberă.

Interceptările apar în dosarul deschis de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pe numele foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean. Pe 31 mai 2019, procurorii Secției Speciale au obținut un mandat de supraveghere tehnică, iar pe 5 iunie 2019 au reușit să intercepteze convorbirile telefonice dintre procurorul Cristian Ardelean și șefa ONG-ului Freedom House, Cristina Guseth.

Documentele din dosarul SIIJ. Sursa: G4media.ro

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button