CCR a respins sesizarea preşedintelui Iohannis: Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare

CCR a respins marţi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea privind organizarea alegerilor parlamentare din acest an.
Decizia ar fi fost luată cu 5 voturi „pentru” respingerea sesizării şi 4 voturi „împotrivă”.
Au votat pentru respingere judecătorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Vraga şi Mona Pivniceru.
Împotriva respingerii au votat judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Marian Enache şi Daniel Mora.
Potrivit sesizării de neconstituţionalitate transmisă luni CCR, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat cât şi Camera Deputaţilor în 27 iulie şi a fost transmisă două zile mai târziu al Preşedinţie în vederea promulgării.
Klaus Iohannis a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.
„Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluţie legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conţinutul normativ, această reglementare încalcă prevederile mai multor articole din Constituţie”, arăta şeful statului.
În sesizare se subliniază că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare.
„Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice”, a explicat preşedintele.
Acesta a precizat că s-a instituit, astfel, o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare.
„În actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă. Este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce ţin de evoluţia situaţiei sanitare”, a menţionat Klaus Iohannis.
Acesta susţine că prin intervenţia intempestivă şi formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor ”se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale”.
„Dacă senatorii şi deputaţii vor fi obligaţi să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voinţa parlamentarului nu mai este liberă, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plasează legea criticată pe tărâmul nulităţii absolute”, a mai spus Klaus Iohannis.
Preşedintele consideră că Parlamentul dobândeşte competenţa de a stabili data alegerilor în mod discreţionar, cu ignorarea regulilor stabilite de Constituţie, putându-se ajunge la prelungirea mandatului actualului Parlament, în afara cadrului constituţional.
„Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. (…) O guvernare democratică presupune ca poporul să îşi desemneze reprezentaţii la nivelul autorităţilor publice la intervale regulate de timp. Rezultă că mandatul autorităţilor publice trebuie să fie limitat în timp”, a mai explicat Iohannis.
Conform legislaţiei, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României hotărârii Guvernului privind data alegerilor.
„Prin norma criticată, se poate ajunge la situaţia în care Parlamentul poate stabili data alegerilor în mod arbitrar, fără vreo limitare şi fără o sancţiune în cazul în care acesta, prin data stabilită, prelungeşte indirect mandatul în curs”, a mai precizat preşedintele României.
Sursa: www.mediafax.ro
- Florin Călinescu: Tot ce am trăit de la 6 decembrie încoace este o bătaie de joc pe faţă la adresa românilorFlorin Călinescu atacă dur decizia de anulare a turului doi. Actorul acuză o bătaie de joc la adresa voinței populare și spune că trăim un moment incredibil, în care nici măcar nu mai e nevoie de dovezi pentru a sfida alegerile. „Faci turul doi și cu asta, basta!” sunt cuvintele lui Călinescu. „Am spus de …
- Sebastian Burduja nu exclude majorări ale facturilor la energie electrică după 1 iulieMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că facturile la energie electrică ar putea crește după 1 iulie, deși nu vor fi majorări semnificative pentru consumatorii casnici. Acesta a recomandat românilor să verifice ofertele de pe portalul ANRE pentru a găsi cele mai bune prețuri. În același timp, a subliniat că există mecanisme de sprijin pentru …
- AEP le cere candidaților să spună de unde vin banii de campanie. Nicușor refuză să spună cine îl finanțeazăMesaj de ultimă oră de la Autoritatea Electorală Permanentă! Autoritățile fac apel la candidați să respecte principiul transparenței în finanțarea campaniei electorale, totul după ce toți liderii politici i-au cerut lui Nicușor Dan să explice de unde are bani pentru panourile împrăștiate în toată lumea. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, …
- Am donat Ucrainei sistemul Patriot, ca să plătim unul nou. Ciolacu: Deja am făcut plata. Mă bucur că ne vine un model nouRomânia a donat un sistem Patriot Ucrainei anul trecut, iar acum, Guvernul României a anunțat că a plătit pentru înlocuirea acestuia cu un model nou. În timp ce premierul Marcel Ciolacu a exprimat satisfacție pentru achiziția unui sistem mai modern, criticii sunt îngrijorați de costurile enorme și impactul asupra securității interne a țării. România a …
- NYT: UE pregătește o amendă majoră, de peste un miliard de euro, împotriva rețelei X a lui Elon MuskAutoritățile de reglementare din Uniunea Europeană pregătesc sancțiuni majore împotriva platformei de social media a lui Elon Musk, X, pentru încălcarea unei legi istorice de combatere a conținutului ilicit și a dezinformării, au declarat patru persoane care au cunoștință de aceste planuri pentru ziarul american The New York Times (NYT). Măsura ar putea amplificat tensiunile cu Statele …