Slovacia respinge investițiile strategice ale Ungariei! SRI și SIE tac mâlc despre investițiile din Transilvania
Ministrul slovac al economiei Richard Sulík a declarat că nu îi place ideea ca Ungaria să facă investiții strategice în țara sa după ce ministerul pe care îl conduce a blocat vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni ale companiei Stredoslovenská energetika (SSE) către gigantul energetic MVM deținut de statul ungar, relatează Euractiv.
49% din acțiunile SSE sunt deținute în prezent de holdingul Energetický ai cărui proprietari sunt miliardarul ceh Daniel Křetínský și cel slovac Peter Tkáč.
Însă aceștia au decis să își vândă participațiile la compania de stat slovacă, unele informații sugerând că acest lucru este dorit de Křetínský pentru a finanța investiția sa în clubul britanic de fotbal West Ham United.
MVM a făcut cea mai mare ofertă pentru acțiunile SSE deținute de holdingul celor doi miliardari. Oferta, în valoare de 1,2 miliarde de euro, ar fi fost mai mare cu aproximativ 300 de milioane de euro decât cea depusă de compania de stat cehă ČEZ.
Există unele informații potrivit cărora și gigantul energetic german E.ON ar fi interesat de achiziție.
Moment de unitate rară la Bratislava
„Nu îmi place că Ungaria a creat un fond de stat cu scopul de a cumpăra teren arabil în Slovacia sau de a finanța renovarea unor biserici. Nu cred că este adecvat și din acest motiv sunt fericit că ministrul de externe Ivan Korčok a făcut cât se poate de clar acest lucru”, a declarat Richard Sulík după blocarea achiziției de către MVM.
Acesta se referă la faptul că luna trecută Ungaria a renunțat la planurile de a finanța cumpărarea de terenuri agricole în Slovacia și țările vecine după ce ministrul slovac de externe Ivan Korčok i-a cerut expres omologului său ungar acest lucru.
Guvernul de la Bratislava a amenințat că va modifica legea de cumpărare a pământurilor agricole dacă guvernul lui Viktor Orbán nu abandonează această inițiativă.
„Nu vreau ca Ungaria să dețină acțiuni la o companie de stat de importanță strategică”, a subliniat Richard Sulík.
Intenția statului maghiar de a cumpăra pachetul de acțiuni minoritar al SSE a creat un moment de unitate rară în politica slovacă, atât opoziția cât și partidele ce alcătuiesc coaliția guvernamentală cerând blocarea vânzării.
SSE face parte din infrastructura strategică a Slovaciei, ceea ce înseamnă că orice vânzare de acțiuni trebuie aprobată de guvern.