Politică

SRI vrea să interzică TikTok

Compania chineză dezvoltatoare a rețelei de socializare TikTok, Bytedance, și aplicația în sine au devenit subiectul unor intense dezbateri în ultimele luni. Aceasta se datorează faptului că Bytedance este o companie din China și trebuie să respecte legislația comunistă a țării.

Autoritățile din mai multe țări europene și din SUA au atras atenția asupra potențialelor pericole la care sunt expuși utilizatorii TikTok. În plus, multe țări au impus restricții privind utilizarea aplicației pe telefoanele de serviciu ale angajaților din administrația publică. În această săptămână, Serviciul Român de Informații (SRI) a adus noi argumente împotriva rețelei de socializare, conform Hotnews.

Generalul Anton Rog, în calitate de șef al diviziei CyberInt din SRI, a argumentat că TikTok ar trebui interzis. El a afirmat că toate datele utilizatorilor ajung pe servere din China, conform unei analize tehnice efectuate de SRI. Mai mult decât atât, generalul Rog a susținut că autoritățile chineze ar avea capacitatea de a activa microfonul și camera dispozitivelor utilizatorilor.

Potrivit expertului, autoritățile chineze pot accesa imagini, înregistrări audio și alte date de pe telefoanele utilizatorilor prin intermediul TikTok. Aceste informații se adaugă la un raport publicat în luna mai a acestui an de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). În raport, s-au făcut recomandări pentru interzicerea descărcării, instalării și utilizării aplicației TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România.

DNSC a evidențiat riscuri de securitate cibernetică inacceptabile legate de TikTok și serviciul de rețele de socializare TikTok pentru sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România. Informații detaliate despre situația din luna trecută și concluziile experților români au fost prezentate într-un material anterior. TikTok a fost considerat un risc de securitate pentru utilizatorii din România, iar SRI a recomandat dezinstalarea aplicației.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button