Statul restituie vila și Jaguarul singurului condamnat din Dosarul ANRP: Cătălin Theodor Nicolescu se pregătește să scape din pușcărie
Fostul deputat PNL Cătălin Theodor Nicolescu – singurul inculpat condamnat pentru fraudele cu despăgubiri din ANRP – a obținut în instanță ridicarea sechestrului de pe o vilă din Pitești și de pe autoturismele pe care le deține, după ce a fost condamnat la 8 ani de pușcărie pentru luare de mită, dar achitat pentru abuz în serviciu. În paralel, Nicolescu a deschis o nouă cerere de revizuire a deciziei penale pe rolul Curții de Apel București.
Dosarul ANRP în care a fost condamnat definitiv Cătălin Theodor Nicolescu a produs, potrivit procurorilor DNA, un prejudiciu de 84,5 milioane de euro.
Pe data 08.10.2019, Înalta Curte i-a scăzut pedeapsa lui Nicolescu de la 9 ani și 4 luni de închisoare (cât primise pe fond la Curtea de Apel București) la 8 ani de închisoare.
Prin aceeași decizie au fost achitați:
Horia Georgescu, fost șef ANI (pe fond: 4 ani cu executare)
Ingrid Zaarour, fostă șefă a ANRP (pe fond: 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare)
Mihnea Remus Uioraș, vicepreședinte ANRP (pe fond: 4 şi 6 luni ani cu executare)
Ingrid Mocanu, vicepreședinte ANRP (pe fond: 4 ani cu executare)
Remus Baciu, vicepreședinte ANRP (pe fond: 6 ani şi 4 luni cu executare)
Funcționarii din ANRP, scăpați de redefinirea abuzului în serviciu
Toți funcționarii achitați în acest dosar au scăpat ca urmare a redefinirii infracțiunii de abuz în serviciu.
În esență, judecătorii au reținut în motivare că toți cei care făceau parte din Comisia de Stabilire a Despăgubirilor nu aveau competență în evaluarea proprietăților imobiliare şi nu înțelegeau toate mecanismele prin care se fac evaluările din acest domeniu.
„Pentru existența elementului material este necesar şi obligatoriu ca omisiunea de a îndeplini un act sau omisiunea îndeplinirii actului în mod defectuos, să fie săvârşită de un funcționar aflat în exercițiul atribuţiilor sale de serviciu. Se constată că pentru numirea unor persoane în funcțiile de conducere din cadrul ANRP, care făceau parte de drept din comisie, nu era necesară vreo condiție de studii sau specializare, numirile fiind făcute pe criterii politice”, rețin judecătorii.
Printre cei achitați pentru abuz în serviciu se numără și Cătălin Theodor Nicolescu.
În prezent, fostul deputat PNL a formulat o a doua cerere de revizuire a condamnării de 8 ani de pușcărie și cere aplicarea deciziei CCR pe tema prescripţiei. Termenul dosarului este 02.02.2023.
Prima cerere de revizuire formulată de Nicolescu a fost respinsă ca inadmisibilă pe data de 16.03.2022.
Între timp, Cătălin Theodor Nicolescu a obținut pe calea contenciosului administrativ ridicarea sechestrului asigurator de pe toate bunurile.
Pe data de 08.12.2022, judecătorii au constatat încetată de drept măsura sechestrului de pe următoarele bunuri:
- Apartamentul nr.4 situat în Piteşti, str. Fraţii Goleşti
- 1/2 clădire şi teren aferent în suprafaţă de 315 mp (…) Sector 5 București
- 1/2clădire şi teren aferent în suprafaţă de 126,18 mp situate în Piteşti B-dul Republicii nr. 60. (foto)
- 1/2 din autoturismul Jaguar (…) an fabricaţie 2009
- Autoturismul Renault Megane (…) an fabricaţie 2001
- Suma de 1043 USD -cont BRD Group Societe Generale
- Suma de 1099,6 euro – cont ING Bank
- Conturi deţinute la (…) BRD Groupe Societe Generale
- Asupra bunurilor sale prezente şi viitoare
Motivarea instanței: măsura sechestrului a încetat de drept după achitare
Secția de Contencios Administrativ a Curții de Apel București a reținut, în motivarea hotărârii, următoarele argumente:
- „În ceea ce îl priveşte pe petent acesta a fost achitat definitiv pentru infracțiunea de abuz în serviciu şi a fost menţinută pedeapsa de 8 ani închisoare aplicată pentru infracţiunea de luare de mită.
- A fost menţinută măsura primei instanţe privind confiscarea sumei de 6.200.000 lei.
- Acţiunea civilă a fost lăsată nesoluționată, iar măsura sechestrului asigurator dispusă prin ordonanța din data de 2.04.2015 şi 7.04.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de Combatere a Corupţiei a fost menţinută, precum şi măsura sechestrului asupra tuturor bunurilor prezente şi viitoare, până la concurenţa sumelor pretinse de partea civilă, pentru 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile.
- Prin adresa nr.6977185 din 23.03.2020, emisă de Ministerul Finanțelor Publice – Direcţia Generală Juridică s-a învederat că Statul Român nu a promovat, până în prezent, o acţiune civilă împotriva petentului pentru recuperarea prejudiciului pretins în cadrul laturii civile a procesului penal ce a făcut dosarului (…) în care s-a pronunţat decizia penală din 8.10.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie- Secţia penală.
- Potrivit art.397 alin.5 C.pr.pen., în cazul în care, potrivit dispoziţiilor art. 25 alin. (5), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă, măsurile asigurătorii se menţin. Aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.
- Aplicând aceste dispoziţii legale la situaţia de fapt anterior reţinută, constatând că partea civilă, Statul Român, nu a introdus o acţiune în faţa instanţei civile pentru recuperarea prejudiciului pretins în cadrul laturii civile a procesului penal ce a făcut dosarului nr.(…)/1/2018, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii penale şi reţinând că măsura sechestrului a fost instituită numai pentru recuperarea prejudiciului pretins în cadrul acţiunii civile din cadrul procesului penal, Curtea va constata că sechestrul asigurător asupra bunurilor proprietatea petentului dispus prin ordonanța din data de 2.04.2015 în Dosarul nr. (…)/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de Combatere a Corupţiei a încetat de drept la împlinirea termenului de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.
- În consecinţă, în baza dispoziţiilor art. 957 alin.2 C.proc.civ., Curtea va dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurător instituită asupra bunurilor petentului indicate în nr. (…)/P/2014 din data de 2.04.2015 şi 7.04.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia de Combatere a Corupţiei”, se arată în motivare.
Cine l-a „înfundat” pe Theodor Nicolescu
Pe data de 12 octombrie 2016, în faţa Curții de Apel București a compărut Ion Ştefan Barbu, partener de afaceri al denunţătorului Valentin Vişoiu, care l-a indicat şi el pe Theodor Nicolescu drept destinatar al „para-îndărăt-urilor” din dosarele de despăgubiri, precum a făcut-o şi acesta din urmă, la termenul din data de 13 septembrie 2016.
Ion Ştefan Barbu a relatat că a fost coleg de liceu şi partener de afaceri cu Valentin Vişoiu, iar în 2007 a fost cooptat de acesta în „afacerea” privind achiziţia de drepturi litigioase pentru terenuri.
„În dosarul cumpărat în 2007 figuram drept cumpărător în locul lui Vişoiu. E posibil să fi participat cu banii mei în proporţie de 20 la sută. Nu mai ţin minte dacă în momentul cumpărării drepturilor sau ulterior am aflat – e posibil să îmi fi spus Vişoiu – că ne va ajuta sau e posibil să ne ajute Theodorescu de la ANRP”, a declarat Barbu.
Acesta a relatat că după obţinerea despăgubirilor s-a implicat alături de Valentin Vişoiu în 2008 în achiziţionarea unui al doilea dosar.
„Înainte cu 2 sau 3 luni de a fi încheiat contractul dintre mine şi Vişoiu acesta (…) m-a informat că şi Manole va cumpăra şi că dosarul are şanse mai mari să fie soluţionat sau să fie soluţionat mai repede dacă suntem de acord să cedăm o parte din acţiuni către Theodor Nicolescu. (…) Vişoiu ne-a spus să îi dăm 5 la sută din acţiunile noastre, care într-un fel sau altul ajung la Nicolescu. Nu ţin minte cum au ajuns aceste procente la Nicolescu, (…) dar ştiindu-l pe Vişoiu un om riguros, ştiam că banii nu-i vor ajunge la Nicolescu în pungă, ci vor îmbrăca forma unui contract”, a mai spus Ion Ştefan Barbu.
La termenul din 13 septembrie 2016, Valentin Vişoiu a declarat că i-a dat lui Theodor Nicolescu, între 2009 şi 2011, aproape 2,3 milioane de lei, o parte cash, o parte în baza unui contract.
Acuzațiile procurorilor DNA în Dosarul ANRP 2
În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.
Anchetatorii susţin că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de aproape 90 de milioane de euro.
„Inculpaţii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei opt inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase”, susţinea DNA la momentul trimiterii în judecată.