Internațional

Șeful Trezoreriei americane: SUA ar putea intra în incapacitate de plată

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a chemat luni pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, la o reuniune la Casa Albă pe 9 mai, a anunţat marţi preşedinţia americană, relatează agenţia EFE conform Agerpres.

Deşi anunţul nu include alte detalii, publicaţia The Hill scrie că subiectul discuţiei va fi situaţia plafonului datoriei, după ce secretara Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că SUA ar putea intra în incapacitate de plată a datoriei publice începând cu 1 iunie.

La reuniunea de săptămâna viitoare vor participa de asemenea liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, şi liderii democraţi din ambele camere ale Congresului SUA, Chuck Schumer şi Hakeem Jeffries.

Într-o scrisoare adresată celor patru politicieni, Janet Yellen, a subliniat că este „imperativ” ca Congresul american să acţioneze cât mai repede posibil pentru a garanta că guvernul american va putea beneficia de fonduri pentru a susţine plăţile pe termen lung, mărind sau suspendând actualul plafon al datoriei.

Statele Unite au atins în ianuarie acest plafon legal, după care Departamentul Trezoreriei a aprobat o serie de „măsuri extraordinare” pentru a amâna riscul de neplată, dar a subliniat încă de atunci că folosirea acestor instrumente speciale va fi extinsă doar până pe 5 iunie.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege pentru creşterea plafonului datoriei în schimbul unor tăieri severe din cheltuielile publice, dar această iniţiativă are şanse slabe de a merge mai departe, întrucât democraţii sunt majoritari în Senat şi Casa Albă a avertizat deja că Joe Biden o va bloca prin veto dacă ajunge pe biroul său.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button