Semnificații istorice pentru ziua de 16 octombrie

1854: Se năştea poetul, dramaturgul şi prozatorul irlandez Oscar Wilde, apreciat mai ales pentru ‘Portretul lui Dorian Gray’ (d. 1900)
1886: Murea doctorul Gheorghe Polizu, autorul primelor manuale medicale din România (n. 1819)
1886: Se năştea David Ben Gurion, fondatorul statului evreu, primul deţinător al funcţiei de prim–ministru al Israelului (d. 1973)
1897: Se năştea fizicianul Alexandru Proca, membru post-mortem al Academiei Române (d. 1955)
1902: Cercetătorul francez Alphonse Bertillon realiza prima amprentă digitală
1916: Înceta din viaţă Constantin Radovici, actor şi conducător al mai multor trupe teatrale, regizor şi autor dramatic (n. 1877)
1925: Se năștea actrița americană Angela Lansbury
1927: Se năștea scriitorul german Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (d. 2015)
1929: Se năștea actrița braziliană Fernanda Montenegro
1935: Se stingea din viaţă actorul Constantin I. Nottara, personalitate a istoriei teatrului românesc (n. 1859)
1945: Era fondată Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma
1958: Se năștea actorul american Tim Robbins, laureat Oscar și Golden Globes
1962: Se năștea atleta Marieta Ilcu-Răileanu, campioană la săritura în lungime
1965: Se năștea compozitorul şi muzicologul Mihai Cosma
1977: Se năștea cântărețul american John Mayer
1978: Cardinalul polonez Karol Wojtyla devenea şef al Bisericii Catolice, luându-şi numele de Papa Ioan Paul al II-lea
1983: Se năștea artista suedeză Loreen
1986: Se năștea cântăreața Inna
1991: Se năștea cântărețul irlandez Edward Grimes
1992: Murea actriţa americană Shirley Booth, laureată cu Oscar şi Globul de Aur pentru rolul din ‘Come Back, Little Sheba’ (1952) (n. 1898)
1997: La Universitatea ‘Babeş- Bolyai’ din Cluj-Napoca, se desfăşura prima conferinţă naţională dedicată homosexualităţii, ‘Expressing Sexuality’
1998: David Trimble şi John Hume, artizanii acordului de pace din Irlanda de Nord, primeau Premiul Nobel pentru Pace
1999: Organizaţia masonică Marea Lojă Naţională din România anunţa, în cadrul celui al IX-lea Convent, desfăşurat la Bucureşti, reinstituirea în ţara noastră a Ritului York, după 50 de ani de absenţă
2003: Murea Laszlo Papp, glorie a boxului ungar, triplu campion olimpic, considerat unul dintre cei mai mari sportivi ai Ungariei, din toate timpurile (n. 1926)
2002: La peste o mie de ani de la transformarea în mit a vechii biblioteci din Alexandrina, noul edificiu îşi deschidea porţile
2013: Statele Unite ale Americii evitau, la limită, intrarea în incapacitate de plată
2014: Platforma Facebook introducea Safety Check, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a confirma că sunt în siguranţă după un accident sau cutremur
2014: Noua Zeelandă, Malaezia, Angola, Spania şi Venezuela deveneau membre ale Consiliului de Securitate al ONU
2015: La capătul a 6 ani de renovări, Muzeul Omului din Paris își redeschidea porțile
2016: Înceta din viață Anthony Gerard Foley, legendă a rugbyului irlandez (n. 1973)
2016: Murea Jia Jia, decana de vârstă a urșilor panda în captivitate (n. 1978)
2016: Scoţianul Andy Murray câştiga turneul de la Shanghai, al 13-lea său trofeu de Masters 1000
2016: Pentru prima dată în istorie, China număra mai mulţi miliardari în dolari decât Statele Unite ale Americii
2017: Era asasinată jurnalista Daphne Caruana Galizia, o crimă care avea să scandalizeze comunitatea internaţională (n. 1964)
2018: După o pauză de două decenii, naţionala de tineret a României se califica la Campionatul European de Fotbal
2019: Laura Codruţa Kovesi era validată în fruntea Parchetului European
Sursa: www.europafm.ro
- Cornel Nistorescu: „Călin Georgescu e anchetat pentru că nu a solicitat niciun leu de la bugetul statului în campanie; cu Nicuşor Dan, care solicită 12 milioane de euro restituirea unor bani cheltuiți din împrumuturi și donații (încă netransparente) nu e nicio problem㔄Citesc un raport al Asociației Pro Infrastructura care afirmă că: „Cu un ordin de începere emis pe 1 septembrie 2023, după o ceremonie electorală de prost gust regizată cu ocazia primei lopeți din 5 iunie 2024, metroul ușor clujean n-are nici finanțare asigurată, nici proiect tehnic finalizat deci nici autorizație de construire, însă debordează de …
- Marian Enache nu se dă dus de la CCR fără prime de lux, pentru el și colegii luiFostul șef al CCR ține morțiș, deși țara este cu buzunarele rupte, să primească acei 35.000 de euro sub formă de primă de pensionare. În ultima ședință a CCR cu el pe scaunul de șef, Marian Enache le-a propus colegilor ca CCR să trimită o adresă către Ministerul de Finanțe, prin care să explice că …
- Von der Leyen becomes extremely vulnerable after AUR censure motion – Pandora’s Box has been openedUrsula von der Leyen narrowly survived the motion of no confidence initiated in the European Parliament, but the political cost was enormous. Confronted for the first time with such a procedure, the President of the European Commission was forced to bow to political pressure and make explicit concessions in order to avoid dismissal. The main …
- Planul premeditat de distrugere a PSD. Grindeanu și Paul Stănescu – executanții din interiorPartidul Social Democrat nu este distrus de adversari, ci de cei care îl conduc. Ceea ce vedem azi nu este o simplă decădere politică, ci rezultatul unui plan premeditat, atent executat, cu pași calculați, de către oameni plantați strategic în vârful formațiunii. Sorin Grindeanu și Paul Stănescu nu sunt victimele unui context nefavorabil, ci pionii …
- Politicienii corupți arată spre antreprenori că fac evaziune și de-aia merge țara prostÎntr-o demonstrație de ipocrizie care frizează absurdul, politicienii de lux din București – cei cu ceasuri de zeci de mii de euro și vacanțe în Dubai – dau vina pe antreprenori pentru toate problemele economiei românești. De parcă buticurile din provincie și micile afaceri de familie ar fi de vină că statul a fost jefuit …