Semnificații istorice pentru ziua de 2 iulie – înceta din viaţă Ştefan cel Mare, domn al Moldovei

1504: Înceta din viaţă Ştefan cel Mare, domn al Moldovei, canonizat în 1992, personalitate politică de marcă pentru Evul Mediu românesc (n. 1433)
1566: Murea astrologul francez Michel Nostradamus (n. 1503)
1877: Se năştea poetul şi romancierul Hermann Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1946 (d. 1962)
1888: Scriitorul I. L. Caragiale era numit director al Teatrului Naţional Bucureşti
1904: Se năştea René Lacoste, tenismen și mai apoi producător de vestimentație sportivă (d. 1996)
1924: Era fondată Asociaţia Internaţională a Presei Sportive
1926: Se năştea scriitorul şi publicistul Octavian Paler (m. 2007)
1951: Se năştea actorul Gheorghe Visu
1961: Înceta din viaţă Ernest Hemingway, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (n. 1899)
1983: Se năştea cântăreaţa americană Michelle Branch
1990: BBC lansa concursul tv MasterChef, prezent şi în zilele noastre pe micile ecrane din zeci de ţări
1999: Compania franceză Renault prelua Uzinele Dacia Piteşti
2008: Activista franceză Ingrid Betancourt era eliberată de gherilele columbiene, în mâinile cărora s-a aflat timp de 6 ani
2010: O echipă de medici români şi italieni realiza, în premieră mondială, o operaţie care a fost transmisă în direct, în sistem 3D
2014: Se producea un fenomen astronomic rar, anume alinierea unuia dintre cei mai strălucitori asteroizi cunoscuți, Vesta, cu planeta pitică Ceres, în dreptul stelei Spica din constelația Fecioarei
2016: Murea Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, laureat Nobel pentru Pace (n. 1928)
2016: Dublu câştigător al titlului la Wimbledon, sârbul Novak Djokovic era eliminat de americanul Sam Querrey
2017: Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara începutul epidemiei de Ebola în Republica Democratică Congo
Sursa: www.europafm.ro
- Sorin Faur: România a fost laborator și poligon pentru numeroase clase de muniție cu care se rade sistematic de pe fața pământului democrația liberală, în sensul ei nepervertit de ideologii ultimului sfert de veacRomânia a fost laborator și poligon pentru numeroase clase de muniție cu care se rade sistematic de pe fața pământului democrația liberală, în sensul ei nepervertit de ideologii ultimului sfert de veac. De fapt, „ideologi” e o etichetă exagerat de generoasă. În fond, doar niște activiști cu propaganda ai unor entități dubioase care îi plătesc …
- Comasarea CNA cu ANCOM, un atac la libertatea preseiPlanul de comasare a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) provoacă îngrijorare profundă în rândul jurnaliștilor, societății civile și experților în media. Dincolo de justificările birocratice sau economice invocate de guvern, această mișcare este percepută ca un atentat la libertatea presei și o încercare periculoasă de …
- Cătălin Ghinăraru (AUR): „Aproape o treime din forța de muncă cu studii superioare lucrează în sectorul public. E una dintre marile probleme ale economiei românești.”„Aproape o treime din forța de muncă cu studii superioare lucrează în sectorul public. E una dintre marile probleme ale economiei”, spune dr. Cătălin Ghinăraru, profesor la Universitatea București și membru AUR. Avem o piață a muncii dezechilibrată, cu prea mulți absolvenți de studii superioare angajați în sectorul public și prea puține locuri pentru cei …
- Cornel Nistorescu: „Călin Georgescu e anchetat pentru că nu a solicitat niciun leu de la bugetul statului în campanie; cu Nicuşor Dan, care solicită 12 milioane de euro restituirea unor bani cheltuiți din împrumuturi și donații (încă netransparente) nu e nicio problem㔄Citesc un raport al Asociației Pro Infrastructura care afirmă că: „Cu un ordin de începere emis pe 1 septembrie 2023, după o ceremonie electorală de prost gust regizată cu ocazia primei lopeți din 5 iunie 2024, metroul ușor clujean n-are nici finanțare asigurată, nici proiect tehnic finalizat deci nici autorizație de construire, însă debordează de …
- Marian Enache nu se dă dus de la CCR fără prime de lux, pentru el și colegii luiFostul șef al CCR ține morțiș, deși țara este cu buzunarele rupte, să primească acei 35.000 de euro sub formă de primă de pensionare. În ultima ședință a CCR cu el pe scaunul de șef, Marian Enache le-a propus colegilor ca CCR să trimită o adresă către Ministerul de Finanțe, prin care să explice că …