Statuia lui Christopher Columb aruncată în apă

O statuie a lui Christopher Columb a fost doborâtă și aruncată în apă într-un parc din Virginia.
Aproximativ 1.000 de protestatari s-au adunat la Byrd Park, în Richmond, unde au folosit frânghii pentru a răsturna statuia exploratorului italian, potrivit Richmond Times-Dispatch.
„Trebuie să începem de unde a început totul”, a spus activistul Chelsea Higgs-Wise mulțimii, potrivit nypost.com. „Trebuie să începem cu oamenii care au stat primii pe acest pământ.”
Protestatarii au înconjurat statuia, care era vopsită cu graffiti. Un protestatar ținea o pancardă pe care scria: „Columb reprezintă un genocid”.
După scandările „dărâmă-o!”, demonstranții au folosit o funiw pentru a demonta statuia de 8 metri.
Apoi, grupul a târât statuia de aproximativ 200 de metri și a aruncat-o în lacul Byrd Park.
Acțiunea a avut loc după ce un judecător din Virginia a blocat eliminarea unei statui înfățișându-l pe generalul confederat Robert E. Lee din Richmond. Statuile au devenit ținta protestatarilor de la moartea lui George Floyd în Minneapolis.
- Sindicate captive: liderii trăiesc în lux, angajații în umilințăRomânia are o problemă profundă cu ceea ce ar trebui să fie vocea celor care muncesc: sindicatele. În loc să fie bastioane ale rezistenței sociale, au ajuns să fie colonizate de personaje bine conectate la partide și servicii, care nu mai au nicio legătură reală cu viața și suferința celor pe care pretind că-i reprezintă. Liderii de sindicat nu mai sunt de mult oameni ai fabricii, ai școlii sau ai spitalului. Sunt oameni ai sistemului. Își încasează salariile colosale, au birouri elegante, mașini de serviciu, vile de lux și, adesea, mai dețin și funcții în consilii de administrație sau în …
- România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euroArmata anunță că va cumpăra nu mai puțin de 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule șenilate blindate care vor veni în cinci configurații diferite. Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România. MApN anunță demararea programului de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile”, un program care prevede achiziția a nu mai puțin de 246 de blindate, marea lor majoritate produse în România. MLI-urile achiziționate vor veni în cinci configurații diferite Maşina de luptă …
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR): „Statul e dator vândut și cere sacrificii de la cei mai corecți români”Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels critică dur ipocrizia autorităților care cer românilor „să strângă cureaua”, în timp ce statul are datorii fiscale restante de peste 81 de miliarde de lei. Parlamentara atrage atenția că guvernul nu colectează creanțele mari, în timp ce taxează în mod agresiv cetățenii obișnuiți. Ea solicită măsuri imediate pentru recuperarea banilor și cere transparență totală: cine sunt cei care nu plătesc și de ce sunt protejați? Ramona Ioana Bruynseels, deputat AUR, trage un semnal de alarmă privind datoriile fiscale restante uriașe ale statului, care au atins cifra de 81,29 miliarde de lei. În timp ce guvernul …
- Gheorghe Piperea (AUR): „Ursula von der Leyen: salvată prin șantaj politic, nu prin vot de încredere”Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea denunță jocurile politice din Parlamentul European care au dus la respingerea moțiunii de cenzură împotriva Comisiei Europene. Acesta acuză că Ursula von der Leyen a fost „salvată” prin promisiuni politice făcute în spatele ușilor închise și nu printr-un vot de încredere real. Piperea subliniază că moțiunea a avut meritul de a forța recunoașterea unor adevăruri incomode și de a proteja fondurile europene destinate coeziunii sociale. Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, susține că ceea ce s-a întâmplat recent la Strasbourg nu a fost o reconfirmare a încrederii în Ursula von der Leyen, ci un „comerț cu voturi” menit …
- Sindicaliștii ANAF acuză: Legea insolvenței, un paravan legal pentru fraudarea bugetuluiFederația Sindicatelor din Administrația Fiscală trage un semnal de alarmă dur: actuala Lege a insolvenței favorizează firmele care vor să evite plata datoriilor către stat și face munca inspectorilor ANAF inutilă. În loc să taie din veniturile angajaților și să anunțe concedii fără plată, Guvernul ar fi trebuit să reformeze această lege, acuză sindicaliștii. Dorin Modure, liderul organizației, spune că sistemul actual încurajează devalizarea bugetului, iar ANAF-ul este acuzat pe nedrept pentru o legislație făcută „ca să nu se recupereze niciun leu”. Sindicaliștii din ANAF afirmă că Legea insolvenței, neschimbată de ani de zile, este principala cauză pentru care statul …
- Alimentele se scumpesc de la 1 august: prețuri mai mari cu până la 25% din cauza TVA și a costurilor în lanțDe la 1 august 2025, alimentele de bază vor deveni semnificativ mai scumpe. TVA-ul va crește de la 9% la 11%, iar efectul va fi amplificat de scumpirea energiei, carburanților și a materiilor prime. Potrivit estimărilor specialiștilor, prețurile la raft ar putea crește cu până la 25%. Cei mai afectați vor fi românii cu venituri mici, care deja alocă o mare parte din bugetul lunar pe mâncare. Producătorii spun că nu mai pot susține costurile și avertizează că prețurile vor exploda la carne, lapte, pâine, ulei și alte produse esențiale. Românii se pregătesc pentru un nou val de scumpiri alimentare, …
- Judecători de lux: Marian Enache și colegii săi de la CCR nu pleacă fără prime de zeci de mii de euroMarian Enache, fostul președinte al Curții Constituționale, nu se lasă pensionat fără o primă de 35.000 de euro. Alături de el, alți doi judecători CCR, Livia Stanciu și Attila Varga , așteaptă să primească aceleași sume la încheierea mandatului. În ultima sa ședință ca șef al instituției, Enache a încercat să forțeze un artificiu contabil pentru a obține banii. Propunerea a fost însă respinsă chiar de colegii săi, care au refuzat să gireze manevra. Deși legea care permite aceste prime este suspendată temporar, cei trei rămân în așteptare, convinși că banii le vor fi virați imediat ce restricțiile bugetare se …
- PNL își înscenează democrația: Congres cu rezultat dinainte știut. Ilie Bolojan, singur în cursa pentru președințiePartidul Național Liberal organizează un Congres Extraordinar care seamănă mai degrabă cu o formalitate decât cu un proces democratic real. Ilie Bolojan candidează fără nicio opoziție pentru funcția de președinte, într-un climat intern care pare dominat de obediență și lipsă totală de curaj politic. Un vot „secret” cu un singur nume pe buletin ridică mari semne de întrebare despre direcția și sănătatea internă a partidului. Sâmbătă, 12 iulie, PNL organizează un Congres Extraordinar la Palatul Parlamentului pentru „alegerea” noii conduceri naționale. Însă ceea ce ar fi trebuit să fie un exercițiu de democrație internă se transformă într-un spectacol previzibil, lipsit …
- Noile măsuri de austeritate lovesc în cetățeanul de rând: Guvernul taie de jos, dar păstrează privilegiile de susGuvernul a anunțat o serie de măsuri de austeritate care, deși prezentate ca reforme necesare, afectează direct mamele, pensionarii, salariații cu venituri modeste și micii antreprenori. În timp ce marile companii și clientela politică par intangibile, cetățeanul obișnuit este din nou cel care plătește nota pentru eșecurile guvernării. Jurnalistul Dan Bucura critică dur aceste decizii, acuzând ipocrizia politicienilor care încearcă să repare chiar sistemul pe care l-au creat. Guvernul a lansat un nou pachet de măsuri fiscale cu scopul declarat de a reduce deficitul bugetar și de a eficientiza cheltuielile publice. Printre măsurile anunțate se numără introducerea contribuției de sănătate …
- PSD admite că este problema, nu soluția: „Noi suntem sistemul”Victoria Stoiciu, vicepreședinte PSD, recunoaște că partidul nu are cum să adopte un discurs antisistem pentru că este chiar esența sistemului politic românesc. În timp ce populația resimte austeritatea impusă de guvernul Bolojan, PSD își conservă privilegiile și poziția în structura de putere, evitând cu grijă reformele reale pe care le clamează în spațiul public. Într-un moment rar de sinceritate politică, vicepreședinta PSD, Victoria Stoiciu, a afirmat că partidul din care face parte nu poate adopta un mesaj antisistem, pentru că el este, de fapt, chiar sistemul.„Noi, PSD, nu avem cum să fim antisistem când noi suntem sistemul”, a declarat …
- Nicușor Dan blochează legea anti-legionariPreședintele României a sesizat azi CCR în privința controversatei legi promovate de deputatul evreilor, Silviu Vexler, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvîrșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război. ”Statul român trebuie să acționeze cu fermitate pentru a preveni și pentru a combate incitarea la ură, la xenofobie, la discriminare de orice fel. Dacă nu o face însă într-o manieră echilibrată, cu respectarea strictă a prevederilor constituționale, efectul va fi contrar. Societatea românească este puternic polarizată, încrederea în autoritățile statului este …
- Sindicatele nu cedează: Proteste săptămânale și campania „Cutia Neagră a Austerității” împotriva măsurilor Guvernului BolojanBlocul Național Sindical (BNS) anunță continuarea protestelor în fiecare zi de joi, în fața instituțiilor publice, ca reacție la pachetul de măsuri fiscale asumat de Guvernul Bolojan. În paralel, BNS lansează o campanie video prin care va arăta efectele directe ale austerității asupra salariaților, atât din sectorul public, cât și din cel privat. Blocul Național Sindical (BNS) anunță că nu va opri protestele împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul Bolojan și angajate prin răspundere în Parlament. Biroul Național Confederal al BNS a decis, marți, un plan de acțiune care prevede proteste recurente, în fiecare zi de joi, între orele …
- Marius Lulea (AUR): Statul român e profund penetrat de o rețea de crimă organizată. Păcălește și Bruxelles-ul, și WashingtonulRomânia nu este un stat eșuat, ci un stat capturat. O rețea bine închegată de crimă organizată s-a infiltrat în toate structurile-cheie ale administrației: Guvern, Parlament, justiție, servicii, instituții de control și până la cel mai mic UAT. Această rețea nu mai operează ca o simplă mafie, ci ca un mecanism de stat paralel care mimează democrația pentru a păcăli partenerii internaționali. Marius Lulea afirmă tranșant: „Statul român e profund penetrat de o rețea de crimă organizată. Păcălește și Bruxelles-ul, și Washingtonul.” Sub masca reformelor, așa-zisa clasă politică jefuiește fără rușine bugetul public, sifonează fondurile europene și deturnează resursele naționale. …
- PSD va dispărea precum PDL. Aroganța îi costă, iar incompetența îi îngroapăPSD moare. Lent, dar sigur. Exact cum a murit și PDL, partidul care odinioară părea imposibil de învins. Sufocat de aroganță, rupt de realitate, și condus de personaje care confundă statul cu propriul buzunar. A plecat Marcel Ciolacu, dar vine Grindeanu. Schimbă pălăria, nu și capul. Aceeași gașcă, aceleași combinații, același dispreț față de români. Au pierdut tot: alegerile europarlamentare, prezidențiale, parlamentare. Nici măcar anularea alegerilor nu i-a mai salvat. Când au reluat scrutinul, candidatul PSD tot n-a intrat în turul al doilea. Un eșec rușinos, fără precedent. Dar, în loc să-și asume vina și să plece acasă, încearcă să …
- Miniștrii Guvernului Ciolacu au golit Fondul de rezervă în plin deficit bugetar: bani ceruți „urgent”, prin semnături pe proprie răspundereGuvernul condus de Marcel Ciolacu a cheltuit în 2024 peste 50 de miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară, folosind justificări semnate pe proprie răspundere de miniștri, în ciuda faptului că România se află în procedură de deficit excesiv. Alegerile sau plata pensiilor au fost considerate „evenimente neprevăzute”, iar Ministerul Finanțelor, deși a dat avizele, a atras atenția că deficitul ajunsese deja la peste 7% din PIB. În plină procedură de deficit excesiv, miniștrii Guvernului Ciolacu au continuat să solicite bani din Fondul de rezervă bugetară, asumând în scris, pe proprie răspundere, urgența alocărilor. Potrivit unei anchete publicate de …
- Șefi din companiile de stat s-au pregătit din timp pentru austeritatea lui Bolojan, mărindu-și veniturile chiar și de 5 oriTupeu incredibil, mai mulți șefi din companiile de stat și-au mărit veniturile chiar și de cinci ori în ultimele luni, când era mai mult decât previzibil faptul că va urma o perioadă cu tăieri și economii. Noul ministru al Economie a fost cel care a prezentat situația, precizând sunt situații în care conducerile companiilor de stat iau decizii „împotriva interesului național”. Ministrul Economiei, Radu Miruță, a dezvăluit, într-o emisiune TV, că directorii și membrii Consiliilor de Administrație din mai multe companii de stat și-au mărit salariile chiar și de cinci ori în ultimele luni. Un exemplu oferit este cel al …
- Unitate în zona suveranistă în Parlamentul European! Ursula, nevoită să mituiască socialiștii pentru a supraviețui moțiunii de cenzură AURPreședinta Comisiei Europene a supraviețuit joi moțiunii de cenzură în Parlamentul European, un instrument rar folosit, care a dezvăluit nemulțumirea mai multor grupuri politice față de stilul de conducere al Ursulei von der Leyen și față de politicile sale tot mai de dreapta, scrie AFP. Au votat pentru demiterea Ursulei von der Leyen 175 de eurodeputați, iar împotrivă – 360. 18 eurodeputați s-au abținut. Piperea: von der Leyen ar trebui să se pregătească pentru alte moțiuni Un avertisment a venit și de la inițiatorul moțiunii, Gheorghe Piperea. Acesta a declarat pentru Politico că se aștepta ca moțiunea să fie respinsă, dar că acest …
- Bolojan, soluții radicale și fără viziune: În loc să reformeze companiile de stat, vrea să le închidăPremierul Ilie Bolojan anunță că toate companiile de stat vor fi auditate, iar cele care au pierderi constante „trebuie pur și simplu închise”. Fără a propune reforme sau măsuri de redresare, șeful Guvernului mizează pe soluția drastică: închidere și vânzare a activelor. Măsura stârnește îngrijorări cu privire la soarta angajaților și la modul în care statul renunță, practic, la controlul asupra domeniilor strategice. Premierul Ilie Bolojan a anunțat marți seară, la Digi24, că toate companiile mari ale statului vor fi supuse unui proces de auditare. În loc să vorbească despre un plan de reformare sau despre criterii de eficiență instituțională, …