Internațional

Spania vrea să strângă circa 6 miliarde de euro din impozitul excepţional impus companiilor energetice şi băncilor

Guvernul spaniol intenţionează să strângă aproximativ 6 miliarde de euro (6,39 miliarde de dolari) din impozitul său extraordinar asupra companiilor energetice şi băncilor, a declarat marţi ministrul bugetului, Maria Jesus Montero, transmite Reuters.

Spania a aprobat o taxă temporară pentru firmele mari de energie şi bănci, intenţionând iniţial să strângă 7 miliarde de euro până în 2024 pentru a finanţa măsuri pentru a reduce presiunile legate de costul vieţii, dar în urma modificărilor aduse în Parlament suma a fost redusă.

”Venitul preconizat este de 1,7 miliarde din taxa pe energie şi 1,3 miliarde din taxa bancară (în 2023), 3 miliarde de euro pe an în total”, a spus Montero.

Recent, compania petrolieră Repsol a depus un recurs la Înalta Curte a Spaniei împotriva taxei şi s-a alăturat băncilor şi asociaţiilor companiilor de utilităţi pentru a contesta taxa temporară.

”Colectarea impozitelor în ambele cazuri este o sumă destul de gestionabilă, având în vedere volumul profitului care, sub nicio formă (..) nu poate fi considerat confiscator, ci mai degrabă proporţional cu aceste profituri”, a spus Montero într-un moment în care companiile şi băncile obţin profituri record.

În noiembrie, Banca Spaniei a estimat că guvernul va strânge un total de 5 miliarde de euro (5,33 miliarde de dolari) până în 2024 din impozite, după ce Congresul a scutit de taxă activităţile reglementate pe plan intern şi operaţiunile externe.

Senatul a dat aprobarea finală unei taxe excepţionale asupra băncilor, deşi a omis în mare parte băncile locale mai mici şi unităţile băncilor străine din Spania.

Companiile au avut timp până pe 20 februarie să plătească prima jumătate a impozitului şi acum pot să o pretindă legal la autorităţile fiscale.

Montero a spus că companiile energetice au plătit până acum 817 milioane de euro taxe, în timp ce băncile au plătit 637 milioane de euro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button