Sindicatul Europol, despre comportamentul lui Horodniceanu: Nu vorbim despre insultarea Poliţiei Române, ci despre insultarea cetăţenilor acestei ţări
Cosmin Andreica a fost întrebat luni, la Prima News, despre atitudinea pe care Daniel Horodniceanu a avut-o faţă de poliţiştii care l-au oprit în trafic.
“Vorbim despre o atitudine greu de înţeles, mai ales pentru un fost procuror procuror şef al DIICOT cu peste 25 de ani vechime, aşa cum chiar dumnealui se prezintă. În primul rând, nu vorbim despre insultarea Poliţiei Române, ci despre insultarea cetăţenilor acestei ţări pentru că dacă îl auzim pe domnul Horodniceanu în acea înregistrare video, vedem că dumnealui are pretenţia ca poliţiştii să aibă un discurs aparte pentru judecători în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni pe care îi opresc. Mai mult decât atât, vedem că domnia sa simte nevoia să-şi alimenteze stima de sine, punând la punct doi agenţi de poliţie, noaptea, la 1.30, pe un drum comunal din judeţul Iaşi. Îmi vine greu să înţeleg”, a menţionat Cosmin Andreica.
El susţine că reacţia fostului şef al DIICOT este mai penibilă decât a fost acţiunea în sine.
“Şi reacţia de după este uşor mai penibilă decât în sine acţiunea pe care dumnealui o comentează sau pe care o regretă, dar în realitate nici nu regretă, atâta vreme cât el apreciază că a fost victima unei scenete puse la punct ca şi cum cineva a premeditat această întâlnire şi l-a provocat pe domnul Horodniceanu, de parcă doi agenţi de poliţie ar fi putut să realizeze acest lucru, iar domnul Horodniceanu să pice în această capcană a înscenării. Vorbim până la urmă de o banală abatere la regimul rutier, sancţionată cu amendă din prima clasă de amenzi între 290 de lei, valoarea minimă, adică 145 de lei, dacă într-adevăr poliţiştii ar fi aplicat amendă. Ei de la început l-au oprit şi i-au atras atenţia că nu a semnalizat schimbarea direcţiei de mers în momentul în care a intrat în depăşirea autospecialei de poliţie şi aici dialogul putea să se termine într-un minut sau două minute fără niciun fel de alte asemenea excese de aroganţă şi de putere pe care le-a realizat domnul Horodniceanu”, a mai afirmat preşedintele Sindicatului Europol.
El consideră că Horodniceanu, dar şi alte persoane care se comportă în acest mod se dezic de lumea în care trăiesc.
“Nu pot să nu mă gândesc dacă aceasta a fost atitudinea faţă de doi agenţi de poliţie şi a simţit să ne spună atât de multe lucruri, câte poate face el şi faptul că poate să facă orice şi a făcut orice şi inclusiv că ne-a crescut salariile în 2016, în urma unei simple discuţii cu domnul Oprea. Vă daţi seama cam ce se întâmplă în spatele activităţii domnului Horodniceanu sau a altor persoane care cumva se dezic de lumea în care trăiesc, de societatea în care trăiesc şi în mintea lor sunt ei şi restul lumii”, a mai declarat Cosmin Andreica.
El a fost întrebat cine ar putea să ia o măsură în cazul lui Daniel Horodniceanu pentru comportamentul său faţă de poliţişti.
“În primul rând din perspectiva interacţiunii cu poliţiştii nu putem vorbi despre sancţionarea comportamentului dumnealui pentru că vorbim doar despre aroganţă, dacă vreţi, şi carenţe în buna creştere pe care ar fi trebuit să o aibă domnul Horodniceanu în relaţia cu oricine, nu neapărat cu cei de poliţişti. Vorbim de demnitate şi de chestiuni ce ţin de etică şi deontologie profesională din partea domnului Horodniceanu. Şi aici e vorba, până la urmă, de a lua o atitudine cei din breasla dumnealui, adică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dacă vreţi, din partea colegilor dumnealui, pentru că este nefiresc ca pentru o banală contravenţie să simţi nevoia să scoţi legitimaţia de procuror şi să pui la punct doi poliţişti pentru că şi-au permis să-şi facă treaba”, a mai afirmat Cosmin Andreica.
El a mai menţionat că noile generaţii de poliţişti nu mai ţin cont de statutul social, de calitatea persoanei, ci aplică legea în mod unitar.
“Pot să spun cu certitudine că avem nenumărate astfel de situaţii, însă foarte puţine dintre ele ies în spaţiul public. De ce este bine că avem astfel de reacţii? Pentru că ne demonstrează că totuşi mergem spre bine. Noile generaţii de poliţişti nu mai ţin cont de statutul social, de calitatea persoanei, ci aplică legea în mod unitar, indiferent că persoana este un simplu cetăţean sau îl opreşte pe fostul procuror şef al DIICOT. De altfel, şi în interacţiunea cu poliţiştii din oficiu, fără să-l recunoască pe domnul Horodniceanu, i-au spus acesteia că este vorba despre o avertizare verbală pe care aceştia o fac în raport cu atitudinea şi comportamentul său pe care l-a avut la volan. Adică nu vorbim sub nicio formă de o tracasare pe care să o fi resimţit agenţii de poliţie şi din acest motiv să nu îi fi aplicat amendă. Totuşi, dacă ne uităm la atitudine, cred că avertismentul verbal a fost prea puţin pentru ceea ce s-a întâmplat”, a mai declarat preşedintele Sindicatului Europol.
Imagini în care Horodniceanu, fost şef DIICOT, ameninţă poliţiştii care l-au oprit în trafic pentru că ar fi depăşit fără să semnalizeze au apărut duminică în spaţiul public.
Ulterior, Horodniceanu a susţinut, referindu-se la reacţia sa când a fost oprit în trafic, că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” şi că regretă că nu a rezistat provocării, el precizând că a reacţionat într-un mod care nu îl caracterizează.