Semnificații istorice pentru ziua de 2 septembrie

1652: Înceta din viaţă pictorul şi gravorul spaniol Jose de Ribera (n. 1591)
1666: Un incendiu devasta mii de case din Londra, dezastru rămas în istoria Angliei drept Great Fire
1861: Se năştea Mircea Demetriade, poet şi dramaturg (d. 1914)
1902: Se lansa A Trip To The Moon, primul film science fiction, regizat de francezul Georges Méliès
1929: Se fonda compania britanico-olandeză Unilever
1937: Înceta din viaţă pedagogul francez Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic Internaţional (n. 1863)
1942: Trupele germane intrau în Stalingrad
1945: Ho Chi Minh declara independenţa Vietnamului faţă de Franţa, ziua devenind sărbătoare naţională
1951: Se năştea muzicianul britanic Mik Kaminski, devenit cunoscut ca violonist în Electric Light Orchestra
1958: La Bucureşti, se inaugura Muzeul George Enescu
1961: Se năştea fotbalistul columbian Carlos Valderama
1964: Se năştea mezzo-soprana Ruxandra Donose
1964: Se năştea actorul canadian Keanu (Charles) Reeves
1966: Se năştea actriţa de origine mexicană Salma Hayek (Pinault)
1966: Se năştea pilotul francez de Formula 1 Olivier Panis
1969: Înceta din viaţă Ho Chi Minh, lider vietnamez (n. 1890)
1971: Se năştea sportivul norvegian Kjetil André Aamodt, campion mondial şi olimpic la schi alpin
1973: Înceta din viaţă scriitorul englez J.R.R. Tolkien, autorul romanului „Hobbitul” şi al trilogiei „Stăpânul inelelor” (n. 1892)
1976: Se inaugura magazinul Unirea din Bucureşti, actualul Unirea Shopping Center, cea mai mare unitatea comercială din România acelor vremuri, clădirea fiind realizată de arhitectul Gheorghe Leahu
1991: SUA recunoşteau independenţa statelor baltice
2001: Înceta din viaţă medicul sud-african Christiaan Barnard, chirurg care – în 1967 – a realizat primul transplant de cord din lume (n. 1922)
2002: Înceta din viaţă Rodica Ojog-Braşoveanu, scriitoare de romane poliţiste (n.1939)
2002: Medicii Institutului Clinic Fundeni realizau, în premieră națională, un transplant de măduvă la un pacient cu leucemie acută
2005: Înceta din viaţă Alexandru Paleologu, scriitor, diplomat si om politic (n. 1919)
2008: Georgia şi Rusia întrerupeau oficial relaţiile diplomatice, urmare a războiului pentru controlul regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud
2013: Doi copii erau atacaţi de câini fără stăpân într-un parc bucureştean, unul dintre fraţi murind
2014: Eminescologii se reuneau, la Chişinău, într-un Congres Mondial
2015: Un studiu publicat de revista Nature arăta că numărul arborilor a scăzut sub 3 trilioane pe Terra
2015: Barack Obama devenea primul preşedinte american ajuns în Alaska
2016: Înceta din viaţă Nicolae Vieru, campion la gimnastică masculină, fostul președinte al Federației Române de Gimnastică și vicepreședinte al forului mondial de specialitate (n. 1932)
2016: Murea Islam Karimov, dictator al Uzbekistanului (n. 1938)
2016: Compania sud-coreeană Samsung retrăgea de la vânzare telefoanele Galaxy Note 7, constatând că unele au explodat în timpul sau după încărcarea la priză
2017: Înceta din viaţă poetul Gheorghe Istrate (n. 1940)
2018: Un incendiu devasta Muzeul Naţional al Braziliei din Rio de Janeiro, cea mai vechie instituţie ştiinţifică din statul sud-american
Sursa: www.europafm.ro
- Elena Udrea, tot mai aproape de eliberare. Comisia de la Târgșor i-a aprobat cererea de liberare condiționatăFostul ministru Elena Udrea ar putea fi eliberată din închisoare chiar joi, 26 iunie, dacă instanța va valida decizia comisiei de liberare condiționată a Penitenciarului Târgșor. Udrea a executat parțial pedeapsa de șase ani în dosarul „Gala Bute”, iar avocatul susține că aceasta îndeplinește toate condițiile legale. Comisia de eliberări condiționate a Penitenciarului Târgșor a …
- Trump anunță încetarea focului între Israel și Iran: „Armistițiul este acum în vigoare. Vă rugăm să nu îl încălcați”Președintele SUA, Donald Trump, a declarat marți că un armistițiu între Israel și Iran a intrat în vigoare. Acordul vine după douăsprezece zile de conflict și bombardamente reciproce. Atât Israelul, cât și Iranul au semnalat acceptarea încetării focului, cu condiții diferite, în timp ce tensiunile rămân ridicate pe teren. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a …
- Producții record, prețuri de mizerie. Agricultura românească, sabotată din vorbeMinistrul Agriculturii s-a grăbit să anunțe cu entuziasm că România va avea producții record la cereale. Doar că, în loc să fie o veste bună pentru fermieri, declarația i-a lovit direct în buzunar. Piețele au reacționat imediat: prețurile s-au prăbușit, iar fermierii români au ajuns să vândă sub costul de producție. Într-o economie de piață, …
- Ludovic Orban taie elanul coaliției: „Rotativa e o aberație”Ludovic Orban, cu pesimismul bine calibrat, anunță de pe margine că Guvernul are zilele numărate. În PSD se vorbește „pe la colțuri” de o guvernare de maximum nouă luni, iar în ministere ar fi mai mult sabotorii decât reformatori Cu același aer de profesor dezamăgit care se uită la un elev care n-a învățat pentru …
- Oltenia în flăcări: Recoltele au ars într-o clipă, iar fermierii sunt în genunchi. „E ca și cum ți-ai vedea viața arsă de vie”Incendiile de vegetație au transformat câmpurile din Oltenia în mormane de cenușă. Pompierii nu mai fac față, iar fermierii privesc neputincioși cum luni întregi de muncă se topesc în fum. „Tot ce-am avut s-a dus. Nu mai avem cu ce trăi”, spun oamenii cu ochii în lacrimi. În Oltenia, pământul nu mai rodește. Arde. Flăcările …