Economie

Soluția care poate face din România un producător de aur

Centrul pentru Politici Locale solicită recuperarea ”poansonului” pentru ca România să redevină producător de aur garantat. 

Într-un comunicat trimis pe adresa redacției, se arată că „s-au împlinit 16 ani de când România a pierdut «poansonul», iar țara noastră a fost scoasă de pe lista producătorilor de aur. Suntem într-un context economic și social dificil, cauzat inclusiv de conflictul militar de la graniță, iar redeschiderea exploatațiilor miniere redevine nu doar o soluție viabilă care ne va scoate din criză, ci o obligație și responsabilitate a statului român!

Sectorul minier oferă avantaje directe deoarece poate crea locuri de muncă pentru 1 milion de oameni, statul român va câștiga prin exploatarea resurselor de subsol, iar comunitățile locale vor primi redevențe. Există și avantaje indirecte, deoarece în piață vor fi mai mulți bani, în vreme ce depopularea comunităților de munte, în care există potențial minier, va fi stopată.

Apel pentru redeschiderea minelor

Oamenii din zonele bogate, dar în același timp sărace, s-au săturat să ne lăudăm cu potențialul pe care îl avem. România, la fel ca multe alte state, a anunțat că intenționează să extindă extragerea resurselor de subsol.

«Pentru poziția strategică a acestei țări mari și puternice care se numește România, ar trebui să avem cea mai îmbelșugată și înfloritoare economie de pe continentul european căci strategic, noi suntem cheia și poarta Europei, nu coada ei. Europa națiunilor înseamnă unitate geo – strategică și militară dar fiecare țară membră este concurentă cu altă țară membră iar în fața concurenței neloiale trebuie să ne putem apăra. Industria extractivă, din România s-a aflat deseori în avanposturile dezvoltării economiei din Europa, oferind metode noi de identificare şi evaluare a resurselor minerale și petroliere, metode care s-au dovedit ulterior de o importanţă majoră în întreaga lume. Acum marile țări europene o dezvolta în timp ce resursa României zace blocată în sertarele unor instituții», a precizat Radu Ciobotea, președinte Centrul Pentru Politici Locale

Centrul pentru Politici Locale solicită statului să realizeze un plan strategic – coerent, pragmatic și sustenabil – care să repună România pe harta internațională a producătorilor de aur garantat. Acest lucru se poate realiza doar dacă vom începe demersurile pentru recuperarea ”poansonului”, brandului de aur, pierdut în 2006. Cu ajutorul poansonului, aurul poate fi valorificat la adevărata sa valoare, fără să fim nevoiți să apelăm la alte state și să plătim costuri nejustificate, care ne vor diminua considerabil câștigurile.

Minele de cărbune ar putea fi redeschise

Statul român are obligația să lucreze la un astfel de proiect alături de exploatatori și de specialiștii în acest domeniu. În lipsa demersurilor concrete pentru recuperarea „poansonului” tot ce se discută despre relansarea mineritului, în ceea ce privește valorificarea minereului aurifer, reprezintă doar vorbe în vânt, iar intențiile sunt doar la nivel declarativ.

Asociația Centrul pentru Politici Locale s-a concentrat, în ultimii 3 ani, în principal, pe reconversia zonelor miniere spre un mediu curat și crearea spațiilor și facilităților necesare pentru energia verde, în special eoliană, cu adresare la comunitățile locale (primarii, scoli, spitale etc). Demersurile asociației au pus accent pe zona Transilvaniei, în județele cu minerit închis – Alba, Hunedoara, Valea Jiului (CEH, dar și CEO), cu dezvoltare spre Bihor, dar și zona Maramureș.

Din 2019 și până în prezent, Centrul pentru Politici Locale, alături de partenerii săi, se implică direct și nemijlocit în problemele de mediu ce afectează comunitățile locale și soluționează, prin forțe proprii, aspecte ce țin de siguranța și sănătatea populației din fostele zone miniere unde problemele de mediu pot produce efecte negative.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button