Știrile 60m.RO

SRI își face centru spa pe malul lacului Snagov de 50 milioane de euro

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a publicat proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea unui „centru multirol” pentru SRI, centru ale cărui costuri totale se vor ridica la 246.900.000 de lei, echivalentul a aproximativ 49 milioane de euro.

Cămin de garnizoană cu apartamente și lifturi transparente

Din descrierea făcută în nota de fundamentare, reiese că centrul care va fi construit la Izvorani, pe malul lacului Snagov, va servi deopotrivă ca centru de instruire pentru personal pentru anumite tipuri de misiuni, precum și pentru întâlniri cu diverși oficiali străini departe de priviri indiscrete. De asemenea, centrul din comuna Ciolpani va servi și pentru relaxarea angajaților SRI.

Pe lângă zone de antrenament, centrul va avea teren de tenis, heliport, debarcader, iar în spațiul de cazare, intitulat cazon „corp cămin de garnizoană”, vor fi amenajate inclusiv apartamente pentru musafirii de seamă ai centrului. În total, complexul de aproape 247 de milioane va avea opt corpuri de clădire, cu o suprafață desfășurată de 28.791 m², durata de execuție a investiției fiind de doi ani.

Se asigură o comunicare între funcțiunile aferente clădirilor cămin de garnizoana, corp hrănire, sală de conferințe care să pună în valoare declivitatea mai pronunțată către lacul Snagov. Se asigură astfel un design creativ care să contribuie la dezvoltarea intelectuală, afectivă și socială a personalului, prin adoptarea unui concept unitar privind soluțiile tehnice pentru elementele de volumetrie, de limbaj arhitectural al fațadelor clădirilor, de amenajări interioare ale spațiilor, de amenajări exterioare peisagistice, design pentru pavimente etc. (…) Aspectul clădirilor va exprima caracterul şi reprezentativitatea funcțiunii și va răspunde exigențelor actuale ale arhitecturii europene de „coerență” și „eleganță”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Deși nominal este o garnizoană cu „corp de hrănire” în loc de bucătărie, locatarii vor avea ocazia să ia masa într-un restaurant cu o terasă cu vedere la lac. Corpul de garnizoană va avea două subsoluri, parter și trei etaje. La etajele 1 și 2 vor fi amenajate câte 26 de camere duble, iar la etajul trei două apartamente și două camere duble de serviciu. Accesul la etajul 3, destinat evident celor cu funcții înalte, se va face cu un lift separat. Pentru accesul la etajele inferioare vor fi instalate două lifturi transparente, cu vedere panoramică.

Un alt corp de clădire este destinat centrului de conferințe, în care se va amenaja o sală cu o capacitate de 250 de persoane, ce poate fi însă compartimentată în cinci săli a câte 50 de persoane. Pe lângă alte dotări, vor fi amenajate un spațiu de catering și spații de socializare.

Spații pentru „refacerea capacității de muncă” a angajaților SRI

Corpul IV este unul de „refacere a capacității de muncă”, pe două niveluri la subsol și cu parter, cu o suprafață desfășurată de 3.582 m². În acest corp, angajații SRI vor putea folosi „bazinul de refacere a capacității de muncă”, ce va fi utilizat și în scop de antrenament, prin instalarea unui sistem Virtual Trainer, care să monitorizeze performanța înotătorului în timpul antrenamentului. Pe lângă bazinul de înot va fi amenajat și un bazin destinat recuperării medicale.

Sub numele de „zonă de recuperare prin tratament termic” vor fi construite, tot în corpul IV, două saune și o baie turcească, precum și alte zone pentru „refacerea capacității de muncă” a slujbașilor SRI: „Centru de recuperare și refacere, care cuprinde o amenajare peisajeră, zonă de recuperare prin tratament termic finlandeză 12 persoane, zonă de recuperare prin tratament termic turcească 12 persoane, zonă de recuperare prin tratament termic finlandeză 5 persoane, dușuri răcire, bazin răcire, găleată rece, zone pentru refacerea capacitații de munca 10 persoane, zone pentru refacerea capacitații de munca 6 persoane, vestiare, încăperi pentru refacerea capacitații de munca, grupuri sanitare, cabinet de prim ajutor, sală de forță”.

În corpul V va funcționa sala de sport care „va asigura pregătirea fizică militară, specifică”. Se pare că pregătirea militară, specifică a SRI include și partide de tenis sau fotbal pe teren mic, întrucât terenul multifuncțional va trebui tușat astfel încât să facă posibilă și practicarea acestor sporturi. „Accesul în clădire poate fi făcut și prin cursiva închisa care leagă în circuit toate corpurile la nivel parter (sala sport – corp centru de recuperare și refacere – clădire cazare – corp conferințe)”, prevede nota de fundamentare.

În corpul VII vor fi garate trei ambarcațiuni, de 10 metri fiecare, la care se adaugă o zonă interioară de antrenament pentru scafandri, cu un bazin dotat cu instalații speciale: „Clădirea bazinului va fi utilata cu sisteme de ridicare tip pod rulant cu nacelă, sisteme de simulare a unor condiții speciale atmosferice. Camera bazinului este configurată și dotată astfel încât în interiorul ei să se poată face complet întuneric, simulând o intervenție nocturnă. Suprafețele vitrate vor fi prevăzut cu un sistem de jaluzele cu comandă electrică pentru realizarea opacizării în caz de necesitate. Se va prevedea un sistem de lumini pentru a simula condițiile de noapte/zi (…) În exteriorul clădirii vor fi prevăzute două camere de reglare a presiunii (1 hiperbarică, 1 hipobarică).

Cea mai mare parte a finanțării investiției va fi asigurată de către MDLPA, în timp ce contribuția celor de la SRI va fi de numai 4,9 milioane lei. Proiectul de hotărâre de guvern este semnat de către ministrul Dezvoltării și de către directorul interimar al SRI, generalul Răzvan Ionescu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button