Șeful Pentagonului spune că unele trupe SUA retrase din Germania ar putea ajunge în România

Secretarul american al apărări, Mark Esper, susține că Germania e „dezamăgită” de decizia președintelui Trump de a retrage 12.000 de trupe SUA. El spune că o parte din aceste trupe ar putea ajunge în România sau în alte țări din estul Europei.
În cadrul unui seminar online organizat de Institutul Aspen, Mark Esper a declarat miercuri că intenționează să trimită trupe rotaționale în România, Polonia și Statele Baltice, relatează Insidedefense.com.
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, declarase la 1 august că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare.
Inițial, Administrația Trump a anunțat că trupele retrase din Germania vor fi trimise în Italia și Belgia, în timp ce unii militari vor reveni acasă.
Ulterior, Polonia a anunțat că va găzdui trupe americane suplimentare, anunț confirmat de SUA, care au semnat săptămâna aceasta ”un acord de cooperare consolidată în domeniul apărării” care prevede creșterea graduală a numărului de militari americani pe teritoriul polonez. Acordul va permite sporirea cu circa 1.000 de persoane a prezenței militare prin rotație în Polonia.
În prezent, în Polonia se află 4.500 de militari americani,
În timp ce oficialii de la Pentagon susțin că decizia de a retrage 12.000 de trupe din Germania pentru a le reloca în alte țări din Europa e o decizie strategică în beneficiul NATO, președintele Donald Trump a declarat că e vorba de bani. Trump reproșează de mult timp Germaniei că nu alocă 2% din PIB pentru apărare. Totodată, el susține că Berlinul nu tratează corect Washingtonul în materie de comerț.
Miercuri, președintele american a susținut că Germania a făcut o „avere” de pe urma staționării trupelor americane pe teritoriul său, construind orașe în proximitatea trupelor SUA. Într-un interviu la Fox News, Trump a mai spus că Germania datorează SUA miliarde de dolari.
„Sunt o țară bogată, ar trebui să-și plătească facturile. De ce ar trebui să apărăm țări și să nu ni se restituie banii?”, a întrebat retoric Donald Trump.
Decizia a fost criticată de Congresul american, Senatorul republican Mitt Romney a declarat că acesta este ”un cadou” făcut Rusiei. Unii congresmeni republicani au precizat că îl susțin pe președinte în acest demers, însă vor monitoriza situația.
Esper a subliniat faptul că în Germania vor rămâne 24.000 de trupe americane. Totodată, el a spus că reacțiile în rândul aliaților au fost „în general pozitive”.
Sursa: www.digi24.ro
- Sindicate captive: liderii trăiesc în lux, angajații în umilințăRomânia are o problemă profundă cu ceea ce ar trebui să fie vocea celor care muncesc: sindicatele. În loc să fie bastioane ale rezistenței sociale, au ajuns să fie colonizate de personaje bine conectate la partide și servicii, care nu mai au nicio legătură reală cu viața și suferința celor pe care pretind că-i reprezintă. …
- România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euroArmata anunță că va cumpăra nu mai puțin de 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule șenilate blindate care vor veni în cinci configurații diferite. Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse …
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR): „Statul e dator vândut și cere sacrificii de la cei mai corecți români”Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels critică dur ipocrizia autorităților care cer românilor „să strângă cureaua”, în timp ce statul are datorii fiscale restante de peste 81 de miliarde de lei. Parlamentara atrage atenția că guvernul nu colectează creanțele mari, în timp ce taxează în mod agresiv cetățenii obișnuiți. Ea solicită măsuri imediate pentru recuperarea banilor …
- Gheorghe Piperea (AUR): „Ursula von der Leyen: salvată prin șantaj politic, nu prin vot de încredere”Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea denunță jocurile politice din Parlamentul European care au dus la respingerea moțiunii de cenzură împotriva Comisiei Europene. Acesta acuză că Ursula von der Leyen a fost „salvată” prin promisiuni politice făcute în spatele ușilor închise și nu printr-un vot de încredere real. Piperea subliniază că moțiunea a avut meritul de a …
- Sindicaliștii ANAF acuză: Legea insolvenței, un paravan legal pentru fraudarea bugetuluiFederația Sindicatelor din Administrația Fiscală trage un semnal de alarmă dur: actuala Lege a insolvenței favorizează firmele care vor să evite plata datoriilor către stat și face munca inspectorilor ANAF inutilă. În loc să taie din veniturile angajaților și să anunțe concedii fără plată, Guvernul ar fi trebuit să reformeze această lege, acuză sindicaliștii. Dorin …