Știrile 60m.RO

Simone Biles şi celelalte gimnaste americane abuzate solicită un miliard de dolari din partea FBI

Multipla campioană olimpică Simone Biles şi alte peste 90 de gimnaste americane au solicitat miercuri, în justiţie, un miliard de dolari din partea poliţiei federale, acuzată de „neglijenţă” în scandalul abuzurilor sexuale comise de fostul medic Larry Nassar, informează AFP, preluată de Agerpres.

„FBI ştia că Larry Nassar era un pericol pentru copii când agresiunea asupra mea a fost raportată pentru prima dată, în septembrie 2015”, a afirmat gimnasta Maggie Nichols, citată într-un comunicat al cabinetului de avocatură Manly, Stewart & Finaldi.

Ea i-a acuzat pe ofiţerii FBI că au „colaborat” cu Federaţia de gimnastică din SUA şi cu Comitetul olimpic american „timp de 421 de zile, pentru a ascunde aceste informaţii de public, permiţându-i lui Nassar să continue să agreseze fetele şi tinerele”.

Larry Nassar, fostul medic al echipei feminine a Statelor Unite, în vârstă de 58 de ani, ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, după ce a primit condamnări grele în 2017 şi 2018 pentru agresiuni sexuale asupra a peste 250 de gimnaste, majoritatea minore, comise în cadrul Federaţiei de gimnastică, la Universitatea de stat din Michigan şi într-un club de gimnastică.

Primele acuzaţii împotriva sa au fost înaintate în iulie 2015 biroului local al FBI din Indianapolis. Ancheta a fost abandonată însă rapid şi a fost nevoie de o altă reclamaţie, în mai 2016, pentru ca autorităţile federale să demareze noi investigaţii.

Agenţii „au comis erori numeroase şi fundamentale şi au încălcat mai multe reguli ale FBI”, conform unui raport al inspecţiei generale a Ministerului de Justiţie.

Cu toate acestea, ministerul a anunţat la sfârşitul lunii mai că nu va trimite în judecată agenţii vinovaţi de aceste nereguli.

„Eu şi celelalte victime am fost trădate de toate instituţiile care trebuiau să ne protejeze”, a spus fosta campioană olimpică McKayla Maroney, citată şi ea în comunicatul de presă, menţionând federaţia, comitetul olimpic, FBI şi Departamentul de Justiţie.

”Este clar că singura noastră cale pentru dreptate şi vindecare este printr-un proces legal”, a adăugat ea.

În septembrie 2021, Maroney, Biles şi Nichols au criticat în faţa unei comisii din Senat inacţiunea autorităţilor sportive şi a poliţiei în faţa acuzaţiilor împotriva lui Larry Nassar.

FBI nu a făcut niciun comentariu, citând mărturia directorului FBI Christopher Wray în faţa comisiei senatoriale, anul trecut. Acesta a prezentat atunci scuze victimelor medicului, recunoscând că „greşelile fundamentale făcute în 2015 şi 2016 nu ar fi trebuit să fie făcute niciodată”.

În decembrie 2021, autorităţile sportive americane au convenit să plătească despăgubiri de 380 de milioane de dolari victimelor lui Larry Nassar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button