Șefi de la Romsilva Bacău arestați după ce au luat un milion de euro mită

Curtea de Apel Bacău a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, pe numele a cinci şefi de la Romsilva Bacău – Ocolul Silvic Comăneşti, acuzaţi că au luat o mită de 4,6 milioane lei.
„La solicitarea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău, judecătorii Curții de Apel Bacău au dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile (cu începere de la 31 iulie 2020), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, față de fiecare dintre următorii inculpați:
PÂSLARU AUREL, la data faptei șeful Ocolului Silvic Comănești (Bacău) din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva,
COMĂNECI SORIN–VELU, la data faptei șef district I Asău, ȘTEFANCU CONSTANTIN, la data faptei șef district III Nogea, CORBU LIVIU, la data faptei șef district VI Ghimeș-Palanca, COLPOȘ COSTEL, șef district V Camenca, toți cei patru din cadrul Ocolului Silvic Comănești (Bacău).
Prezenta cauză are ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție de către angajați ai Regiei Naționale a Pădurii Romsilva care ar fi pretins și primit de la reprezentanții unor societăți comerciale suma totală de 4.628.070 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.
Din referatul întocmit de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2015 – 2020, cei cinci inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale mai multe sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreținerea culturilor, degajări, curățiri) de către societatea oamenilor de afaceri.
În acest context, inculpații ar fi pretins și primit următoarele sume de bani:
– inculpatul Pâslaru Aurel ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea susmenționată pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comănești și a primit suma totală de 210.000 lei.
Precizăm că, anterior, în data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracțiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie și mai 2018.
– ceilalți patru inculpați ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă și fără impozit pe profit).
Concret, inculpatul Comăneci Sorin–Velu ar fi primit suma de 995.370 lei, inculpatul Ștefancu Constantin – suma de 980.750 lei, inculpatul Corbu Liviu – suma de 395.450 lei, iar inculpatul Colpoș Costel – suma de 360.250 lei.
În același context, și pentru aceleași motive, procurorii anticorupție au dispus față de alți doi angajați din cadrul Regiei Naționale a Pădurii Romsilva, următoarele măsuri preventive:
– control judiciar față de inculpatul LEASCU ADRIAN, la data faptei șef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comănești Bacău), care ar fi pretins și primit suma totală de 63.750 lei.
În cazul inculpatului OLTEANU JANOS, șef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comănești, care ar fi pretins și primit suma totală de 1.622.500 lei, procurorii anticorupție au sesizat Tribunalul Bacău cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu. După ce propunerea a fost respinsă de instanța de judecată, procurorii au depus contestație, aflată în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Bacău. În prezent, inculpatul se află sub control judiciar.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul transmis de Direcția Națională Anticorupție.
Sursa: www.pna.ro
- Petrișor Peiu: Soluțiile AUR pentru reducerea deficitului: Reducerea numărului de parlamentari la 300, guvern din doar 12 ministere, 48 de secretari de stat, reducerea la jumătate a taxării pentru salariile mici / TVA 0% pentru produsele de bazăSenatorul AUR Petrişor Peiu a prezentat, miercuri, propunerile AUR pentru reducerea deficitului, printre care se află reducerea numărului de parlamentari la 300, guvern din doar 12 ministere, 48 de secretari de stat, reducerea la jumătate a taxării pentru salariile mici şi TVA 0% pentru produsele de bază. ”Suntem, din punctul nostru de vedere, într-o conjunctură …
- Toma de Buzău vrea să bată cu pumnul în masa PSD: ochii pe funcția de secretar generalConstantin Toma, primarul municipiului Buzău, a devenit brusc foarte vocal în PSD. Nu pentru că l-ar fi apucat brusc grija pentru viitorul partidului, ci pentru că vânează una dintre cele mai râvnite funcții, aceea de secretar general. Întâmplător sau nu, această poziție e deja ocupată de un om greu de mișcat din loc, Paul Stănescu. …
- 400.000 de euro pentru „consultanță”: România pregătește o achiziție controversată a Portului GiurgiuleștiRomânia se pregătește să plătească 400.000 de euro doar pentru servicii de consultanță în vederea achiziționării Portului Giurgiulești din Republica Moldova, deși acesta a fost cumpărat de BERD în 2021 pentru doar 1.000 de euro. Statul român intenționează să participe la o licitație organizată de BERD, fără implicarea directă a autorităților moldovene, ceea ce ridică …
- Profesorul Nicholas Dima: „Vor să ne desființeze ca națiune și să ne transforme într-o ficțiune geografică”Profesorul Nicholas Dima avertizează asupra unui nou experiment ideologic care vizează România, comparabil, în opinia sa, cu cele mai dure forme de reeducare din perioada comunistă. De la atrocitățile din închisorile Pitești și Aiud, până la metodele rafinate ale globalismului postmodern, Dima vede în aceste fenomene o continuitate periculoasă a distrugerii spiritului românesc. Într-un eseu …
- Scandal la Bruxelles: Comisia Europeană, acuzată că finanțează ONG-uri pentru a ataca firme privateUn scandal recent scoate la iveală presupuse practici netransparente ale Comisiei Europene, care ar fi direcționat milioane de euro către ONG-uri de mediu pentru a influența politicile publice și a sabota companii private. Dezvăluirea, publicată inițial de Welt am Sonntag și reluată de Euronews, ridică întrebări grave despre folosirea fondurilor publice și respectarea principiilor statului …