Finanțare de 875,5 milioane de euro pentru autostrada Sibiu-Pitești

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat o investiție în valoare de 875,5 milioane euro din Fondul de Coeziune pentru prima fază a autostrăzii Sibiu-Pitești.
Executivul UE evidențiază că aceasta este prima autostradă care va traversa Munții Carpați, permițând o mai bună conectivitate în România de-a lungul coridorului Rin-Dunăre a rețelei TEN-T.
„Acest coridor va oferi o legătură neîntreruptă de-a lungul României, de la portul Constanța și până la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria de la Nădlac, legând centrul și vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
„Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din rețeaua românească de transport. Va crește siguranța rutieră, va scurta durata călătoriilor și va reduce costul pentru pasageri și marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei și calității vieții locuitorilor din zonă”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme.
Proiectul, componentă a Coridorului 4 pan-european, ar urma să fie operațional din 2026, potrivit Executivului UE.
Autostrada Sibiu-Pitești va avea o lungime de 122,11 kilometri și va fi împărțită în cinci loturi. Lucrările la primul lot de 13,17 kilometri dintre Sibiu și Boița au început în luna martie 2020. Contractul cu o valoare de 613 milioane lei, fără TVA, a fost adjudecat de compania austriacă Porr Construct și prevede un termen de proiectare de 12 luni și unul de execuție de trei ani.
Separat, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o altă finanțare, de 578,4 milioane euro, de la Fondul de Coeziune pentru a îmbunătăți capacitate de răspuns la dezastre a României. Această investiție va îmbunătăți capacitatea de răspuns terestră, aeriană și maritimă a României prin achiziționarea de noi echipamente precum și prin pregătirea personalului. Va proteja mai bine populația în situații de urgență și va ajuta România să respecte obligațiile internaționale și strategia națională cu privire la schimburile climatice și o creștere economică cu emisii reduse.
- Cătălin Predoiu afișează steagul Germaniei la piept în timpul unei ședințe oficialeÎn cadrul unei recente ședințe oficiale, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost surprins purtând în piept atât steagul României, cât și pe cel al Germaniei. Acest gest a provocat reacții negative și nemulțumire în rândul cetățenilor români, care consideră afișarea steagului german de către un înalt oficial român drept nepotrivită și ofensatoare. …
- Marco Rubio: SUA vor râmâne în NATO / Vrem un angajament că țările din Alianță alocă cel puțin 5% din PIB pentru apărareSecretarul de stat american Marco Rubio, a dat, joi, asigurări că SUA sa va rămâne o membră activă a NATO. El a pus că toate statele membre Alianței trebui să-și sporească procentajul pentru apărare. ”Vrem să plecăm de aici cu înțelegerea că suntem pe un drum, pe un drum realist, astfel ca fiecare membru să …
- Piedone ironizează o măcelărie care avea icoane pe pereți: „Intrăm in biserică”Comisarii de la Protecţia Consumatorilor, conduși de Cristian Popescu Piedone, au închis patru restaurante din Sectorul 5 al Capitalei și au aplicat amenzi de 135.000 lei după ce au descoperit nereguli grave. În timpul controalelor, Piedone a avut o reacție surprinzătoare într-o măcelărie unde icoanele de pe pereți păreau să fie mai importante decât condițiile …
- Elena Lasconi îl acuză pe Nicușor Dan că minte: „Nu negociez cu el sau cu Crin Antonescu. E lipsă de respect față de români”Lidera USR, Elena Lasconi, a respins ferm orice negociere cu Nicușor Dan și Crin Antonescu, acuzându-i de minciună și lipsă de respect față de alegători. Ea a precizat că nu va accepta discuții cu aceștia, subliniind că astfel de comportamente sunt inadmisibile în contextul alegerilor prezidențiale. Lasconi a mai afirmat că a primit presiuni din …
- Dungaciu: Pentru UE, pierderile de vieţi omeneşti din Ucraina sunt doar un „cost colateral”Prof. univ. dr. sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu a vorbit despre strategia României în contextul internațional și al scutului de la Deveselu. Dan Dungaciu a explicat cum Uniunea Europeană folosește războiul din Ucraina pentru a câștiga timp strategic și a se consolida politic. Potrivit lui Dan Dungaciu, Europa este conștientă că nu poate învinge Rusia …