Politică

SGG a angajat un avocat pentru procesul cu avertizorul de integritate Ștefan Jicol, deși instituția are 14 juriști

Avertizorul de integritate care a sesizat potențiale fapte de corupție în interiorul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a dat în judecată instituția pentru hărțuire și discrinimare. SGG a angajat un avocat privat pentru acest proces, deși are 14 juriști plătiți de la buget.

După ce a ridicat mai multe probleme de integritate și a depus mai multe sesizări privind potențiale fapte de corupție la Secretariatului General al Guvernului (SGG), instituția condusă de Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu a decis reorganizarea Secretariatului și desființarea postului avertizorului de integritate Ștefan Jicol.

Astfel, din organigramă a dispărut postul de director general al Direcției Generale de Politici Publice din cadrul SGG, post ocupat prin concurs de către Jicol.

În aceste condiții, avertizorul de integritate a dat în judecată conducerea Secretariatului pentru hărțuire morală și discriminare. Funcționarul a cerut daune morale de 40.000 de lei. Instituția publică a angajat un avocat pe care-l plătește cu 10.000 de lei, deși are 14 juriști angajați care reprezintă SGG în instanțele de judecată.

Un singur contract în 5 ani

Potrivit unui răspuns al SGG transmis lui Jicol, în ultimii 5 ani, SGG a semnat un singur contract de asistență juridică, chiar pentru procesul cu avertizorul de integritate. „Motivele care au determinat SGG să încheie contractul de asistență și reprezentare este acela că acțiunea promovată în dosar ridică probleme de drept, procesuale sau de fapt, de o reală complexitate și noutate, având totodată o miză absolut hotărâtoare îăn privința imaginii publice a SGG și a conducerii instituției, dar și asupra bugetului acesteia, în eventualitatea admiterii cererii”, se arată în răspunsul transmis de SGG către propriul angajat ca răspuns la întrebarea de ce a fost nevoie de contractarea unui avocat plătit din bani publici.

Răspunsul SGG către reclamantul Ștefan Jicol.

Jicol arată că instituția a plătit 10.000 de lei către avocatul Gheorghe Gheorghiu prin încredințare directă, fără licitație. Motivul invocat de SGG pentru acest tip de contract este acela că valoarea lui nu obligă instituția să organizeze o licitație.

Prietenul lui Țuțuianu

Despre avocatul Gheorghiu, Jicol arată că acesta este un prieten vechi al lui Adrian Țuțuianu, secretarul general al SGG, „coleg vechi de catedră cât și subaltern al acestuia la Universitatea Valahia din Târgoviște, așa cum ambii sunt co-autori ai mai multor cărți juridice pentru uzul studenților”, se arată într-o sesizare transmisă șefului instituției la finalul anului trecut.

SGG mai arată în răspunsul amintit că în cadrul instituției lucrează 14 consilieri juridici, „iar aceștia reprezintă instituția în fața instanțelor judecătorești”.

În condițiile în care avertizorii de integritate sunt hărțuiți iar posturile lor desființate sub pretextul reorganizării, în urmă cu două zile, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a transmis o scrisoare către conducerea celor două Camere ale Parlamentului în care informează asupra stadiului modficării legii avertizorilor de integritate, după ce Comisia Europeană a informat România că nu a transpus o directivă europeană, lucru stipulat într-un jalon cuprins în PNRR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button