Semnificații istorice pentru ziua de 2 iulie – înceta din viaţă Ştefan cel Mare, domn al Moldovei

1504: Înceta din viaţă Ştefan cel Mare, domn al Moldovei, canonizat în 1992, personalitate politică de marcă pentru Evul Mediu românesc (n. 1433)
1566: Murea astrologul francez Michel Nostradamus (n. 1503)
1877: Se năştea poetul şi romancierul Hermann Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1946 (d. 1962)
1888: Scriitorul I. L. Caragiale era numit director al Teatrului Naţional Bucureşti
1904: Se năştea René Lacoste, tenismen și mai apoi producător de vestimentație sportivă (d. 1996)
1924: Era fondată Asociaţia Internaţională a Presei Sportive
1926: Se năştea scriitorul şi publicistul Octavian Paler (m. 2007)
1951: Se năştea actorul Gheorghe Visu
1961: Înceta din viaţă Ernest Hemingway, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (n. 1899)
1983: Se năştea cântăreaţa americană Michelle Branch
1990: BBC lansa concursul tv MasterChef, prezent şi în zilele noastre pe micile ecrane din zeci de ţări
1999: Compania franceză Renault prelua Uzinele Dacia Piteşti
2008: Activista franceză Ingrid Betancourt era eliberată de gherilele columbiene, în mâinile cărora s-a aflat timp de 6 ani
2010: O echipă de medici români şi italieni realiza, în premieră mondială, o operaţie care a fost transmisă în direct, în sistem 3D
2014: Se producea un fenomen astronomic rar, anume alinierea unuia dintre cei mai strălucitori asteroizi cunoscuți, Vesta, cu planeta pitică Ceres, în dreptul stelei Spica din constelația Fecioarei
2016: Murea Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, laureat Nobel pentru Pace (n. 1928)
2016: Dublu câştigător al titlului la Wimbledon, sârbul Novak Djokovic era eliminat de americanul Sam Querrey
2017: Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara începutul epidemiei de Ebola în Republica Democratică Congo
Sursa: www.europafm.ro
- Lege de robi: dacă nu îți plătești amenda îți iau carnetulRomânia pare hotărâtă să-și strivească propriii cetățeni sub bocancul unui stat tot mai abuziv. Noua propunere legislativă, care prevede suspendarea permisului de conducere pentru neplata unei amenzi timp de 90 de zile, nu este o simplă măsură administrativă. Este o formă de represiune economică. O lege de robi. Întâi îți dă statul o amendă, apoi …
- Nicușor Dan, în presa germană: Serviciile secrete nu s-au implicat suficient în problema anulării alegerilor din decembrie 2024Nicușor Dan, aflat într-o vizită în Germania, a afirmat într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung că serviciile secrete nu s-au implicat suficient în gestionarea situație create de anularea alegerilor prezidențiale în 2024 și că are de gând să numească în fruntea serviciilor două persoane care să nu provină nici din servicii, nici din politică. …
- Familia tradițională, model de carieră la stat: mamă, tată, fiu și nora, toți angajați la primărieÎn multe primării din România, mai ales în mediul rural, „familia tradițională” nu mai este doar o valoare culturală, ci a devenit o schemă perfectă de ocupare a instituțiilor publice. Mamă, tată, fiu și noră ajung angajați pe posturi bine plătite în aceeași primărie, în timp ce mii de tineri calificați nu prind niciun loc …
- Recalcularea pensiilor întârzie inexplicabil: sistemul informatic cedează, iar pensionarii așteaptăRecalcularea pensiilor bate pasul pe loc, cu întârzieri de luni de zile, în timp ce autoritățile invocă probleme informatice și măsuri fiscale neclare. Ministrul Muncii, Florin Manole, recunoaște că nici așa-numita „mică recalculare” nu avansează, iar softul Casei de Pensii este „suprasolicitat”. Pensionarii rămân în continuare victimele unui sistem blocat între promisiuni și erori de …
- Guvernul taie 40% din posturi, dar inventează o nouă direcție! Austeritate cu parfum de sinecuri la Palatul VictoriaMăsuri de austeritate anunțate cu surle și trâmbițe, dar în spatele „reformei” se naște o nouă structură de stat. Se dau afară sute de oameni, dar se înființează „Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală” , o invenție birocratică cu 7 posturi noi și zero eficiență. Iar flota de mașini de lux merge mai departe, pe 12 milioane …