Silviu-Titus Păunescu (AUR): Reorganizarea administrativ-teritorială a fost înghețată în stadiul de proiect de peste un deceniu de către liderii politici
Reorganizarea administrativ-teritorială a fost înghețată în stadiul de proiect de peste un deceniu de către liderii politici, afirmă deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu, fapt ce a îngreunat dezvoltarea economică a României. După 1990, au fost înființate mai multe orașe și comune, în funcție de voința politică, având un singur scop: acela de a forma structuri cât mai mici de mobilizare a electoratului, a precizat parlamentarul, care a solicitat ministrului Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, să ofere informații privind stadiului acestui proiect.
„Reorganizarea administrativ-teritorială a României a fost înghețată în stadiul de proiect de peste un deceniu de către liderii politici, iar declarațiile de reformare administrativă din ultimii ani au fost la antipozi față de dinamica din teritoriu, unde numărul comunelor și orașelor a crescut neîncetat după 1990, într-un ritm impus de nevoia partidelor de a-și forma structuri cât mai mici de mobilizare a electoratului. Astfel că, în primii 15 ani de după Revoluție, în România au fost înființate prin divizare sau schimbarea statutului localității, 59 de municipii, 47 de orașe și aproximativ 225 comune, ceea ce a dus fărâmițarea și mai mare a UAT-urilor, cu impact financiar major care, desigur, a fost – și este – suportat, în continuare, tot de către populație”, a explicat deputatul.
Silviu-Titus Păunescu aduce în atenție o problemă și mai gravă care ține de lipsa de sustenabilitate a acestei organizări teritoriale pe termen lung. Sute de comune nu dispun de venituri suficiente la bugetul local pentru a plăti salariile angajaților.
„În 2022, 651 de comune din România nu au avut venituri proprii nici măcar pentru a plăti salariile! Iar 412 comune din România au consemnat venituri proprii mai mici decât subvențiile primite de la bugetul central”, a precizat deputatul.
În acest context, Silviu-Titus Păunescu solicită ministrului Dezvoltării să precizeze care este stadiul proiectului de reorganizarea administrativ-teritorială a României, anunțat chiar de către prim-ministrul Guvernului, și care sunt, punctual, etapele de realizare ale acestuia.
Amintim că partidul AUR susține reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe -ar trebui să existe primari doar la localitățile cu peste 5.000 locuitori. De asemenea, AUR mai propune ca numărul de UAT-uri (unităţi administrativ-teritoriale) să scadă până la 1.300, de la 3.300 câte sunt astăzi.