Silviu-Titus Păunescu solicită desecretizarea salariilor de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară
Falimentul Euroins, la un an de la colapsul City Insurance, a zguduit piața RCA. Ca de fiecare dată, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară nu a reușit să prevină acest dezastru, iar cei mai afectați sunt tot cetățenii simpli. În același timp, doar în 2022, președintele ASF a primit 15 salarii de câte 12.500 de euro, dintre care unul a fost bonus de „performanță excelentă”. Mai mult decât atât, ASF este acuzată de lipsă de transparență în ceea ce privește salariile și bonusurile acordate angajaților – spre exemplu, pe site-ul instituției nu se regăsesc primele încasate în 2022.
Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a afirmat că această lipsă de transparență contrazice și cele mai elementare reguli de bun simț, având în vedere că salariile sunt plătite din bani publici. El a cerut președintelui Agenției Naționale de Integritate, Florin Moise, să precizeze cum este posibil ca aceste venituri să fie secretizate:
„Vă rog să îmi precizați, domnule președinte, de ce instituția pe care o conduceți admite ca documente de interes public, privind salariile și gradele de rudenie ale angajaților ASF cu actuali sau foști demnitari, să fie secretizate, precum și care sunt soluțiile pe care le propuneți pentru a reglementa această situație”.
Deputatul AUR a subliniat că în ultimii ani, Autoritatea de Supraveghere Financiară și-a demonstrat din plin ineficacitatea în gestionarea pieței de asigurări din România, nereușind nu numai să nu prevină niciun faliment, dar atingând și chiar și contraperformanța de a nici măcar nu avertiza asupra complicității și jafurilor din asigurări.
Prin intermediul unei întrebări parlamentare, Silviu-Titus Păunescu a cerut președintelui ASF, Nicu Marcu, să răspundă la următoare întrebare: „sunteți de acord că lipsa de profesionalism și de performanță din cadrul ASF este direct legată de zecile de numiri politice în funcții ale unor persoane care nu au nicio legătură cu sistemul de asigurări?”