Semnificații istorice pentru ziua de 19 septembrie

1895: Era inaugurat podul de la Cernavodă, proiectat şi construit de inginerul Anghel Saligny, la acea dată fiind era al treilea pod ca lungime din lume
1941: Armata germană cucerea Kievul, capitala ucraineană
1941: Se năștea cântăreața americană Cass Elliot (d. 1974)
1946: Festivalul de Film de la Cannes se relua după o întrerupere de 7 ani cauzată de cel de-al Doilea Război Mondial
1948: Se năştea actorul englez Jeremy Irons
1952: Se năștea muzicianul american Nile Rodgers, devenit celebru cu trupele CHIC și The Honeydrippers
1961: Înceta din viaţă actriţa Lucia Sturza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti (n. 1873)
1973: În Suedia, era încoronat regele Carl al XVI-lea Gustaf
1974: Se năștea Jimmy Fallon, vedetă a televiziunii nord-americane
1982: Americanul Scott Fahlman, expert în informatică la Carnegie Mellon University, postea pentru prima dată emoticoanele „:-)” și :-(” într-un mesaj
1985: Un cutremur cu magnitudinea 8,1 zguduia Mexicul, ucigând peste 9.000 de oameni
1990: Murea Ioana Radu, apreciată interpretă de romanţe (n. 1917)
1996: Se stingea din viaţă actorul Ştefan Mihăilescu-Brăila (n. 1925)
1996: Se năștea cântăreața americană Pia Mia Perez
2001: Parlamentul de la Bucureşti încuviinţa participarea armatei române, ca aliat al NATO, la lupta împotriva terorismului
2007: Violenta furtună Kyrill ucidea zeci de persoane pe continentul european
2010: Murea actorul Horia Şerbănescu, vedetă a teatrului de revistă şi de comedie (n. 1924)
2011: Se stingea din viaţă muzicianul Johnny Răducanu (n. 1931)
2015: România critica planul Ungariei de a ridica un gard la graniţa comună, de teama refugiaţilor
2016: Comedia muzicală La la Land, în regia americanului Damien Chazelle, cu Ryan Gosling şi Emma Stone, câştiga People’s Choice Award (premiul publicului) la cea de-a 41-a ediţie a Festivalului internaţional de Film de la Toronto (TIFF)
2017: Un cutremur cu magnitudine 7,1 ucidea peste 300 de persoane în capitala Mexicului
2018: Înceta din viaţă Geta Brătescu, supranumită marea doamnă a artei conceptuale din România, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, cu o carieră impresionantă, de peste 60 de ani (n. 1926)
2018: Președintele sud-coreean și liderul nord-coreean semnau un acord pentru denuclearizarea Peninsulei
2018: Pălăria celebrului personaj de film Indiana Jones era adjudecată pentru aproape 450.000 de euro la o licitaţie organizată din Londra
Sursa: www.europafm.ro
- Lege de robi: dacă nu îți plătești amenda îți iau carnetulRomânia pare hotărâtă să-și strivească propriii cetățeni sub bocancul unui stat tot mai abuziv. Noua propunere legislativă, care prevede suspendarea permisului de conducere pentru neplata unei amenzi timp de 90 de zile, nu este o simplă măsură administrativă. Este o formă de represiune economică. O lege de robi. Întâi îți dă statul o amendă, apoi …
- Nicușor Dan, în presa germană: Serviciile secrete nu s-au implicat suficient în problema anulării alegerilor din decembrie 2024Nicușor Dan, aflat într-o vizită în Germania, a afirmat într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung că serviciile secrete nu s-au implicat suficient în gestionarea situație create de anularea alegerilor prezidențiale în 2024 și că are de gând să numească în fruntea serviciilor două persoane care să nu provină nici din servicii, nici din politică. …
- Familia tradițională, model de carieră la stat: mamă, tată, fiu și nora, toți angajați la primărieÎn multe primării din România, mai ales în mediul rural, „familia tradițională” nu mai este doar o valoare culturală, ci a devenit o schemă perfectă de ocupare a instituțiilor publice. Mamă, tată, fiu și noră ajung angajați pe posturi bine plătite în aceeași primărie, în timp ce mii de tineri calificați nu prind niciun loc …
- Recalcularea pensiilor întârzie inexplicabil: sistemul informatic cedează, iar pensionarii așteaptăRecalcularea pensiilor bate pasul pe loc, cu întârzieri de luni de zile, în timp ce autoritățile invocă probleme informatice și măsuri fiscale neclare. Ministrul Muncii, Florin Manole, recunoaște că nici așa-numita „mică recalculare” nu avansează, iar softul Casei de Pensii este „suprasolicitat”. Pensionarii rămân în continuare victimele unui sistem blocat între promisiuni și erori de …
- Guvernul taie 40% din posturi, dar inventează o nouă direcție! Austeritate cu parfum de sinecuri la Palatul VictoriaMăsuri de austeritate anunțate cu surle și trâmbițe, dar în spatele „reformei” se naște o nouă structură de stat. Se dau afară sute de oameni, dar se înființează „Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală” , o invenție birocratică cu 7 posturi noi și zero eficiență. Iar flota de mașini de lux merge mai departe, pe 12 milioane …