Observ că televiziuni de știri, cât se poate de serioase, taxează AUR, din ce în ce mai frecvent, drept un partid extremist. Non-european. Și chiar anti-european. Iar asemenea aprecieri sau chiar avertismente, sunt generate de rezultatele unor sondaje de opinie. Care arată cum urcă AUR. O creștere apreciată drept periculoasă. Am un punct de vedere cu totul diferit.
Ultima cercetare de piață care este făcută, atenție, nu la comanda AUR – de altfel, nici nu știu dacă George Simion s-a obosit până în prezent să solicite și să plătească vreun sondaj de opinie – indică o creștere de-a dreptul spectaculoasă a încrederii de care se bucură acest partid. Practic, el se plasează cu unul, două procente în urma PNL. PNL este un partid în cădere liberă. Iar după ce va ceda poziția de premier și câteva poziții de miniștri, căderea liberalilor va fi vertiginoasă. PSD stagnează. Baletul executat până în prezent i-a permis să reziste. Dar această situație e relativă. Pentru că, la primăvară, va fi silit, prin însăși rotativa pe care și-o dorește atât de intens, să ia valul în piept. Ceea ce înseamnă că, pâna la alegeri, va deconta electoral. La fel cum a decontat USR. La fel cum a decontat PNL.
Nu este o situație ușoară. Războiul din Ucraina și multiplele crize cu care se confruntă întreaga lume, Europa și, firește, România, obligă la prudență maximă din punct de vedere politic. Prudența, precauția, presupun un guvern solid. Susținut de o majoritate consistentă parlamentară. Cine cu cine va forma această majoritate?
Cu toată sinceritatea, vă comunic prognoza la care eu am ajuns, după ce am încercat să analizez răspunsul la întrebarea de mai sus. Nu cred că la alegerile parlamentare va exista vreo înțelegere de alianță între PNL și PSD. Pentru fiecare dintre cele două partide, rețeta electorală cea mai convenabilă, va fi să arunce lăturile unul în capul altuia. Și, în al doilea rând, cred că scorul pe care îl va avea PNL, precum și scorul pe care îl va obține PSD nu va mai putea garanta o majoritate consistentă. Ceea ce înseamnă că vor fi identificate alte soluții. Iar o altă soluție nu poate fi nici USR. Și atunci, ce mai rămâne? Mai rămâne AUR.
Întotdeauna, dacă vrem să facem o prognoză cât de cât corectă, trebuie să ne uităm la trenduri. Trendurile PSD și PNL, așa cum reies ele din sondaje, fie sunt descrescătoare, fie sunt stagnante. În mod cert, însă, trendul AUR este într-o evidentă creștere. Mai trebuiesc luate în calcul încă două elemente. Primul este votul negativ, care în sondaje nu prea apare. Dar se va manifesta la urne. O bună parte din populație s-a săturat până peste cap de cei care au condus până în prezent. Fiindcă au condus alandala. Stabilitatea nu a garantat și coerența. Nu a existat, practic, o decizie importantă pentru cetățean, care să nu fi fost afectată de superficialitate și de fel de fel de schimbări de macaz, în vederea corectării din mers a unor greșeli. Nehotărâții, pe care nu prea îi regăsim în cercetările de piață, se vor manifesta în alegeri, cel puțin unii dintre ei, penalizând partidele care au exercitat puterea. Iar beneficiarul va fi AUR. Un al doilea element care trebuie luat în calcul este bătălia pentru prezidențiale. Și modul în care vor fi aleși candidații, cunoscuți la data parlamentarelor, poate influența masiv alegerile legislative. PSD, în mod natural, va încerca să îl trimită la înaintare pe Marcel Ciolacu. Numai că, în 2024, Marcel Ciolacu, mai ales după ce va exercita poziția de premier într-o perioadă atât de grea și hărțuit la tot pasul, nu numai de opoziție, dar și de liberali, va fi deja un om politic extrem de erodat. Dacă va alege drept candidat o altă persoană, PSD va da dovadă de slăbiciune și va fi dinamitat din interior. Se vor dezlănțui luptele pentru putere dintre filiale. Iar PNL nu prea are ce să propună. La acea dată, Nicolae Ciucă va fi un om politic terminat. Prin urmare, AUR are un vânt puternic din pupă.
Nu există nici cea mai mică dovadă cum că AUR ar fi un partid extremist. Sau anti-european. AUR, prin vocea lui George Simion și a liderilor săi, a condamnat ferm războiul declanșat de Vladimir Putin, s-a plasat ferm de partea NATO și a Uniunii Europene. Faptul că, fiind un partid suveranist și nu naționalist extremist, cum afirmă, fără argumente, unii și alții, și susținând valorile naționale, ideea de stat națiune și atributele suveranității depline a statului român, nu înseamnă, nicidecum, extremism. Sigur că Uniunea Europeană, sub actuala conducere, de fațadă și din umbră, este interesată ca statele mai puțin puternice să fie conduse de la centru și, dacă se poate, stoarse de valori de către statele mai puternice. Statele mai puternice nu renunță la suveranitatea lor, dar le cer statelor mai slabe să renunțe. Iar cine nu este dispus la acest sacrificiu, poate fi acuzat oricând și este, de extremism.
Problema reală AUR este că George Simion, deși trece cu brio sticla, deși este un lider puternic, autentic și extrem de activ, nu se califică pentru prezidențiale, altfel decât în postura de iepuraș. În aceste condiții, AUR a încercat să identifice un alt candidat și, temporar, l-a găsit pe Călin Georgescu. Acesta este un om puternic, are cultura necesară, o bogată experiență internațională, cunoaște la perfecție slăbiciunile globaliștilor, o vreme făcând el însuși parte din acest curent și ar putea lupta, cu argumente solide, contracarându-i pe alți candidați. Are, însă, două păcate majore. Călin Georgescu nu trece sticla. Nu este suficient de simpatic. Nu este carismatic. Și, ceea ce este și mai grav, are o perspectivă asupra istoriei recente, mă refer la mareșalul Antonescu și la Holocaust, care este incompatibilă cu poziția și perspectiva aliaților noștri. Motiv pentru care și AUR a renunțat să joace această carte. În concluzie, nici AUR și nici celelalte partide nu au, încă, definit, un profil clar de candidat prezindețial. Cu toate astea, AUR, nefiind un partid extremist, este singurul care crește, și în final ar putea fi cooptat într-o alianță cu PSD și, de voie de nevoie, acceptat și de partenerii noștri euroatlantici.
Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist.