Politică

Șeful Biroului de Turism pentru Tineret, lucrător doar la stat, și-a luat Tesla. Are 28 ani și e șeful tinerilor PSD București

Alexandru Susai este directorul general al Biroului de Turism pentru Tineret. Conform declarațiilor de avere, Susai a luat bani din patru locuri, toate de la stat: a fost șef centru la Iluminat Public, director general BTT, membru provizoriu în CA la Metrorex și în CA la CFR Marfă.

Anul 2022 a adus o schimbare pentru șoferul Alexandru Susai, directorul general al Biroului de Turism pentru Tineret (BTT). Politicianul de 28 ani, care este șeful tinerilor din Partidul Social Democrat – București, și-a schimbat Land Roverul fabricat în 2010 cu o mașină Tesla din 2022. Șeful BTT, lucrător doar la stat, și-a luat Tesla. Are 28 ani și e șeful tinerilor PSD București.

Conform ultimei declarații de avere, el a vândut mașina de teren cu sub 10.000 de euro. Tesla costă în jur de 50.000 de euro. El locuiește, împreună cu soția, într-o o vilă de 129 de metri pătrați construită pe un teren care aparținea comunei Tunari și pe care l-a cumpărat în 2021. 192.758 de lei a câștigat Susai în 2022, din cele patru locuri unde a lucrat la stat, conform declarației de avere. Este echivalentul a 3.000 de euro pe lună.

„Casa este a soţiei mele şi e ridicată înainte de căsătorie, iar maşina am cumpărat-o printr-un credit. Creditul care apare în declaraţia de avere (de 130.000 de lei, n.r.) reprezintă valoarea maşinii. Nu am nimic de ascuns, de aia sunt şi în declaraţia de avere”, a explicat pentru Libertatea.

Creditul în valoare de 130.000 de lei (26.250 de euro), cu scadenţa în 2028, reprezintă puțin mai mult de jumătate din suma care ar trebui plătită pentru o maşină Tesla de tipul celei pe care o conduce bărbatul, potrivit unor experţi auto consultaţi de Libertatea. Susai lucrează de 6 ani și a făcut-o doar la stat. Cum arată ascensiunea unui tânăr om politic?

Angajat și promovat pe vremea Gabrielei Firea – primar și ministru

După un debut ca șef de birou parlamentar în 2017, la 22 ani, parcursul lui Susai are un numitor comun: Gabriela Firea. În mandatul de primar al Capitalei al actualului ministru al familiei, Susai a ajuns la Compania Iluminat Public București, din subordinea primăriei conduse de Gabriela Firea. Prima poziție a tânărului a fost aceea de „funcționar administrativ”. Compania publică la care a lucrat s-a ocupat de coordonarea iluminatului festiv în 2018 și 2019, ultimii ani în care Crăciunul a picat în mandatul Gabrielei Firea.

Apoi, din 2020, Alexandru Susai a fost înaintat șef de centru la Compania Iluminat Public București. Promovarea a venit „în urma implicării mele în cadrul companiei”, explică Susai.

„Momentul în care am cunoscut-o pe doamna Gabriela Firea a fost în preajma campaniei pentru alegerile locale din 2020 la mai bine de 2 ani după ce a început parcursul meu la Compania de Iluminat, companie care nu se afla în directa subordonare a primarului general, ci a Consiliului General”, spune Susai pentru Libertatea.

El a subliniat că angajarea lui în compania de iluminat n-are nicio legătură cu relaţia cu primarul general al Capitalei de la acea vreme. În aprilie 2022, Alexandru Susai a fost numit director general al Biroului de Turism pentru Tineret din subordinea Ministerului Familiei, condus tot de Gabriela Firea. A primit și posturi în Consiliul de Administrație la Metrorex și CFR Marfă. Întrebat ce îl califică pentru cele patru poziții, Susai a putut răspunde doar că „numirile s-au realizat conform prevederilor legale în vigoare”.

Conform site-ului propriu, BTT e o agenție care continuă activitatea Biroului de Turism pentru Tineret fondat în 1968, care era o „unitate economică specializată în programe turistice pentru tineret”. Obiectivul companiei de stat, aflată în subordinea Ministerului Familiei, este acela „de a vă îndruma spre cea mai bună decizie în alegerea Vacanței de Vis. Suntem la dispoziția Dumneavoastră cu cele mai complete informații, sfaturi și recomandări”. BTT deține Hotel Forum din Costinești, locație cu 139 de camere și 7 etaje, și alte terenuri în patrimoniu.

Unele dintre ele se închiriază. Alexandru Hazem-Kansou este șeful CA la BTT În afară de directorul general Alexandru Susai, și restul conducerii firmei este apropiată de Gabriela Firea. Președintele Consiliului de Administrație este Alexandru Hazem-Kansou, fost șef al Societății de Transport București (STB) în perioada Gabriela Firea. Kansou este și finul cuplului Firea-Pandele, dar și un apropiat al lui Susai, potrivit mai multor surse din administrația publică a Capitalei. Alexandru Hazem-Kansou este și director la televiziunea din Voluntari, Metropola TV, care aparține primăriei conduse de Florentin Pandele. Atât Kansou, cât și Susai au trecut în tabăra PSD de la PNL, fiind surprinși la diverse evenimente electorale în galben și albastru.

Cine sunt membrii în CA al BTT? Ligia Gheorghe este consilierul personal al Gabrielei Firea la Ministerul Familiei. Înainte, a ocupat aceeași poziție și la PMB, dar și când Firea era parlamentar. A fost producător la Antena 1.

George Ciubotaru este fost jurnalist la Antena 1, Antena 3, apoi ajuns la Metropola TV și trecut prin companiile publice ale Primăriei București, precum și consilier în Ministerul Familiei.

Alexandru Sebastian Lazarov este șeful pus de PSD la Centrul Cultural Ștefan Iordache al sectorului 5. Este vicepreședinte al PSD Sector 5. Mugurel Toader este fostul primar al sectorului 2 și fratele Rodicăi Nassar, președinte PSD Sector 2 și membră în Congresul Național PSD. George-Adrian Turmac este consilier local PSD în Consiliul Local Sector 4. Singura membră a CA care nu are legătură cu Partidul Social Democrat este Iulia Biro.

Legăturile de la BTT au fost documentate și de jurnaliștii PRO TV de la „România, te iubesc”. 65.000 de euro – din nuntă, 18.000 euro – botez Declarațiile de avere ale lui Susai impresionează prin sume consistente în dreptul cadourilor de nuntă și de botez. De exemplu, în declarația de avere din 2022, aferentă anului 2021, aflăm că el și soția sa au strâns, din darul de nuntă, 65.000 de euro. În declarația din acest an, a trecut 18.000 de euro din cadou botez. Astfel, cele două evenimente i-ar fi adus lui Susai nu mai puțin de 83.000 de euro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button