Soluție pentru întoarcerea la ore în toamnă: Fiecare școală să decidă singură cum începe cursurile
Unităţile de învăţământ ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid. Iar fiecare şcoală va stabili acest lucru în funcţie de situaţia epidemiologică din zona în care funcţionează. Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplică un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.
Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Totul va depinde însă de evoluţia numărului de îmbolnăviri cu noul tip de virus.
Monica Anisie, ministrul Educației: „Se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizam decizia chiar mergând până la nivelul unităților de invățământ”.
Directorii unităţilor de învăţământ spun că descentralizarea deciziei redeschiderii şcolilor este binevenită şi cred că profesorii sunt pregătiţi, de această dată, să ţină ore şi pe internet dacă va fi necesar.
Diana Bobocea, director al Colegiului Național „Grigore Moisil”: „Fiecare zona a țării are un număr mai mare sau mai mic de îmbolnăviri și atunci la nivel local se poate decide formă sub care se începe anul școlar va fi necesar. Cu un set clar de reguli, având grijă să nu ții copilul 6 ore în videoconferință, ci să păstrezi un echilibru între perioada de videoconferință, perioada de învățare asistat de profesor si perioada de învățare în mod individual”.
Însă dacă elevii vor reveni în bănci din septembrie, vara această va fi de foc pentru autorităţile locale.
Sorin Ion, ISJ Dâmbovița: „E foarte complicat pentru un minister al Educației să ia decizii pentru câteva mii de școli. Dacă într-o școală din Târgoviște avem 30 copii într-o sala, iar într-o sala dintr-un sat de munte avem 12 elevi, normal că măsurile vor fi diferite. Am recomandă într-una din situații revenirea la școală fizică, în cealaltă, prin rotație, videoconferință. E mai ușor să chemăm copiii la școală la țară unde clasele sunt la limita inferioară, decât la oraș, unde sunt suprapopulate.”
Gabriel Chicioreanu, secretar general al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Pe perioada acestei veri, aceste UAT-uri pe plan local pot identifica spații noi în care copiii să poată să desfășoare orele și să nu mai fie nevoiți să stea 30 în clasa. Important e să vedem ce facem cu resursă umană pentru că dacă o clasa de 30-35 elevi o vom împărți în 2 clase mai mici e nevoie de a dublă forță de muncă. Preșcolarii și școlarii de clasele 0-4 au nevoie să fie prezenți la școală pentru că nu pot să facă anumite materii, caligrafie, liniuțe și bastonașe cu părinții acasă”.
Mariaș Staş – expert în Educaţie: „Consiliile de administrație ale școlilor analizează și decid, informează inspectoratele școlare că să aibă pe radar ce se întâmplă în județele lor în parteneriat cu autoritățile publice locale. În momentul în care descentralizez și deleg, în ac timp asigur și resursele de coaching, feedback, corectare, dialog permanent autoritățile locale și centrală că proiectul să iasă cu succes”.
Sursa: www.digi24.ro
- Raportul Comisiei de la Veneția nu este despre democrațieComisia de la Veneția a Consiliului Europei nu a publicat un raport despre anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională, ci un ”Raport urgent despre anularea alegerilor de către Curțile Constituționale”, ”la solicitarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pornind de la recentul caz din România”. Din întregul document, reiese că nu este un …
- Ex-secretarul general de la Camera Deputaţilor, concubina lui Marian Neacșu a împrumutat PSD cu 200.000 lei. A luat banii de la mamaSilvia Claudia Mihalcea, ex-ecretarul general de la Camera Deputaţilor, a împrumutat PSD cu 200.000 lei. Banii au fost luaţi de la mama sa. Mihalcea a devenit, luna aceasta, deputat PSD. Silvia Mihalcea a fost votată pe 3 decembrie, 2021 de plenul Camerei Deputaţilor în funcţia de secretar general al instituţiei, la propunerea grupului parlamentar al …
- Concluzia pe care o tragem din ceea ce a spus Comisia de la Veneţia e una singură – Înapoi la turul 2!„O opinie corectă a Comisiei de la Veneția. Ea atestă neconformitatea anulării alegerilor cu principiile democrației și guvernarea legii. Deci, înapoi la turul 2!”, scrie, pe Facebook, Adrian Severin. El adaugă: „Comisia de la Veneția nu este nici judecător ca să condamne, nici procuror ca să facă rechizitorii și nici psihiatru pentru cei ce refuză …
- Procurorul General al României este obligat să se sesizeze după raportul Comisiei de la Veneţia„COMISIA DE LA VENEȚIA A CONSTATAT LOVITURA DE STAT DIN ROMÂNIA! PROCURORULUI GENERAL – TIC-TAC! Sesizată chiar de Președintele Adunării Parlamentarea Consiliului Europei, Theodoros Roussopoulos, Comisia de la Veneția – organism al Consiliului Europei, a publicat astăzi RAPORTUL privind anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a României”, scrie, pe Facebook, Aurelian Pavelescu liderul PNŢCD. „RAPORTUL …
- Ministrul de Externe, la reuniunea CAE a exprimat sprijinul României pentru UcrainaMinistrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat luni, 27 ianuarie 2025, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles. Agenda reuniunii a inclus: agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu și relațiile UE-SUA. La punctul afaceri curente, au fost discutate criza …