Politică

Soluția Guvernului: Limitarea creșterii porcului în gospodării, pentru eradicarea pestei africane!

Autorităţile sanitare veterinare spun că limitarea creșterii porcului în gospodăriile țărănești este cea mai sigură măsură de eradicare a virusului pestei porcine africane, pentru care în prezent nu există niciun tratament.

Cele mai multe focare active de pestă porcină africană, 208, se află în judeţul Ialomiţa. Autorităţile sanitare sunt în alertă, iar producătorii de carne spun că situaţia este critică. Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA, Ialomița spune că 99% dintre micii crescători nu respectă nimic. Nicio regulă de biosecuritate.

Ne luptăm cu morile de vânt, este cumplit, 99% nu respectă nimic. Să fii atât de indolent încăt să nu respecţi minimele norme de biosecuritate…Ia-ţi galoşi când intri la animale, pune un preş cu sodă caustică, e un dezinfectant puternic şi la îndemâna oricui, pe el când ieşi ca să te dezinfectezi şi să nu mai plimbi virusul de colo-colo. Proprietarii nu ţin cont de nimic: achiziţionează porci fără documente, fac monte şi însămânţări cu vieri neautorizaţi. În mediul silvatic, virusul există, este prezent. De acolo este adus în gospodării şi răspândirera se face rapid. Animalele sunt hrănite cu produse de pe câmp, nimeni nu ţine cont de nimic”, explică dr. Mihai Puia, director executiv al DSVSA Ialomiţa.

tarani-porc-vanzare_b

Autorităţile sanitare veterinare spun că limitarea creșterii porcului în gospodăriile țărănești este cea mai sigură măsură de eradicare a virusului, pentru care în prezent nu există niciun tratament.

„Trebuie să se facă o dimensionare clară a exploataţiilor non-profesionale. Nu poţi să vii şi să spui că 25, 48 sau 100 de porci îi creşti în gospodărie pentru consum propriu. Asta este creştere pentru vânzare. Atunci, dacă totul este reglementat, se vor transforma în societăţi comerciale, care pot fi verificate, li se vor impune conditii pentru a putea funcţiona, iar când apar probleme, putem să închidem şi să luăm măsurile necesare”, spune Mihai Puia, pentru Adevărul. 

În perioada 22-28 octombrie au fost înregistrate în România 30 de focare noi de pestă porcină africană, dintre care nouă în Ialomiţa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button