EconomieimportantInternațional

Spania va limita prețurile la gaz și va reduce costurile pentru energie

Spania va plafona preţurile la gazele naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, despre aceasta a anunţat premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat unui post de televiziune TVE, transmite Reuters.

„Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat acesta.

Sanchez a declarat că profiturile redirecționate din utilități vor fi utilizate pentru a limita prețurile la gaz și pentru a reduce costurile energiei pentru consumatori. El nu a dat alte detalii cu privire la modul în care ar funcționa acest lucru.

Noile măsuri ar urma să fie adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului de la Madrid. Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului.

Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.

Back to top button