Semnificații istorice pentru ziua de 19 septembrie

1895: Era inaugurat podul de la Cernavodă, proiectat şi construit de inginerul Anghel Saligny, la acea dată fiind era al treilea pod ca lungime din lume
1941: Armata germană cucerea Kievul, capitala ucraineană
1941: Se năștea cântăreața americană Cass Elliot (d. 1974)
1946: Festivalul de Film de la Cannes se relua după o întrerupere de 7 ani cauzată de cel de-al Doilea Război Mondial
1948: Se năştea actorul englez Jeremy Irons
1952: Se năștea muzicianul american Nile Rodgers, devenit celebru cu trupele CHIC și The Honeydrippers
1961: Înceta din viaţă actriţa Lucia Sturza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti (n. 1873)
1973: În Suedia, era încoronat regele Carl al XVI-lea Gustaf
1974: Se năștea Jimmy Fallon, vedetă a televiziunii nord-americane
1982: Americanul Scott Fahlman, expert în informatică la Carnegie Mellon University, postea pentru prima dată emoticoanele „:-)” și :-(” într-un mesaj
1985: Un cutremur cu magnitudinea 8,1 zguduia Mexicul, ucigând peste 9.000 de oameni
1990: Murea Ioana Radu, apreciată interpretă de romanţe (n. 1917)
1996: Se stingea din viaţă actorul Ştefan Mihăilescu-Brăila (n. 1925)
1996: Se năștea cântăreața americană Pia Mia Perez
2001: Parlamentul de la Bucureşti încuviinţa participarea armatei române, ca aliat al NATO, la lupta împotriva terorismului
2007: Violenta furtună Kyrill ucidea zeci de persoane pe continentul european
2010: Murea actorul Horia Şerbănescu, vedetă a teatrului de revistă şi de comedie (n. 1924)
2011: Se stingea din viaţă muzicianul Johnny Răducanu (n. 1931)
2015: România critica planul Ungariei de a ridica un gard la graniţa comună, de teama refugiaţilor
2016: Comedia muzicală La la Land, în regia americanului Damien Chazelle, cu Ryan Gosling şi Emma Stone, câştiga People’s Choice Award (premiul publicului) la cea de-a 41-a ediţie a Festivalului internaţional de Film de la Toronto (TIFF)
2017: Un cutremur cu magnitudine 7,1 ucidea peste 300 de persoane în capitala Mexicului
2018: Înceta din viaţă Geta Brătescu, supranumită marea doamnă a artei conceptuale din România, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, cu o carieră impresionantă, de peste 60 de ani (n. 1926)
2018: Președintele sud-coreean și liderul nord-coreean semnau un acord pentru denuclearizarea Peninsulei
2018: Pălăria celebrului personaj de film Indiana Jones era adjudecată pentru aproape 450.000 de euro la o licitaţie organizată din Londra
Sursa: www.europafm.ro
- Comasarea CNA cu ANCOM, un atac la libertatea preseiPlanul de comasare a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) provoacă îngrijorare profundă în rândul jurnaliștilor, societății civile și experților în media. Dincolo de justificările birocratice sau economice invocate de guvern, această mișcare este percepută ca un atentat la libertatea presei și o încercare periculoasă de …
- Cătălin Ghinăraru (AUR): „Aproape o treime din forța de muncă cu studii superioare lucrează în sectorul public. E una dintre marile probleme ale economiei românești.”„Aproape o treime din forța de muncă cu studii superioare lucrează în sectorul public. E una dintre marile probleme ale economiei”, spune dr. Cătălin Ghinăraru, profesor la Universitatea București și membru AUR. Avem o piață a muncii dezechilibrată, cu prea mulți absolvenți de studii superioare angajați în sectorul public și prea puține locuri pentru cei …
- Cornel Nistorescu: „Călin Georgescu e anchetat pentru că nu a solicitat niciun leu de la bugetul statului în campanie; cu Nicuşor Dan, care solicită 12 milioane de euro restituirea unor bani cheltuiți din împrumuturi și donații (încă netransparente) nu e nicio problem㔄Citesc un raport al Asociației Pro Infrastructura care afirmă că: „Cu un ordin de începere emis pe 1 septembrie 2023, după o ceremonie electorală de prost gust regizată cu ocazia primei lopeți din 5 iunie 2024, metroul ușor clujean n-are nici finanțare asigurată, nici proiect tehnic finalizat deci nici autorizație de construire, însă debordează de …
- Marian Enache nu se dă dus de la CCR fără prime de lux, pentru el și colegii luiFostul șef al CCR ține morțiș, deși țara este cu buzunarele rupte, să primească acei 35.000 de euro sub formă de primă de pensionare. În ultima ședință a CCR cu el pe scaunul de șef, Marian Enache le-a propus colegilor ca CCR să trimită o adresă către Ministerul de Finanțe, prin care să explice că …
- Von der Leyen becomes extremely vulnerable after AUR censure motion – Pandora’s Box has been openedUrsula von der Leyen narrowly survived the motion of no confidence initiated in the European Parliament, but the political cost was enormous. Confronted for the first time with such a procedure, the President of the European Commission was forced to bow to political pressure and make explicit concessions in order to avoid dismissal. The main …