Senatorii americani introduc un proiect de lege pentru a desemna Rusia drept stat susținător al terorismului
Senatori americani democrați și republicani au prezentat miercuri un proiect de lege care ar desemna Rusia drept stat susținător al terorismului, o titulatură dorită de Ucraina, dar căreia i se opune administrația președintelui Joe Biden.
„Necesitatea acestei măsuri este mai urgentă acum decât oricând”, a declarat senatorul democrat Richard Blumenthal, unul dintre sponsorii proiectului de lege, în cadrul unei conferințe de presă, citând uciderea civililor și alte „agresiuni brutale și crude” în Ucraina de la invazia Rusiei.
Senatorul republican Lindsey Graham, un alt susținător al proiectului de lege, a declarat că desemnarea ar trimite un semnal puternic de susținere a Ucrainei către Kiev, dar și către aliații SUA, impunând în același timp sancțiuni dure Rusiei, cum ar fi posibilitatea de a fi dată în judecată în instanțele americane pentru acțiunile sale în Ucraina și înăsprirea sancțiunilor.
Nu a fost imediat clar când sau dacă măsura ar putea fi supusă la vot. Dar cei doi senatori au pledat pentru această desemnare de luni de zile, vizitând Kievul în iulie pentru a o promova.
Acestora li s-au alăturat și alți legislatori care și-au exprimat sprijinul pentru această idee. Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat în iulie că desemnarea a fost „așteptată de mult timp”.
Biden a declarat că nu are în vedere o astfel de desemnare pentru Rusia. Oficialii administrației spun că nu consideră că desemnarea este cea mai eficientă modalitate de a trage Rusia la răspundere și că ar putea împiedica livrările de asistență umanitară către Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că administrația discută cu legislatorii măsuri „analoge” cu cele care vor fi impuse economiei rusești prin desemnare.
„Trebuie să luăm în considerare consecințele, intenționate și neintenționate” ale unei astfel de desemnări, a spus el. „Ne angajăm împreună cu Congresul asupra unor instrumente care ar continua să aibă implicații analoge pentru economia rusă, pentru guvernul rus, care nu ar avea aceste consecințe neintenționate”.
Moscova a transmis Washingtonului că legăturile diplomatice ar fi grav afectate și ar putea fi chiar întrerupte dacă Rusia ar fi adăugată pe lista statelor care sprijină terorismul, care include în prezent Iranul, Coreea de Nord, Cuba și Siria.
Proiectul de lege al lui Blumenthal și Graham include o dispoziție care ar permite președintelui SUA să renunțe la această desemnare din motive de securitate națională, după ce va certifica Congresului că Rusia nu mai susține acte de terorism internațional.