Politică

Șeful oștirii, gen. Vlad, spune că Armata NU ar mai lucra cu ofițeri și gradați care promovează suveranismul 

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, susține că Armata Română nu ar mai avea curaj să lucreze cu ofițeri și gradați care „par că promovează alte principii decât cele proocidentale”, într-un interviu acordat Europei Libere.

Totul a pornit de la întrebarea reporterului, despre o scrisoare deschisă semnată peste 500 de cadre militare, între care sute de ofițeri în rezervă și retragere, adresată clasei politice anul trecut.

Dintre aceștia, este vorba de 41 de generali, 316 colonei, 39 de comandori de aviație și marină, 56 de locotent-colonei, 8 maiori, 10 căpitani, precum și 31 de maiștri militari și subofițeri.

Apelul-manifest a fost inițiat de generalul (r) Mircia Chelaru, unul dintre predecesorii generalului Gheorghiță Vlad în fruntea Statului Major al Armatei.

La întrebarea adresată de Europa Liberă: „Pentru că ați pomenit de rezerviști, aș vrea să vă aduc în discuție o situație despre care a scris Europa Liberă în toamna anului trecut. Nu e o chestiune neapărat politică, dar ridică unele semne de întrebare. Aproximativ o mie de semnatari, printre care foști militari, foarte mulți în rezervă, au semnat un apel care încalcă regulile și principiile după care funcționează inclusiv Armata României, aflată în NATO.

Armata ar mai avea curajul să lucreze cu astfel de oameni care par că promovează alte principii decât cele prooccidentale?”

Șeful SMA răspunde: „ Nu. Și cred că suntem instituția din România care s-a reformat complet, sută la sută.

Integritatea, moralitatea personalului militar este indubitabilă. În schimb, cei care greșesc trebuie să plătească. Este clar.” (De la minutul 13:00)

Ofițerii vor suveranitate națională

În realitate, textul scrisorii deschise nu este decât un manifest pentru recăpătarea controlului românesc asupra resurselor naturale, pentru măsuri care să readucă în țară o parte dintre românii plecați în străinătate, încurajarea natalității, susținerea familiei naturale și a economiei românești, încetarea vânzării pământului către străini, etc.

O altă cerere a semnatarilor este ca în funcțiile „alese și numite, îndeosebi cele care privesc securitatea națională, să se facă numai de către cetățeni români, cu unică cetățenie”.

Textul scrisorii vorbește despre asumarea unui rol mai activ în UE și NATO, de către România.

Acestea sunt principiile considerate de reporterul Europa Liberă (rețea finanțată de Departamentul de stat al SUA) ca fiind altele decât cele „proocidentale”. Jurnalista Europa Liberă a rostit cu seninătate aceste lucruri, în timp ce Ucraina, stat aliat al SUA, nu permite dubla-cetățenie.

Semnatari de marcă

Dintre semnatarii scrisorii se remarcă un alt predecesor al generalului Gheorghiță Vlad, generalul Eugen Bădălan. Alți semnatari de marcă sunt, care NU ar mai avea loc în Armată, sunt:

General maior (r) Mihaiu Mărgărit – fostul şef al Direcţiei de Informaţii Militare din Statul Major General al Armatei României;

Generalul SPP în retragere Adrian Costache – a făcut parte din elita Serviciului de Protecție și Pază și s-a ocupat aproape 30 de ani de securitatea șefilor de stat;

Generalul în retragere Laurențiu Roșu, fost comandant al Armatei a III-a, fost comandant al CSA Steaua în perioada mai 2000 – iulie 2003;

General de brigadă Dan Plăvițu, fost șef al Direcţiei Informaţii Militare;

General în retragere Ion Aurel Stanciu, fost şef al Biroului ataşaţi militari din Direcţia de Informaţii Militare, fost șef al flotilei aeriene și director general al ROMATSA, numit apoi în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor;

General de brigadă în retragere Aurel Cazacu, fost director general al Direcției Generale din Industria de Apărare și Probleme Speciale.

Generalul de brigadă STS în rezervă Nicolae Fugulin

Generalul în retragere Constantin Năstase, fost șef al Direcției Financiare din MApN.

Armata Română îl apără pe Bill Gates de „creștinopații români”

Declarațiile generalului Gheorghiță Vlad marchează, cumva, oficial, întoarcerea Armatei la perioada anilor 50 ai secolului trecut, atunci când promovați erau doar ofițerii „cu origine sănătoasă”, pro-comunistă și cu studiile efectuate la Moscova.

Ca și acum, și atunci, ofițerii care nu erau arătau atașament ideologiei oficiale, erau scoși din Armată, iar unii aruncați în închisori și uciși.

În fapt, ideologizarea Armatei Române s-a produs în anii trecuți.

Acest lucru a fost vizibil în publicațiile oficiale ale MAPN, unde cei care cei care-și exprimă îndoiala față de bunele intenții ale lui Bill Gates sunt etichetați drept „conspiraționiști”.

Într-un alt articol din publicația Armatei Române, autorul susține interzicerea tuturor televiziunilor și siteurilor pe care le acuză de „propagandă pro-rusă”, fără altă dovadă decât că preiau informații de pe Fox News sau că pun la îndoială versiunea oficială despre războiul din Ucraina. Pe lista autorului sunt nume precum Dan Puric și Robert Turcescu, ambii de orientare conservatoare, suveranistă. Dan Puric este numit  chiar „creștinopat” de respectivul autor.

Armata Română este finanțată din bani publici, colectați de la toți contribuabilii români.

Mai recent, aceeași publicație ironizează temerile publicului privind intențiile Forumului Economic de la Davos privind „boala X”.

În 2022, MAPN a șters de pe pagina sa o melodie cântată chiar de proprii săi angajați, pe motiv că era pe versuri de Radu Gyr, după ce publicația G4 Media a criticat-o.

În loc să-și apere soldații, conducerea MAPN a eliminat înregistrarea, deși poezia respectivă nu avea nicio conotație politică.

Întrebarea care se pune este: sunt Bill Gates și elitele de la Davos patrioți români, de lipsa cărora se plângea chiar generalul Vlad?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button