Studiu: Trei din zece români câştigă mai puţin cu o treime, din cauza pandemiei

Trei din 10 români declară că le-au scăzut veniturile în perioada pandemiei de Covid-19, conform celui mai recent studiu iSense Solutions, reprezentativ la nivel naţional (atât pentru mediul urban, cât şi pentru cel rural).
În medie, românii cărora le-au scăzut veniturile au pierdut aproximativ 800 de lei din veniturile lor lunare, de la 2800 de lei la 2000 de lei, ceea ce înseamnă că impactul financiar al ultimei perioade este unul semnificativ, traducându-se într-o reducere a veniturilor cu aproape 30%.
Românii din mediul urban au fost afectaţi într-o proporţie mai mare de scăderea venitului (36%) faţă de cei care locuiesc în mediul rural (22%). De asemenea, cei cu venituri mici au fost mai afectaţi de micşorarea veniturilor (42%), faţă de 38% dintre cei cu venituri medii şi 25% dintre cei cu venituri peste medie.
Impactul financiar important al pandemiei asupra românilor este dublat şi de impactul psihologic: consumatorii români tind acum să adopte comportamente mai precaute din punct de vedere al cheltuielilor. În contextul veniturilor mai mici, cei mai mulţi (70%) declară că vor cumpăra doar strictul necesar în următoarea perioadă. Categoria cu cel mai mic procent de români precauţi este cea formată din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, procentul celor care îşi propun să cumpere doar strictul necesar în următoarea perioadă fiind de doar 29%.
Cu toate că românii îşi propun să cumpere mai puţin nu înseamnă însă că vor cumpăra şi mai ieftin. Doar un sfert (25%) dintre români spun că vor cumpăra produse mai ieftine decât înainte de pandemie, iar 82% declară că vor cumpăra mărcile de produse cu care sunt deja obişnuiţi. „Epidemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ pentru o bună parte a populaţiei. Dincolo de şocul iniţial, mai problematică este revenirea care se anunţă a fi foarte lentă, atât pentru business-uri, cât şi pentru consumatori, iar cauza principală aici este pierderea încrederii: în stat, în partenerii de business, în civismul celorlalţi. Însă situaţia nu este nici atât de neagră pe cât pare. Toate semnalele de la consumatori ne indică faptul că nu ne-am pierdut deloc din vitalitate şi din capacitatea de adaptare. Iubim şi simţim la fel ca înainte de epidemie. Ne plac aceleaşi branduri, cumpărăm aceleaşi lucruri, chiar dacă poate mai rar, suntem la fel de exigenţi cu noi înşine şi cu ceilalţi. Drumul spre normalitate nu va fi scurt, dar pentru a ne recâştiga încrederea în ceilalţi, principalele schimbări se vor petrece în noi. Va trebui să fim mai generoşi şi mai atenţi la nevoile celorlalţi, să ne asumăm mai multe riscuri şi să fim mai activi”, afirmă Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions.
Pandemia schimbă şi comportamentul românilor legat de plăţi: 62% spun că vor plăti cu cardul mai mult decât o făceau înainte. În ceea ce priveşte planurile românilor de a se redresa financiar, 62% declară că vor cheltui mai puţin, 61% că vor face economii, 24% vor să se împrumute de la prieteni/familie, 18% se gândesc să îşi caute un al doilea loc de muncă, în timp ce 11% consideră că vor fi nevoiţi să apeleze la un împrumut.
Sursa: www.mediafax.ro
- Devine periculos pentru ţară preşedintele care se face preş în faţa unei puteri străine„Cine crede că un președinte le știe pe toate se înșeală amarnic. Președintele este consiliat in executarea mandatului. Așa că dacă e consiliat prost își va desfășura mandatul in consecință. Consilierii prezidențiali sunt al naiba de importanți”, scrie, pe Facebook, avocata Elena Radu. „Importanta este viziune celui care va fi președinte. La fel de periculos pentru …
- Zelenski: „Trupele franceze vor fi primele” care vor fi desfășurate în Ucraina în cazul unui armistițiuVizita recentă a șefilor de stat major ai armatelor franceze și britanice la Kiev marchează un nou pas în consolidarea cooperării dintre Ucraina și aliații săi occidentali. În contextul acestor consultări, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat cu încredere că trupele franceze vor fi printre primele desfășurate în Ucraina în cazul unui acord de încetare …
- Nicușor Dan, huiduit în campania electorală în Diaspora de românii din SpaniaNicușor Dan, huiduit în diaspora. Edilul Capitalei, care și-a părăsit orașul pentru a-și face campanie, a fost surprins de reacția românilor din străinătate. Aceștia au protestat împotriva lui și au cerut turul doi înapoi. „Ruşine să vă fie”, „Trădătorilor”, „Turul 2 înapoi”, au strigat românii, care au fluturat steaguri tricolore şi au cerut alegeri libere.
- Un userist care spunea că este „analist militar” în războiul din Ucraina a încasat ilegal bani pentru transportul din BrașovFostul strateg în comunicare al USR Brașov, iar acum prezentat de presa națională ca analist militar specializat în conflictul din Ucraina, Radu Hossu, și-a vândut expertiza de „strateg în comunicare” și Asociației de Transport Metropolitan Brașov, scrie Brașov Metropolitan. CE MAI SUSȚINE BRASOV METROPOLITAN: Partenerul de viață al fostului viceprimar al Brașovului, Flavia Boghiu, se află însă într-o …
- Sindicate și ONG-uri franceze vor demonstra pentru „a apăra statul de drept și a condamna încălcarea justiției” după verdictul în cazul Le PenSindicatele și organizațiile neguvernamentale franceze se vor aduna pe 12 aprilie pentru a apăra statul de drept și a condamna încălcarea justiției după verdictul instanței de judecată a liderului Adunării Naționale de dreapta, Marine Le Pen, care a fost condamnată la patru ani de închisoare, au anunțat organizatorii întâlnirii. Scopul acestei mobilizări este să fie …