Semnificații istorice pentru ziua de 25 septembrie. A fost inaugurată Gara de Nord din Capitală – 1872

1777: Murea filosoful, matematicianul, fizicianul şi astronomul german Johann Heinrich Lambert (n. 1728)
1872: Era inaugurată Gara de Nord din Capitală şi se deschidea prima linie ferată pe ruta Bucureşti-Ploieşti
1883: Se finalizau lucrările la Castelul Peleş, Sinaia fiind declarat oraş
1897: Se năştea scriitorul american William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (d. 1962)
1913: Se năştea Maria Tănase, una dintre cele mai iubite interprete ale cântecului popular românesc (d. 1963)
1938: Se năștea cineastul Nicolae Mărgineanu, cel care a regizat filmul Binecuvântată fii, închisoare
1944: Se năștea actorul american Michael Douglas
1948: Se năștea compozitorul Vasile Şirli, stabilit la Paris din 1986, director muzical al Disneyland Paris
1948: Se năștea Ştefan Birtalan, fost handbalist şi antrenor
1949: Se năștea regizorul spaniol Pedro Almodóvar (Hable con ella, La mala educación, Volver, Broken Embraces, The Skin I Live In)
1952: Se năştea actorul Christopher Reeve, faimos pentru rolul Superman (d. 2004)
1957: Se năştea actorul american Michael Madsen
1961: Se năştea actriţa americană Heather Locklear
1968: Se năștea actorul şi cântăreţul american Will Smith
1969: Se năștea actrița galeză Catherine Zeta Jones
1977: Se năștea actorul şi regizorul american Joel Moore
1980: Se năştea actorul şi rapper-ul american Clifford Joseph Harris Jr., al cărui nume de scenă este T.I. sau Tip
1992: Era inaugurat oficial Canalul Rhin-Main-Dunăre, la Freystadt, în apropiere de Nürnberg
2006: Bucureştiul găzduia Sommet-ul Francofoniei
2013: Spania îşi retrăgea ultimele trupe de pe frontul din Afganistan
2012: Înceta din viaţă cântăreţul american Andy Williams (n. 1927)
2014: Compania canadiană Blackberry lansa Passport, telefonul în care şi-a pus speranţele că va mai reduce din decalajul faţă de principalii competitori de pe piaţă
2016: Devenea operaţional cel mai mare radiotelescop din lume (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope – FAST), amplasat într-o regiune muntoasă izolată a provinciei chineze Guizhou
2016: Înceta din viaţă deputatul Niculae Mircovici, lider al grupului minorităţilor naţionale (n. 1950)
2016: Scriitorul iordanian Nahed Hattar, de religie creştină, era asasinat în faţa unui tribunal din Amman, unde era judecat pentru publicarea unei caricaturi considerate ofensatoare faţă de islam (n. 1960)
2017: Maiorul Laurentiu Șerban câștiga medalia de bronz în proba de 1.500 metri la Jocurile Invictus, olimpiada militarilor răniți
2018: Lucrarea Autoportret, de Nicolae Grigorescu (1838 – 1907), era adjudecată la licitaţie pentru 18.000 de euro
2018: Grupul de modă american Michael Kors oficializa cumpărarea casei italiene Versace, o afacere de 2 miliarde de dolari
2019: Într-o premieră istorică, un astronaut din lumea arabă pornea spre Staţia Spaţială Internaţională
Sursa: www.europafm.ro
- Guvernanții recunosc că au condus prost și politicienii trăiesc în lux… dar taie de la popor, nu din pensiile specialeCând un fost ministru de Finanțe, precum Alexandru Nazare, recunoaște că România „a trăit pe datorie”, nu mai este vorba de analiză economică, ci de confesiune post-faliment. Într-un moment rar de sinceritate, acesta afirmă că „trebuie să avem curajul schimbării” pentru că altfel „nu mai putem merge mai departe” (sursa: Digi24). Dar întrebarea esențială rămâne: …
- Statul român, sabotaj pe șantiere: Umbrărescu aproape a fugit de pe Autostrada Unirii. Grindeanu l-a calmat cu vorbe, nu cu soluțiiÎntr-un nou episod al haosului administrativ românesc, cel mai mare constructor din țară, Dorinel Umbrărescu, a fost la un pas să abandoneze două tronsoane vitale din Autostrada A8. Motivul? Pretenții absurde, garanții sufocante și o instituție de stat complet ruptă de realitate. Statul român aproape și-a sabotat singur singurul constructor care mai lucrează. Iar Grindeanu …
- Guvernul dă cu o mână și ia cu două: 50 de lei pe lună pentru săraci, în timp ce facturile explodeazăDe la 1 iulie, românii vor plăti mai mult pentru curentul electric, odată cu expirarea plafonării prețurilor. Guvernul promite sprijin pentru categoriile vulnerabile, dar vine cu o „soluție” batjocoritoare: un tichet lunar de doar 50 de lei. În timp ce milioane de români se luptă cu sărăcia, statul oferă ajutor simbolic, de ochii lumii, care …
- Lux, pișcoturi și protecție politică: CNI, o companie de stat transformată în feudă personalăSalarii uriașe, achiziții de fiță și stenograme incendiare din dosare DNA, Compania Națională de Investiții (CNI) devine simbolul corupției tăcute din instituțiile românești. Deși apar informații grave privind controlul politic și abuzul de resurse publice, șefa instituției, Manuela Pătrășcoiu, rămâne neatinsă de anchete sau sancțiuni. În loc să construiască pentru români, CNI pare că servește …
- Statul român pedepsește performanța: Sporurile pentru fonduri europene, condiționate și limitate drasticMinisterul Dezvoltării pregătește o măsură controversată care va reduce drastic sporurile acordate angajaților ce gestionează fonduri europene. Acestea vor fi acordate doar dacă se îndeplinesc o serie de condiții birocratice și subiective, în ciuda complexității și presiunii uriașe a muncii desfășurate pentru absorbția banilor europeni. Guvernul riscă să lovească tocmai în cei care aduc bani …