Silviu-Titus Păunescu (AUR): Ministerul Apărării este aproape complet rupt de realitate
Ministerul Apărării este aproape complet rupt de realitate, constată deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu, în cea mai recentă declarație politică. Păunescu subliniază că, în loc să urmeze exemplul Poloniei care își consolidează forțele armate, România nu excelează la acest capitol, deși există un conflict în vecinătate.
Cu un război – început acum aproape 10 ani și dublat de conflictul înghețat din Transnistria – extrem de aproape de granițele noastre, România nu excelează la capitolul dotare, din contră, recenta punere sub acuzare a directorului Romarm demonstrează încă o dată nivelul precar al calității umane de la toate eșaloanele. Firavele programe demarate există, astăzi, mai mult datorită presiunii aliaților, decât a preocupării miniștrilor apărării pe care i-am avut de-a lungul timpului, preocupați, mai degrabă, de un veritabil concurs al incompetenței și al excelenței în limbajul de lemn, decât de adevăratele provocări din zona geo-strategică.
Recent, Ministerul Apărării a anunțat că s-a decis să mai achiziționeze 150 de transportoare blindate de trupe Piranha 5, suplimentând, astfel, comanda din 2018 de 227 de vehicule, astfel că totalul de Piranha 5, în cele șase configurații diferite, va ajunge, în anul 2040, la 377 de mașini de luptă 8×8. Prețul vehiculat pentru cele 150 de mașini suplimentare este de aproximativ 630 milioane de euro.
Stimați colegi, vă rog să rețineți data de finalizare a contractului, 2040! Vă reamintesc că suntem în 2021, cu un război la granițe, iar cadența de livrare a transportoarelor se apropie de 18 unități pe an! În anul 2020 au fost recepționate primele 36 de transportoare, iar până în 2040, deci la 20 de ani distanță, vom primi și restul…
În plus, se pare că ministrul apărării n-a tras nicio concluzie din analiza conflictului din Ucraina, asta dacă a și făcut-o, între două vizite de semnat memorandumuri și scrisori de intenție fără nicio finalitate, precum predecesorii domniei sale: transportoarele noastre nu vor fi dotate cu rachete anti tanc, în ciuda faptului că acestea și-au dovedit utilitatea deplină pe câmpul de luptă!
La fel, despre progamul transportorului blindat amfibiu, început prin 2011, sub oblăduirea altui mare ministru, generalul Oprea, nu se mai știe nimic, deși, iată, au trecut 12 ani de atunci… La fel, dotarea cu noi MLI-uri pe șenile, a rămas tot la stadiul de discuții si memorandumuri, la fel, programul modernizării vechilor fregate aruncate la gunui de britanici, dar cumpărate de noi pe bani buni, la fel achiziția de corvete, la fel programul noii arme de asalt românești, oprit!
Dragi colegi, treziți-vă! Ar trebui să luăm exemplul Poloniei, care investește masiv în înzestrare, pentru că a învățat din greșelile trecutului. Se pare că noi, nu, iar afacerea Skoda se tot reeditează sub alte nume, pentru că, nu-i așa, banii nu au miros…
I-am adresat domnului ministru al apărării o întrebare parlamentară prin care îi cer să răspundă tuturor acestor probleme pe care le-am ridicat acum, prin această declarație politică. Vom vedea cu toții răspunsurile, iar românii vor ști ce au de făcut în 2024!