Statul le ia fermierilor apa de sub nas: Haos și abuzuri în Lungulețu, patria cartofului

În comuna Lungulețu, Dâmbovița, fermierii au fost luați prin surprindere de un val de controale agresive din partea autorităților. Apele Române, însoțite de poliție și jandarmi, au confiscat motopompe, au dat amenzi de zeci de mii de lei și au interzis irigarea culturilor în plină vară. Statul a intervenit brutal, fără avertismente și fără soluții concrete, punând în pericol recoltele unui întreg sezon. În ciuda protestelor, reacția autorităților a fost tardivă și superficială.
Fermierii din Lungulețu au fost tratați ca niște infractori în propria localitate, după ce autoritățile au descins peste ei pentru a le interzice folosirea apei din Râul Dâmbovița pentru irigații.
Cei de la Apele Române, sprijiniți de forțe de ordine, au venit cu controale inopinate, confiscări de echipamente și amenzi uriașe, acuzându-i pe agricultori că sustrag ilegal apă. Toate acestea s-au petrecut în mijlocul unei veri secetoase, în care culturile de varză și cartofi aveau nevoie vitală de irigare. Fermierii au fost luați prin surprindere și nu au primit nicio notificare prealabilă, iar intervenția autorităților a fost descrisă de localnici ca abuzivă și excesivă.
În loc de dialog, statul a venit cu bastonul. Zeci de fermieri s-au adunat în fața primăriei și l-au întâmpinat pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, cu reproșuri și furie. Oamenii au reclamat că nimeni nu le-a explicat în ce fel ar fi încălcat legea și că autoritățile au lăsat cultura să ajungă în pragul dezastrului agricol.
Mai grav, motivul invocat de autorități este acela că irigarea din Dâmbovița afectează alimentarea cu apă a Capitalei, deși agricultura locală se bazează de zeci de ani pe acest curs de apă. Fermierii spun că sunt acuzați de “furt de apă” deși statul nu le-a oferit niciun cadru real pentru acces legal și rapid la resursa vitală.
Ministrul Barbu a venit, a făcut poze și a plecat, lăsând în urmă aceleași promisiuni vagi. Nu s-a semnat niciun acord clar, nu s-a stabilit niciun termen pentru obținerea documentelor, iar soluțiile concrete lipsesc. Fermierii au rămas tot fără apă, dar acum și cu frica unor noi represalii din partea autorităților.
În Lungulețu, statul român a arătat că este capabil să intervină cu forța, dar nu și cu responsabilitate. În loc să ajute agricultura românească, instituțiile s-au comportat ca un sistem rupt de realitate, capabil să dea sancțiuni, dar incapabil să protejeze munca oamenilor.