Politică

Sondaj SOCIOPOL: Nicuşor Dan 37%, Gabriela Firea 22%, Piedone 22%, Mihai Enache 7%

Un sondaj comandat de RomaniaTV si realizat de Sociopol institut patronat de reputatul sociolog Mirel Palada arată fotografia momentului în ceea ce priveşte şansele candidaţilor, după retragerea doctorului Cîrstoiu, scrie romaniatv.net.

Sondaj SOCIOPOL. Când doi se bat, al treilea câştigă, arată datele cercetării sociologice realizate de Mirel Palada. Sondajul realizat de Sociopol la comanda România TV arată că Nicușor Dan are un avans de 15% față de Piedone și Firea. „Da, se confirma. Exact cum banuiam, chiar si fara sa masor. Ipoteza s-a validat. In bazinul pro-PSD, Doamna si cu Domnu isi impart voturile fics pe jumatate, ca la divort, cind se imparte mobila cu fierastraul. Atita s-a putut. Nicusor inca patru ani. Slava. Ghinion”, a scris Mirel Palada pe Facebook.

În direct la România TV, reputatul sociolog a confirmat scindarea electoratului de stânga în două în acest moment, eventualele schimbări fiind mai degrabă în favoarea lui Piedone, care are o campanie electorală mai aplicată, deşi disciplina Gabrielei Firea ar putea mobiliza votanţii de partid într-o măsură mai mare.

„În momentul de faţă, interesul pentru alegerile din Bucureşti este mai ridicat ca înainte, posibil să avem participare mai ridicată ca în 2000, e posibil ca acum să fie peste 40%. „Sunt mai multi candidaţi gustoşi, care, fiecare, atrage electorat care era reticent până acum să participe la vot. Din punct de vedere comportamental, avem două tabere egale, pro-PSD şi anti PSD. Avem doi reprezentanţi globalişti, Nicuşor dar şi Sebastian Burduja. Primul este peste USR, al doilea este sub partid, procentual vorbind. Cealaltă tabără este împărţită între Firea PSD şi Piedone. Nu ştim dacă va prevala entuziasmul lui Piedone, sau disciplina Gabrielei Firea. Adunaţi, cei doi au peste Nicuşor Dan, dar separat niciunul nu va ajunge la mult peste 30%, iar Nicuşor Dan va câştiga, chiar dacă scade sub 40%„, a comentat Mirel Palada sondajul Sociopol, în direct la România TV.

„În București există trei bazine electorale relativ bine definite. Cam 45% pro-PSD. În oglindă, cam 45% anti-PSD. Restul de 10% alții diverși. Retragerea lui Cîrstoiu din cursă și introducerea lui Firea și lui Burduja nu schimbă fundamental lucrurile din punctul de vedere al Alianței PSD PNL, cea care a generat mișcarea, sperînd la maximizarea șanselor și la alungarea lui Nicușor Dan din Primăria București. În actuala configurație, Nicușor Dan rămîne în continuare învingător.

Bazinul pro-PSD este împărțit aproximativ în mod egal de către Firea și Piedone. În bazinul anti-PSD, Burduja smulge maxim un sfert din voturile lui Nicușor Dan. Deci Nicușor Dan învingător. Aritmetică simplă, necruțătoare. Elementary, my dear Watson.
În consecință, cît timp în bazinul pro-PSD există doi candidați de aproximativ egală pricepere electorală, candidatul PSD nu va reuși să adune toate voturile din acest bazin, indiferent de priceperea sa sau de eforturile organizațiilor locale de fidelizare a pesediștilor.
Cît timp Piedone nu se retrage din cursă, Firea va pierde în fața lui Nicușor Dan. Iar sacrificiul lui Burduja va fi unul inutil.
Asta e. Realitatea nu ține cont de dorințele celor puternici, de fantasmele celor pătimași sau de rugăciunile celor credincioși. Realitatea e rea, rece, cinică și necruțătoare. Și funcționează după principiile sale autonome, nu după poftele psihanalizabile ale celor care cred că stăpînesc realitatea. Atîta s-a putut. Ghinion”, a explicat Mirel Palada pe reţeaua de socializare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button