Semnificații istorice pentru ziua de 6 noiembrie
1796: Înceta din viaţă Ecaterina a II-a cea Mare, împărăteasă a Rusiei (n. 1729)
1814: Se năştea muzicianul belgian Antoine-Joseph ‘Adolphe’ Sax, creatorul saxofonului (d. 1894)
1860: Abraham Lincoln devenea al 16-lea preşedinte al SUA, întâiul republican la Casa Albă
1865: Se năştea medicul microbiolog scoţian William Boog Leishman, cel care a creat vaccinul contra febrei tifoide (d. 1926)
1882: Se năştea Aurel Vlaicu, inginer şi pilot, creator al primelor planoare româneşti, membru post-mortem al Academiei Române (6/19 noiembrie) (d. 31 august/13 septembrie 1913)
1893: Se stingea din viaţă compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (n. 1840)
1914: Se năștea scriitorul Alexandru Mitru (d. 1989)
1932: Se năştea fizicianul belgian François Englert, laureat al Premiului Nobel, alături de cercetătorul britanic Peter Higgs, pentru ”descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înţelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, în experimentele ATLAS şi CMS, la Large Hadron Collider de la CERN”
1943: Se năștea muzicianul Petre Geambașu
1944: În premieră, experții americani obţineau plutoniu într-un labotator atomic
1947: Se năștea publicistul şi criticul literar Alex Ștefănescu
1949: Se năștea actrița Olga Delia Mateescu
1962: Adunarea Generală a ONU condamna, printr-o rezoluţie, regimul de segregare rasială din Africa de Sud
1970: Se năștea actorul american Ethan Hawke
1987: Se năştea Ana Ivanovic, jucătoare sârbă de tenis
1988: Se năştea actriţa americană Emily Jean ‘Emma’ Stone
1988: Se năștea Thomas Neuwirth, cunoscut mai mult după numele de scenă Conchita Wurst, câştigător al trofeului Eurovision în 2014
1991: Studențimea bucureșteană organiza, în Piaţa Revoluţiei, o manifestaţie în memoria tinerilor care, la 8 noiembrie 1945, demonstrau împotriva comunismului
1993: Înceta din viață istoricul literar Alexandru Piru (n. 1917)
1997: Rusia ratifica oficial Convenţia privind interzicerea armelor chimice, ridicând la 104 numărul statelor care au întreprins până în prezent acest demers
1999: Australienii se opuneau, prin referendum, ruperii de Regatul Unit al Marii Britanii
2001: Michael Bloomberg era ales primar al New York-ului
2009: Democratul Liviu Negoiţă primea sarcina formării noului Guvern, însă încercarea sa nu a avut sorți de izbândă
2012: Era inaugurat noul terminal de plecări al Aeroportului Otopeni
2012: Barack Obama obţinea un al doilea mandat de preşedinte al SUA
2012: Tammy Baldwin devenea prima lesbiană declarată aleasă în funcţia de senator american
2012: Murea patriarhul Maxim al Bulgariei (n. 1914)
2013: Teste realizate de experţi elveţieni confirmau că fostul lider palestinian Yaser Arafat a murit otrăvit
2014: Fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu renunţa la greva foamei, în care se afla de 16 zile, primind asigurări că dosarul uciderii tatălui său va ajunge pe masa instanței
2015: Murea Yitzhak Navon, scriitor israelian, al 5-lea preşedinte al statului evreu (n. 1921)
2018: La vârstă de doar 29 de ani, democrata Alexandria Ocasio-Cortez devenea cea mai tânără persoană aleasă în Congresul american
2019: Britanica Nicola Adams, prima campioană olimpică la box, își anunţa retragerea din activitate
Sursa: www.europafm.ro
- Marius Lulea: Epoca Băsescu revine prin acordul lui Boc cu Lasconi. Un vot pentru AUR e vot pentru patriotismNicolae Ciucă a fost trădat. PNL, care era deja o anexă a PSD, devine acum unealta globaliștilor de la USR. Manevrele lui Boc și Bolojan au fost decisive pentru a o împinge pe Elena Lasconi în turul doi al prezidențialelor. Românii au fost înșelați. Hoțul a strigat „hoțul”, iar adevărul este că nu AUR a …
- Iuda Terheș a contestat alegerile prezidențiale la Curtea ConstituționalăLa Curtea Constituțională deja au fost depuse două contestații în privința alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Constestațiile au fost depuse se către Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu. ”Cerere de anulare, alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024 Trimis catre repartizare Nu există 31/CONTEST/2024 Sebastian Constantin Popescu 2-Constitutia, republicata 2003 Cerere de …
- Țiriac dă semnalul: Mi-aş dori un preşedinte care să se ducă la Bruxelles şi să stea drept, nu în genunchiOmul de afaceri Ion Ţiriac a declarat că și-ar dori pentru România un președinte “care să se ducă la Bruxelles şi să stea drept, nu în genunchi”, adăugând însă că “și o femeie poate să facă așa ceva”. „Eu mi-aş dori un preşedinte care să se ducă la Bruxelles şi să stea drept, nu în …
- Scenariile Latrina 3: Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern AURCe urmează după cutremurul de duminică seara? Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor înfrunta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în 8 decembrie. Dacă se repetă aceeași prezență la vot de duminică, adică 9 milioane de români, înseamnă că fiecare dintre cei doi are nevoie de minimum 4,5 milioane de voturi pentru a …
- Cornel Nistorescu: Un româno-Trump sau o Kamala Harris de paie?Cei mai cumpliți profitori ai Securității comuniste, sorosiști, progresiști și LGBT-iști se întrec între ei în a acuza SRI-ul că nu a supravegheat activitatea lui Călin Georgescu, că n-a semnalat președintelui, guvernului și celorlalte partide și ONG-uri de corvoadă activitatea prorusească a acestuia. Prorus este una, filorus este alta. La filorus, este o chestiune de cultură …