Politică

Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor

Federația Națională Sindicală “Gaudeamus” din învățământul superior și Federația Sindicală Hermes din învățământul superior și cercetare științifică au anunțat vineri într-un comunicat de presă susținerea ”necondiționată” pentru greva personalului din învățământul preuniversitar.

”Revendicările de astăzi ale profesorilor din stradă sunt temeinice, de bun simț și arată ce înseamnă ca învățământul să constituie o prioritate națională. De 33 de ani subfinanțarea învățământului românesc precum și nesfârșitele ”reforme” au chinuit nu doar procesul de învățământ în sine, ci și pe toți cei implicați – elevi, studenți, personal angajat, părinți, angajatori beneficiari ai forței de muncă”, arată cele două sindicate.

Reamintim că greva generală din educația preuniversitară a afost decisă de trei sindicate mari la începutul lunii mai. Atunci, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală (FNS) „Alma Mater” au anunțat intrarea în grevă generală după ce la referendumul făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru această formă de protest.

Sindicatele Gaudeamus și Hermes critică declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis în conferința de presă de joi de la Chișinău, când șeful statului a avut o ieșire dură la adresa profesorilor greviști.

”Atacurile împotriva greviștilor orchestrate de arcul guvernamental, perpetuate sub diverse forme de influenceri și reprezentanți ai asociațiilor de părinți au culminat cu declarațiile false ale președintelui Iohannis privind satisfacerea tuturor revendicărilor acestora. Furia guvernanților este în creștere, deoarece greva din învățământ aduce în prim plan o problemă socială fundamentală – viitorul copiilor noștri și implicit, al țării. Felicităm elevii pentru solidaritatea de care au dat dovadă, înțelegând că solicitările sindicaliștilor reprezintă un prim pas, obligatoriu, îndreptat spre salvarea sistemului de învățământ”, arată cele două sindicate în comunicatul citat.

”Percepem greva din învățământ drept o mișcare socială de o amploare neașteptată, prin marea susținere pe care o are în rândul populației, conștientă de importanța și dificultatea actului didactic. Suntem recunoscători greviștilor pentru sacrificiul lor, un bulgăre care se rostogolește, adunând nemulțumirile acumulate ca reacție la disprețul continuu al clasei politice față oameni, de lege, de pacte și protocoale, de promisiuni electorale și programe de guvernare”, mai arată șefii celor două sindicate – Cătălina Ioana Bonciu (Gaudeamus) și Mugurel Popescu (Hermes).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button