SĂNĂTATE

Spitalele din România, depistate că administrau bolnavilor medicamente expirate

Un control la nivel național efectuat de inspectorii sanitari din subordinea Ministerului Sănătății a depistat nereguli extrem de grave în spitale. Printre acestea s-au numărat utilizarea în tratamentul bolnavilor a medicamentelor expirate, precum și deficiențe la dezinfectarea instrumentarului medical. Totodată au fost descoperite și peste 5.300 de cazuri de infecții nosocomiale.

Inspecția Sanitară de Stat a organizat şi coordonat, la sfârșitul anului trecut, o acțiune de control încrucișat în unităţile sanitare cu paturi care a urmărit verificarea respectării normelor igienico-sanitare din unitățile sanitare, controlul  respectării normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare și verificarea respectării normelor igienico-sanitare din unitățile sanitare.

În cadrul acestei acţiuni au fost controlate 73 unităţile sanitare cu paturi, fiind aplicate zeci de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 200.000 de lei. Totodată, au fost emise 31 de avertismente și o decizie de de suspendare a unei activității dintr-o unitate sanitară controlată. Printre problemele majore care au fost constatate de inspectorii sanitari în spitale se numără și lipsa Autorizației Sanitare de Funcționare cu planuri de conformare în 46% dintre unitățile controlate și neasigurarea unei stări igienico-sanitare corespunzătoare în 15% dintre spitale, unde au fost depistate pavilioane, pereți, uși și plafoane deteriorate.

Totodată, în 67% dintre spitale nu puteau fi asigurate circuite funcționale corespunzătoare  (flux unidirecţional), în 20% din totalul de unități controlate nu se respecta numărul de paturi în secții, în 30% din spitale nu se asigurau echipamentele pentru tratarea prin decontaminare termică la temperaturi scăzute a deșeurilor periculoase din incintă, iar în 28% dintre spitale nu se respectau etapele sterilizării.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button