SĂNĂTATE

Sfatul specialiștilor pentru mămici: folosiți lapte pentru sugari până la 12 luni, iar apoi lapte de vacă

Părinții buni vor ca bebelușul lor să crească puternic și sănătos. Așa că, atunci când copilul lui Kelly Henchel era aproape de a ajunge la vârsta de „copil mic”, în 1998, a vrut să afle mai multe despre acest nou produs de lapte pentru copii mici. Ea a contactat un reprezentant al uneia dintre companiile producătoare de lapte praf pentru a afla dacă merită cumpărat. Verdictul?

„M-a privit literalmente în ochi și mi-a spus că totul era doar marketing. Era mai bine să rămân la formula mea pentru sugari.”

În calitate de director medical al clinicilor de medicină pediatrică și pentru adolescenți de la Johns Hopkins All Children’s, Henchel este unul dintre numeroșii pediatri care sfătuiesc împotriva utilizării „laptelui pentru copii mici”, relatează CNN.

Academia Americană de Pediatrie a publicat vineri un raport clinic în care se constată că „formulele” destinate copiilor mici cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 36 de luni nu aduc niciun beneficiu nutrițional.

„Cuvintele «formulă pentru copii mici» sunt înșelătoare”, a declarat Jenelle Ferry, neonatolog și director de alimentație, nutriție și dezvoltare infantilă la Pediatrix Medical Group din Florida.

Formulele pentru sugari sunt o sursă dietetică completă din punct de vedere nutrițional, concepută pentru bebelușii de la naștere până la 12 luni și pot acționa ca înlocuitor pentru sugarii care nu pot obține lapte matern uman. Laptele pentru copii mici nu este același lucru cu laptele pentru sugari, a spus Ferry, și nici nu este necesar pentru acest grup de vârstă.

În replică la noul raport, un purtător de cuvânt al Abbott Nutrition, care are o marcă populară de lapte praf pentru copii mici, a declarat:

„Studiile naționale de sănătate indică faptul că copiii mici din SUA au lacune nutriționale în dieta lor, adesea legate de o alimentație pretențioasă. Atunci când nu fac bine tranziția la alimentele de masă sau nu vor să bea lapte, băuturile noastre pentru copii mici conțin mulți dintre nutrienții complementari, cum ar fi vitaminele și mineralele, care le pot lipsi din alimentație. Băuturile pentru copii mici pot fi o opțiune pentru a ajuta la umplerea lacunelor de nutrienți pentru acești copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 36 de luni. Abbott nu recomandă și nu indică băuturile sale pentru copii mici pentru copiii cu vârsta sub 12 luni.”

Primii ani de viață sunt extrem de importanți pentru creștere și dezvoltare. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii mai mici de 12 luni să continue să bea formule pentru sugari și sau lapte matern. Copiii mici, definiți ca fiind copiii de 12 luni și mai mari, sunt la vârsta la care încep să mănânce alimente solide – o dietă bine echilibrată de fructe și legume împreună cu lapte de vacă. Laptele de vacă este o sursă excelentă de vitamina D și calciu pentru construirea unor oase puternice. Ghidul dietetic actual pentru americani este de 1⅔ până la 2 căni de lapte pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 23 de luni.

Timp de zeci de ani, reclamele au comercializat formulele de lapte praf pentru copii mici ca fiind benefice din punct de vedere nutrițional pentru aceștia, o afirmație pe care raportul o consideră înșelătoare pentru părinți. Această constatare se aliniază cu un raport publicat anul trecut de Organizația Mondială a Sănătății, care detaliază tehnicile agresive de marketing digital pe care companiile producătoare de lapte praf le folosesc pentru a-și vinde produsele. Printre tacticile pe care OMS le-a citat se numără companiile care se inserează în forumuri de consiliere și grupuri de socializare pentru părinții care așteaptă un copil și pentru proaspetele mame, promovând afirmații false despre sănătatea înlocuitorilor de lapte.

Cercetările arată că multe mame – în special cele din populațiile de culoare și hispanice – cred că laptele pentru copii mici este mai nutritiv decât laptele de vacă, potrivit unui studiu publicat în luna mai în Nutrition Reviews. În plus, în ciuda faptului că este mai scump, laptele pentru copii mici conține mai puține proteine și mai multe grăsimi. „Nu am recomandat niciodată laptele pentru copii mici în practica mea”, a spus Henchel.

În ciuda îngrijorărilor tot mai mari din partea pediatrilor și a organizațiilor profesionale, industria formulelor pentru copii mici este în plină expansiune. Strategia sa de marketing, împreună cu proiectarea de produse care să semene cu formulele pentru sugari, a crescut vânzările de la 39 de milioane de dolari în 2006 la 92 de milioane de dolari în 2015, se arată într-un studiu din 2020 în Public Health Nutrition.

„Una dintre recomandările noastre este să nu le numim formule. Acesta este un deserviciu adus copiilor și părinților lor”, a declarat George Fuchs, un gastroenterolog pediatru și autorul principal al noului raport Academiei Americane de Pediatrie. „Aceasta implică un continut de formule care începe de la vârsta de sugar până la vârsta de 3 sau 4 ani.”

Raportul a găsit unele produse lactate pentru copii mici îmbogățite cu micronutrienți, cum ar fi calciul. Cu toate acestea, Fuchs avertizează că această cantitate a variat de la produs la produs. Spre deosebire de formulele pentru sugari, US Food and Drug Administration nu reglementează laptele pentru copii mici. Acesta nu este obligat la nivel federal să îndeplinească anumite cerințe nutriționale.

Laptele pentru copii mici are, de asemenea, un conținut ridicat de zahăr. Orientările federale prevăd că micuții sub 2 ani nu ar trebui să aibă zahăr procesat, ceea ce face ca doar și una dintre aceste băuturi îndulcite cu zahăr să fie o cantitate prea mare pentru a fi consumată. Henchel a spus că adăugarea de îndulcitori poate schimba palatul unui copil mic pentru a continua să aibă o preferință ridicată pentru băuturile îndulcite pe tot parcursul vieții.

Eu personal nu mi-aș hrăni copilul cu aceste produse”, a adăugat Fuchs.

Pentru părinții care și-au făcut deja provizii de lapte pentru copii mici, Henchel a spus că este în regulă să termine ceea ce au deja acasă, dar să se asigure că nu este singurul lucru pe care îl mănâncă cei mici. Ea recomandă cinci fructe și legume proaspete pe zi, împreună cu alte surse de lactate în dieta lor.

Chiar dacă un copil este alergic la laptele de vacă, Fuchs avertizează că laptele pentru copii mici tot nu este un substitut potrivit, deoarece o treime din produse sunt pe bază de lapte de vacă. În plus, produsele din lapte pentru copii mici nu vor fi complete din punct de vedere nutrițional. El a spus că majoritatea părinților aflați în această situație le oferă copiilor lor lapte de migdale sau alte băuturi pe bază de nuci care sunt echivalente din punct de vedere nutrițional cu laptele de vacă în ceea ce privește calciul.

Dacă au îndoieli, Ferry încurajează părinții să vorbească cu medicul pediatru pentru îndrumare. „Părinții încearcă să facă tot ce este mai bine pentru copiii lor și există o mulțime de marketing care poate fi înșelător”, a spus ea. „O conversație cu medicul pediatru poate ajuta la înțelegerea confuziei legate de etichetarea produselor și la adaptarea nutriției la ceea ce este potrivit pentru copilul dumneavoastră.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button