PoliticăȘtirile 60m.RO

Sondaj INSCOP: 60% dintre români ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioase și susține familia tradițională

Un sondaj recent al INSCOP Research arată că aproape 60% dintre români ar vota un partid naționalist care promovează valorile religioase și susține familia tradițională. „Acest bazin electoral este disputat de mai multe partide. O parte semnificativă este acaparat de AUR care este un partid de 35%. O altă parte votează cu PSD, o parte puțin mai semnificativă votează cu PNL”, a precizat directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac,

„Noi am încercat în datele prezentate în sondajul de opinie să prezentăm cât mai pe larg despre datele apărute. Această cercetare indică potențialul maxim al bazinului care împărtășește valori conservatoare, care atinge o valoare de 60%. Asta nu înseamnă că, dacă mâine vom avea alegeri și va apărea un partid care se declară partid naționalist care sprijină valorile religioase, acest partid va lua 60%, nicidecum.

Ceea cea am încercat noi să aflăm mai în adâncime este în ce fel rezonează acest tip de electorat conservator la mesaje de propagandă antioccidentală. Dacă îi întrebați pe cei 59% dacă ar vota un astfel de partid naționalist care se opune apropierii de România cu Rusia, procentul celor care ar vota raportat la totalul eșantionului se reduce de la 60% la 12%. Dacă adresăm o altă întrebare, respectiv: dacă ar vota acești naționaliști ieșirea României din Uniunea Europeană, de la 60%, bazinul s-ar reduce la 20%. Acest tip de bazin conservator nu înseamnă că e antioccidental, nu înseamnă că respinge o parte din valorile occidentale, dar în același tip, un bazin de nuanță conservatoare nu e o surpriză, însă ne arată realitatea României: votanții din România nu sunt votanți progresiști sub nicio formă, iar rezultatele la alegerile din ultimii 20-30 de ani ne arată cu prisosință acest lucru”, explică Ștefureac, potritvit PS News.

De asemenea, politologul susține că tendința naționalistă nu trebuie înțeleasă ca fiind un lucru rău, atât timp cât „susține interesele naționale și evită extremismele”.

„Dacă adunăm o parte dintre voturile PSD, AUR, PNL vom ajunge la acel procent. Nu e o surpriză majoră. Acest sondaj aduce clarificări și ne arată niște tendințe din societatea românească de consolidare a curentului naționalist de care trebuie să ținem cont.

Când spunem naționalist nu trebuie să înțelegem un lucru rău, faptul că susții interesele naționale înseamnă că poate fi un lucru pozitiv, așa cum se întâmplă și în alte state, important este să evităm derapajele, să evităm extremismele, conflictele”, conchide Remus Ștefureac.

Potrivit sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Partea a II-a, 59,5% din populație ar vota un partid naționalist care promovează valorile religioase și susține familia tradițională. Dintre cei care ar vota cu un partid naționalist, doar 21% (ceea ce reprezintă 12% din totalul populației) ar mai vota cu un asemenea partid dacă ar propune o apropiere de Rusia, 35%  (ceea ce reprezintă 21% din totalul populației) ar mai vota cu un asemenea partid dacă ar propune ieșirea României din UE și 25% (ceea ce reprezintă 15% din totalul populației) ar mai vota cu un asemenea partid dacă ar propune restrângerea drepturilor minorităților naționale.

Back to top button