Șefi de la Romsilva Bacău arestați după ce au luat un milion de euro mită

Curtea de Apel Bacău a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, pe numele a cinci şefi de la Romsilva Bacău – Ocolul Silvic Comăneşti, acuzaţi că au luat o mită de 4,6 milioane lei.
„La solicitarea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău, judecătorii Curții de Apel Bacău au dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile (cu începere de la 31 iulie 2020), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, față de fiecare dintre următorii inculpați:
PÂSLARU AUREL, la data faptei șeful Ocolului Silvic Comănești (Bacău) din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva,
COMĂNECI SORIN–VELU, la data faptei șef district I Asău, ȘTEFANCU CONSTANTIN, la data faptei șef district III Nogea, CORBU LIVIU, la data faptei șef district VI Ghimeș-Palanca, COLPOȘ COSTEL, șef district V Camenca, toți cei patru din cadrul Ocolului Silvic Comănești (Bacău).
Prezenta cauză are ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție de către angajați ai Regiei Naționale a Pădurii Romsilva care ar fi pretins și primit de la reprezentanții unor societăți comerciale suma totală de 4.628.070 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.
Din referatul întocmit de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2015 – 2020, cei cinci inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale mai multe sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreținerea culturilor, degajări, curățiri) de către societatea oamenilor de afaceri.
În acest context, inculpații ar fi pretins și primit următoarele sume de bani:
– inculpatul Pâslaru Aurel ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea susmenționată pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comănești și a primit suma totală de 210.000 lei.
Precizăm că, anterior, în data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracțiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie și mai 2018.
– ceilalți patru inculpați ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă și fără impozit pe profit).
Concret, inculpatul Comăneci Sorin–Velu ar fi primit suma de 995.370 lei, inculpatul Ștefancu Constantin – suma de 980.750 lei, inculpatul Corbu Liviu – suma de 395.450 lei, iar inculpatul Colpoș Costel – suma de 360.250 lei.
În același context, și pentru aceleași motive, procurorii anticorupție au dispus față de alți doi angajați din cadrul Regiei Naționale a Pădurii Romsilva, următoarele măsuri preventive:
– control judiciar față de inculpatul LEASCU ADRIAN, la data faptei șef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comănești Bacău), care ar fi pretins și primit suma totală de 63.750 lei.
În cazul inculpatului OLTEANU JANOS, șef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comănești, care ar fi pretins și primit suma totală de 1.622.500 lei, procurorii anticorupție au sesizat Tribunalul Bacău cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu. După ce propunerea a fost respinsă de instanța de judecată, procurorii au depus contestație, aflată în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Bacău. În prezent, inculpatul se află sub control judiciar.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul transmis de Direcția Națională Anticorupție.
Sursa: www.pna.ro
- Nicușor Dan se detonează: Am cheltuit 500.000 de euro pe online în precampanieNicușor Dan a dezvăluit că a cheltuit deja 500.000 de euro numai în precampanie, ca să se promoveze pe online. Nicușor Dan spune că încă nu se poartă discuții despre retragerea vreunui candidat. „O să urmeze o campanie, partidele și candidații își vor face sondaje de opinie. Dacă azi ar urma să aibă loc o discuție …
- Mihai Belu: Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că odată instaurată, cenzura funcționează la toate nivelurileDacă pe Marius Tucă poate CNA să-l dea jos de pe rețele, pe tine te poate reduce la tăcere și administratorul de bloc. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că odată instaurată, cenzura funcționează la toate nivelurile. Jurnaliștii sau politicienii vor fi cenzurați de structuri puternice, dar și oamenii simpli o să sufere. Când o să …
- Predoiu, ferm convis că va continua Coaliția Sistemului și după alegerile prezidențiale: „De ce nu? Asta e majoritatea!”Ministrul de Interne se declară ferm convins că guvernul din care face parte va rămâne la putere și după alegerile prezidențiale din luna mai. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Parlament, întrebat dacă Marcel Ciolacu ar putea să continue funcţia de premier după alegeri, că este posibil, pentru că există o coaliţie, …
- Veniturile de nababi ale judecătorilor CCR: Sporuri de zeci de mii de lei și beneficii imenseÎn timp ce mulți români se zbat cu salarii mici și majorări de prețuri, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) trăiesc pe picior mare, cu venituri și beneficii de-a dreptul șocante. Cu salarii de peste 40.000 de lei și sporuri care depășesc 11.000 de lei, aceștia au ajuns să se bucure de un trai luxos, …
- Cea mai veche fabrică din România, înființată în 1771, își închide porțile. A intrat oficial în falimentDestin trist pentru cea mai veche fabrică din România, înființată în anul 1771. Uzina Constructoare de Mașini Reșița își va închide porțile. A intrat, oficial, în faliment. Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița a intrat oficial în faliment, începând de pe 2 aprilie, potrivit unei decizii a Tribunalului București. Compania, care produce hidroagregate şi echipamente …